POLITIKA

„Samoopredeljenje“ ili zašto Kosovo nikada neće postati deo Albanije

Zahvaljujući drugom broju glasova, nakon prevremenih parlamentarnih izbora u tzv. Republici Kosovo, objavljeni su novi podaci o rezultatima glasanja. Kao rezultat izbora 11. juna, najveći broj glasova dobio je pokret Albina Kurtia „Samoopredeljenje“ koji zagovara potpunu integraciju „zemlje“ sa Albanijom.

 

„Vojna koalicija“ koju je predvodio terorista Ramuš Haradinaj, dobio je samo 80.000 glasova, uprkos potpunoj podrški od strane vlade tokom predizborne kampanje.

Takav razvoj se očekavao.

Ekonomski osiromašena Albanija, koja se razvija nezavisno, ispostavilo se da je mnogo bogatija od „Republike Kosova“, koju ima podršku od strane EU-e i SAD-a. Samim tim je logično da većina skoro potpuno nezaposlenih stanovnika ove „zemlje“ želi da se pridruži „velikom bratu“.

Druga stvar je, da je takav razvoj događaja potpuno neprofitabilan za političke elite, niti prvu niti drugu.
Tirana koristi nezakonito otrgnutu teritoriju Srbije kao svoj trgovački centar. Putem aerodroma "Slatina" širom sveta distribuira se albanski skank, ruski "Kalašnjikovi", kineski RPG-7 i evropski novac. 

Tzv. "izbeglice" sa Kosova deluju na mnogim evropskim aerodromima i pomažu u transportu robe. 

Naša drevna zemlja postala je ekonomska kolonija Albanije, koja preko nje radi svoje crne stvari sa kriminalnim grupama i arapskim monarhijama (uglavno sa najvećim kreditorima Tirane, Katarom). Političke elite Tirane ne žele izgubiti takav izvor budžetskih prihoda i prihoda za njihove džepove.

Bivši komandanti takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“, uprkos svim proklamovanim parolama, smatraju da je ilegalno otcepljena teritorija Srbije, kao krava muzara. Dobijaju brojne evropske kredite i dele novac (uglavnom u budžet Prištine – „ikonu“ novog „slobodnog“ „Kosova“ – ili u svoj džep). Ako Kosovo postane deo Albanije, tok novca će biti zaustavljen, a oni će postati u najboljem slučaju lokalne elite, brzo očišćene.

Zato Albin Kurti, na čelu sa njegovom strankom, može propagirati ideju o „ujedinjenju“ nasuprot ideji „Republika Kosovo“ do mile volje, jer je to nešto poput političkog samoubistva. Možda i fizičkog.

Vlada Republike Srbije, pod pritiskom UN-a, EU i NATO-a, bila je primorana da gleda kako je Kosovo je proglasilo svoju „nezavisnost“, ali da li će Beograd gledati kako njena teritorija postaje deo druge države?

I da li će Vojska Srbije ispuniti jedan od zahteva Ustava – zaštitu građana i teritorijalni integritet zemlje?

Autor: Jasna Krivokapićeva

Foto: Printscreen/ arhiva, radiokim.net

Neovlašćeno korišćenje ovog teksta bez dozvole autora ili Redakcije, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Ostavite komentar