POLITIKA VESTI

Sava Janjić: Napeto na Kosovu posle izjava o razgraničenju

Sava Janjić: Napeto na Kosovu posle izjava o razgraničenju

Bezbednosna situacija veoma napeta kaže iguman manastira Dečani

Iguman manastira Dečani Sava Janjić izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu veoma napeta posle izjava političara iz Beograda i Prištine, ali i međunarodne zajednice koji govore o „razgraničenju“ ili „korekciji granica“.

„Ovakve neodgovorne izjave i posebno medijska kampanja kojom se ovakvo ‘rešenje’ pokušava nametnuti javnosti kao jedino ispravno višestruko su pogoršale odnose između Albanaca i Srba“, rekao je Janjić za izdanje nedeljnika „Vreme“ od četvrtka.

On je rekao da posebno zabrinjava formulacija o razgraničenju Srba i Albanaca, što znači „da tamo gde žive jedni, neće živeti drugi i obratno“ i dodao da je to retrogradni model koji je u skladu sa „politikom etničkog čišćenja u ratovima bivše Jugoslavije 1990-ih godina“.

„Nije ni čudo da je aktivnu podršku politici podele, koju svaki na svoj način podržavaju i tumače gospodin (predsednik Serbije Aleksandar) Vučić i gospodin (predsednik Kosova Hašim) Tači, dao i jedan od ideologa ideje etničkog čišćenja na prostorima bivše Jugoslavije, gospodin Vojislav Šešelj“, rekao je Janjić.

On je dodao da crkva definitivno nije pristalica „zamrznutog konflikta“, jer to dugoročno predstavlja opasnost samo po sebi.

„Takozvani ‘zamrznuti konflikt’ je pojam koji niko u crkvi nikada nije upotrebio kao neko ‘rešenje’ za kosovske problem. Svaki konflikt treba da se razreši u miru i razumevanju, a ‘zamrznutost’ podrazumeva statičnost. Kao odgovorni ljudi, posebno oni koji se osećaju kao hrišćani dužni smo da budemo aktivni mirotvorci“, rekao je Janjić i dodao da alternativa „zamrznutom konfliktu“ ne znači povratak na ideologiju etnički kompaktnih i „čistih“ teritorija.

On je dodao da bi razgraničenje Srba i Albanaca, „koje je saopšteno prilikom otvaranja fabrike mesa“, bilo ogroman faktor nestabilnosti za ceo region i Evropu i velika tragedija za Srbe koji u većini žive južno od Ibra.

„Pre svega se zalažemo za mirno rešenje i stvaranje uslova za bezbednost i dostojanstven život ne samo našeg naroda već i svih drugih koji ovde žive“, rekao je Janjić.

Izvor:Beta Foto:Printscreen

Ostavite komentar