PODSEĆANJA POLITIKA

Šetnja za Đinđića, građani palili sveće, u Novom Sadu tabla sa natpisom Ulice Zorana Đinđića polivena crvenom farbom

Šetnja za Đinđića, učesnicima nije bio dozvoljen ulazak u dvorište Vlade

I ove godine obeležavanje u znak sećanja na premijera Đinđića svako u svojoj koloni

U Novom Sadu tabla sa natpisom Ulice Zorana Đinđića polivena crvenom farbom

Učesnici memorijalne šetnje u znak sećanja na premijera Zorana Đinđića stigli su nešto posle 19 časova do Vlade Srbije, ali nisu pušteni da uđu u dvorište zgrade i zapale sveće na mestu na kojem je ubijen pre 16. godina.

„Došli smo da odamo počast prvom demokratski izabranom premijeru, ali oni ne žele da nas puste unutra da zapalimo sveće i ostavimo cveće na mestu gde je bio pogođen“, kazao je okupljenim građanima jedan od organizatora Miodrag Simović.

On je rekao da je Đinđić imao viziju društva koja se nije ostvarila i da je prošlo više od decenije od njegovog ubistva, a da se ništa nije promenilo.

„Mi nedeljama šetamo u pokušaju da nešto promenimo, ali ovaj put ne smemo stati, jer pitanje je da li ćemo imati i treću šansu da nešto promenimo“, kazao je Simović.

Građani su palili sveće i ostavljali cveće ispred kapije dvorišta Vlade.

Na ogradi je ostavljena parola koju su učesnici šetnje nosili – „Ako danas se uspemo, jedini razlog smo mi sami“.

Emitovanje Đinđićevih citata je završeno porukom – „Srbija se nije predala, tek je počela da pobeđuje“.

Neposredno pre dolaska građana, predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić držao je govor u kojem je naveo da su DS i DOS „oslobodili albanske terorite iz zatvora“.

Obezbeđenje je onemogućilo eventualni kontakt Spasića i građana koji su protestvovali zbog njegovog postupka.

Pre 16. godina dok je ulazio u zgradu Vlade na sastanak, ubijen je Zoran Dinđić.

To je bilo vreme kada je vlada planirala konačni obračun sa organizovanim kriminalom.

Da je Đinđić bio svestan opasnosti svedoče njegove reči nepsoredno pred ubistvo – „Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona tako što će mene ukloniti grdno se vara, jer ja nisam sistem“.

Za njegovo ubistvo osuđenji su oficiri ratne jedinice Državne bezbednosti njen penzionisani komadant Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršlac koji su osuđeni na maksimalne kazne od 40. godina zatvora i pripadnici Zemunskog klana.

Sud je utvrdio da je premijer ubijen nakon demokratskih promena kada je većina građana verovala da za Srbiju dolaze bolji dani, rekla je predsednica sudskog veća Nata Mesarović prilikom izricanja presude.

Američki nedeljnik Tajm u septembru 1999. uvrstio je Đinđića među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Premijerka i članovi Vlade položili venac na mestu na kom je ubijen Đinđić 

Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, položili su venac ispod spomen-ploče u dvorištu zgrade Vlade u Beogradu, na mestu gde je na današnji dan pre 16 godina ubijen tadašnji premijer Zoran Đinđić.

Venac sa natpisom „Dr Zoran Đinđić – Vlada Republike Srbije“ postavili su ministri Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Mladen Šarčević, Aleksandar Antić, Nela Kuburović, Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Slavica Đukić Dejanović i Vanja Udovičić.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.

Tabla sa natpisom Ulice Zorana Đinđića u Novom Sadu opet polivena crvenom farbom

Table sa imenom „Ulica dr Zoran Đinđića“ danas su isprskane crvenom bojom u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Osim što su table sa imenom ulice polivene crvenom bojom, počinioci nisu ostavili druge tragove, niti potpise.

Tabla sa njegovim imenom u Novom Sadu je više puta bila oskrnavljena, prvi put 2012. godine, a zatim i prošle godine na isti ovaj dan, navodi Beta.

Stojiljković: Đinđić je ubijen kada više nikome nije trebao

Šesnaest je godina od ubistva Zorana Đinđića, tadašnjeg predsednika vlade Srbije, prvog demokratskog premijera u toj zemlji nakon Miloševićevog režima. Ovaj se datum godinama obeležava šetnjama, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i mesto pogibije – u dvorištu Vlade Srbije. Zbog organizovanja ubistva premijera, na 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant „Crvenih beretki“ Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršilac. Politički motivi ubistva nikad nisu otkriveni.

 

Izvor:  Jutarnji GLASnik                                                  Foto: Screenshot

Ostavite komentar