POLITIKA SVET

Skandalozan raspored sedenja u Parizu, TAČIJA SMESTILI BLIZU PUTINA, Francuzima traženo objašnjenje (FOTO)

Raspored mesta svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo među prisutnima, saznaje „Blic“. U diplomatskim krugovima se može čuti da je raspored bio skandalozan, ponajviše zbog toga što se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su, kako saznajemo, objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu. Prema našim saznanjima, primedbe su uložili predstavnici Crne Gore, Turske, Irske i mnogi drugi.

Prisustvo Tačija na manifestaciji, ali i njegova pozicija u kosovskim medijima predstavljena je kao posebno priznanje Kosovu, jer je, kako su preneli, Tači dobio centralno mesto, uz najmoćnije svetske lidere i pobednike u Prvom svetkom ratu.
Prema saznanjima „Blica“ srpska strana nije razumela zbog čega je pravljen raspored po abecednom radu.

– Bili smo iznenađeni rasporedom sedenja, nije jasno zašto je abecedni raspored, a ne po zaslugama – navodi naš izvor.
Kako saznajemo, iznenađena je bila i ruska delegacija, jer se Putin našao u blizini Tačija, a reč je o zemlji koja ne samo da ne podržava nezavisnost Kosova, već se i otvoreno zalaže za ostvaranje srpskih ciljeva po tom pitanju.
Ruski predsednik nije, prema našim saznanjima, prethodno bio obavešten o ovakvom razvoju situacije.

U Parizu se danas održava ceremonija obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata, kojoj prisustvuje više desetina predsednika država i vlada, među kojima i predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Donald Tramp, koji bi kratko trebalo u toku dana da razgovaraju.

Vučić i Merkel razgovorali o Kosovu u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je jutros u Parizu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine, ali i o poslednjem potezu prištinskih vlasti, koje su protivno sporazumima, uvele porez od 10 odsto na robu iz Srbije i BiH, saznaje „Blic“.

Merkelova je poručila da želi da pomogne da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Izvor: Blic Foto: Screenshot

Ostavite komentar