Skot: Saučešće porodicama žrtava NATO bombardovanja
POLITIKA

Skot: Nadam se kompromisu Beograda i Prištine, možda i ove godine

Američki ambasador u Srbiji izjavio je da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da uđe u intenzivniju fazu i izrazio nadu da će kompromis biti postignut „možda čak i ove godine“.

Foto: Screenshot/ Youtube

Skot je za RTS naglasio da je jasno da ni Beograd ni Priština neće dobiti sve što hoće, već da je važno da obe strane dođu do kompromisa.

„Zato je toliko važan dijalog koji vodi EU. Mislim da mora da uđe u intenzivniju fazu, ja se nadam da će doći do kompromisa, možda čak i ove godine“, rekao je Skot.

Ambasador je dodao da je nedavna izjava da SAD žele da ohrabre Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa „deo sadašnje spoljne politike SAD“ i naglasio da ne smatra da je kompromis ružna reč, već da su kompromisi stub međunarodne politike.

Govoreći o odnosima SAD i Srbije, Skot je podsetio da se na Beloj kući pre 100 godina, odnosno 28. jula 1918. godine, prvi put zavijorila jedna strana zastava – srpska zastava.

„To je prvi put u našoj istoriji, samo dva puta u istoriji bila je strana zastava na Beloj kući. To je bio znak predsednika Vudroa Vilsona da iskaže poštovanje srpskom narodu za žrtvovanje u Prvom svetskom ratu“, rekao je Skot podsetivši da je druga strana zastava koja se zavijorila na Beloj kući bila francuska.

Skot je dodao da, imajući u vidu da se ove godine obeležava 100 godina od tog datuma, organizovan je niz programa kojima se slave odnosi SAD i Srbije za vreme Prvog svetskog rata, ali i kasnije.

Ambasador je dodao da će obeležavanje tog jubileja trajati cele godine.

„Radimo sa Gradom Beograda i Vladom Srbije, oni su odlučili da podginu statuu Vudroa Vilsona u Beogradu, pa će imenovati jedan trg – Trg Vudro Vilson, a mislim i da će jedan bulevar biti s imenom Vudroa Vilsona“, rekao je Skot.

Skot kaže da su u Ambasadi SAD u Beogradu razmišljali kako je najbolje da se proslavi ovaj jubilej, i da su došli do zaključka da je najbolje uraditi istu stvar kao i Vudro Vilson pre 100 godina, odnosno iskazati čast i poštovanje prema srpskom narodu. Amerikanci 4. jula obeležavaju Dan nezavisnosti, a Skot kaže da će u Srbiju sutra tim povodom biti održan tradicionalni prijem u njegovoj rezidenciji.

Podsetio je da se taj praznik obležava kao dan kada su osnivači SAD potpisali Deklaraciju o nezavisnosti, te da se zato smatra „rođendanom naše nacije“.

„Hoćemo da im odamo počast“, rekao je Skot navodeći da Amerikanci obično taj praznik proslavljaju sa porodicom i prijateljima.

Američki ambasador je poručio da je njegov san za Srbiju da Srbija živi u miru, stabilnosti i u dobrim odnosima sa svojim komšijama.

Izvor: RTS

Ostavite komentar