POLITIKA

Skupštinski igrokaz: Poslanička pitanja, napuštanje sednice, kravata, tri prsta i opomene

Poslanici SRS napustili su danas skupstinsku salu nezadovoljno što neće imati priliku da premijerki i članovima vlade postave pitanja.

Premijerka Ana Brnabić i članovi vlade po Poslovniku o radu parlamenta odgovaraju na pitanja poslanika od 16 do 19 časova.

Šarović je na konferenciji za novinare nakon napuštanja sale rekao da je premijerka Ana Brnabić 38 minuta odgovarala na pitanja Muamera Zukorlića, a narednih 35 minuta na pitanja nezavisnog poslanika „čije ime građani i ne znaju“, navodeći da „to nije demokratija“.

– Besmisleno je ucvestvovati. Ovo je farsa. Brnabić je pokupila najgore od svojih prethodnika, izgleda da se lose navikle najlakše prihvataju – rekao je on i naveo da po „nakaradnom“ Poslovniku poslanicima nije omogućeno da traže repliku i povredu poslovnika.

Sve što kažu, navodi, namenjeno je građanima, a građani su, kaže, zaintresovabi da čuju šta imaju da pitaju njihovi predstvanici koji „nemaju pristup centralnim medijima“.

DS i DJB: Sprečeni smo da postavljamo pitanja vladi

Poslanici DS i DJB negodovali su danas što su, kako kažu, sprečeni i onemogućeni da postave pitanja vladi u skupštini Srbije.

Na konferenciji za novinare, šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić rekao je da se Poslovnik zloupotrebljava jer se poslanici sprečavaju da postave pitanja i otvore u parlamentu važne teme za gradjane.

Ćirić je rekao da je DS planirala da u ime gradjana premijerku Anu Brnabić pita kada će penzionerima vratiti smanjene penzije, imajući u vidu njihov loš socijalni status, kao i sve veći problem sa siromaštvom u društvu.

Povodom navoda visokih funkcionera SNS o javnom dugu Beograda, za koji kažu da je iznosio 1,2 milijarde evra 2014. godine, Ćirić je pitao premijerku i ministra finansija Dušana Vujovića koju metodologiju izračunavanja javnog duga prihvataju.

– Da li prihvataju metodologiju Siniše Malog i Gorana Vesića ili metodologiju Fiskalnog saveta koji je izašao sa podatkom da je dug Beograda iznosio 430 miliona evra, što je tri puta manje nego što se predstavlja javnosti. Dužni su nam te odgovore – rekao je poslanik DS.

On je pitao i zašto su za milijardu evra pale devizne rezerve u odnosu na 2014. Ćirić je premijerku pitao i da li postoji iskrena namera vlade da se nastave evropske integracije, s obrzirom da je Brnabić navela da je to prvi cilj njenog kabineta, dok istovremeno šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević govori da tempo evropskih integracija nije zadovoljavajući, kao i obavezama koje treba ispuniti do kraja 2017.

Poslanica DJB Ana Stevanović je na odvojenoj konferenciji za novinare navela da je današnja sednica, na kojoj premijerka i članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika, „igrokaz i predstava“, i smatra da je i danas predsednica parlamenta Maja Gojković unižavala Skupštinu Srbije. Stevanović je rekla da je Gojković u poslednjih godinu dana šest puta imala priliku da sazove sednicu na kojoj članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika, da je to učinila tek danas i navodi da je to dokaz da se Gojković i SNS plaše pitanja opozicije.

– Do sada je samo šest poslanika postavilo pitanje, od toga četiri su iz vladajuće koalicije – rekla je Stevanović i dodala da nije bilo nijednog kritičkog pitanja za vladu.

Kako je rekla, poslanici DJB hteli su da pitaju vladu o, kako kaže, protivustavnom smanjenju penzija, o tetki Aleksandra Vulina, kao i to zašto vlada ne podržava besplatne udžbenike. Ona je rekla da danas poslanici DJB nisu mogli, ali da će u utorak i četvrtak postaviti ta pitanja u parlamentu.

Obradović: Opozicija nije mogla da postavlja pitanja

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović tvrdi da nijedna velika poslanička grupa nije mogla danas u parlamentu da postavi pitanja premijerki i članovima vlade.

Vlada, kako je kazao novinarima, godinu dana nije došla u skupštinu, a kada su se „umilostivili“ da dođu, šta se dogodilo – najveće poslanicke grupe opozicije nisu došle na red da postave pitanje.

Kaže i da je lično dobio tri opomene na sednici, a da, kako smatra, ništa nije rekao.

Objasnio je da prvu opomenu dobio, jer je, kako navodi, gestikulacijom pokazao predsedavajućem da je poslanik SNS Marko Atlagić prešao u klupe opozicije.

Drugu, kako objašnjava, kada ga je zagrlio, našalalio se sa njim „te mu malo podigao kravatu“, kako bi mu, dodaje, pokazao šta će „da mu urade jer je prešao“ kod opozicije, a treću kada je on sam prešao u klupe vlasti.

Tada je, kaže Obradović, seo pored Srbislava Filipovića „zbog imena“.

– Treću opomenu sam dobio jer sam zagrlio Srbislava i podigao tri prsta – rekao je Obradović.

Obradović tvrdi i da je sednica prekinuta kada je pokazao plakat o Vučiću.

Obradović smatra i da je danas u parlamentu prekršen zakon kojim je zabranjeno kloniranje, tvrdeći da je premijerka Ana Brnabić glumila Aleksandra Vučića dok je bio premijer.

Izvor: Tanjug/ Blic

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar