POLITIKA SVET

Slučaj Skripalj: Amerika uvodi nove sankcije, Rusija besna

Amerika uvodi nove sankcije Rusiji zbog upotrebe novičoka
Slučaj Skripalj: Amerika uvodi nove sankcije, Rusija besna

Rusija je nove sankcije, koje joj uvode zbog slučaja Skripalj, nazvala „drakonskim“.

SAD će uvesti nove sankcije Rusiji, nakon što je utvrđeno da je u napadu na bivšeg ruskog duplog agenta koji živi u Britaniji korišćen nervni gas.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, koji su otrovani novičokom u Salzberiju, pretrpeli su velike zdravstvene tegobe, ali se oporavljaju.

Istragom u Britaniji za napad je okrivljena Rusija, ali Kremlj demantuje bilo kakvu umešanost.

Rusija je nove sankcije nazvala „drakonskim“.

Sergej Skripalj

U izjavi objavljenoj u sredu, američki Stejt department je potvrdio umešanost Rusije u incident.

Portparolka Heder Nojert kaže da je utvrđeno da je Rusija „koristila hemijsko ili biološko oružje, kršeći međunarodni zakon ili je koristila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv sopstvenih državljana“.

Britanska vlada je podržala ovakav potez Sjedinjenih Država.

„Jaka međunarodna reakcija na korišćenje hemijskog oružja na ulicama Salzburija šalje nedvosmislenu poruku Rusiji da njeno provokativno i bezobzirno ponašanje neće proći bez posledica“, stoji u izjavi britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruska ambasada u Americi je u četvrtak ujutru odgovorila na optužbe Amerike i nazvala ih „besmislenim“.

Rusija je „navikla da ne dobija činjenice ili dokaze“, kažu u ambasadi i dodaju: „Nastavljamo da se zalažemo za otvorenu istragu zločina počinjenog u Salzberiju.“

Koje su sankcije?

Nove sankcije stupiće na snagu 22. avgusta i odnosiće se na izvoz osetljivih električnih delova i slične tehnike.

Stejt department je najavio „još drakonskih“ sankcija za 90 dana ukoliko Rusija ne uspe da pruži valjane garancije da više neće koristiti hemijsko oružje i dozvoli UN da sprovedu istragu na licu mesta.

Kažu da je ovo treći put da neka zemlja koristi hemijsko ili biološko oružje protiv sopstvenih državljana.

Ranije optužbe odnose se na Siriju i Severnu Koreju u kojoj je napadnut Kim Džong Nam, polubrat severnokorejskog vođe Kim Džong Una, koji je umro nakon što mu je otrovni nervni agens utrljan u lice na aerodromu u Kuala Lumpuru.javlja BBC news.

Julija Skripalj
Rusija besna: SAD izmišljaju razloge za sankcije

Ruska ambasada u SAD saopštila je danas da su nove američke sankcije protiv Rusije zbog slučaja Skripalj drakonske i da su razlozi za njihove uvođenje izmišljeni.

Naglašava se da nalazi Vašingtona nisu potkrepljeni ni činjenicama ni dokazima, prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će 22. avgusta uvesti nove sankcije Rusiji nakon što su utvrdile da je Moskva upotrebila nervni otrov protiv bivšeg ruskog tajnog agenta i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, javio je AP.

– Utvrđeno je da je vlada Ruske Federacije koristila hemijsko ili biološko oružje kršeći međunarodno pravo, ili koristila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana – navela je u sredu portparol Stejt departmenta Heder Nauert u saopštenju.

Američka TV stanica En-Bi-Si je javila, pozivajući se na visokog zvaničnika Stejt departmenta, javila je da bi nove sankcije najviše trebalo da pogode izvoz osetljive robe Rusiji koja se odnosi na nacionalnu bezbednost.

Skripalj i njegova 33-godišnja kćerka Julija 4. marta pronađeni su u nesvesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju. Njih dvoje su se oporavili od trovanja-objavio je Blic.

Izvor:Jutarnji GLASnik                   Foto:Printscreen

Ostavite komentar