POLITIKA

SNS – POLITIČKI TUMOR SRBIJE

METASTAZA – SNS je kao jedan politički tumor.

Piše: Miroslav Olenjin

To nije politička partija u pravom smislu reči jer partije normalno imaju ideologiju. Za SNS se ne može precizno odrediti gde je pozicionirana ideološki. Kad treba da je malo levo od centra, onda je tamo, kad treba da je malo desno, može i tako, sve može i sve štima već prema tome kako glavni baja odredi.

SNS nije ni pokret, jer pokreti imaju viziju i bore se za određene promene. Ljudi koji se učlanjuju u SNS ne žele promene – naprotiv, oni žele da zacementiraju sadašnje stanje u kojem uživaju određene privilegije, najčešće u vidu političke funkcije ili zaposlenja u državnom preduzeću. Drugi se, pak, priključuju SNS-u ne da bi menjali društvo nego da bi promenili sopstveni materijalni status, to jest, da bi se negde uhlebili. Oni shvataju da država ne funkcioniše ali da partokratski sistem itekako funkcioniše. Ne treba ih kriviti; svako pliva kako najbolje zna. Ne može se nikome ukinuti pravo da se bori za svoj opstanak, za to da mu nos ostane iznad površine vode.

Zato kažem da je SNS prosto kao tumor. Tumor je parazitsko tkivo koje nekontrolisano raste unutar organizma, crpeći iz njega vitalnost i energiju. Tumori svakako nisu inteligentni. Oni resurse organizma usisavaju u sebe bez plana i mere, istovremeno ga trujući svojim nusproduktima, što neminovno vodi do propadanja i smrti tog organizma. Ali time i samog tumora.

Znamo da u svom kasnijem stadijumu razvoja tumori metastaziraju. To se dešava kada osete da su dovoljno ojačali. Napuštaju svoje prvobitno skrovište i šire se munjevito po celom organizmu, po žlezdama, jetri, plućima, mozgu. Svugde pružaju svoje pipke, zavlačeći se čak i u unutrašnjost kostiju.

– Kada je, i da li je, SNS tumor metastazirao?

– Jeste.

To se dogodilo, kako ja računam, negde posle prošlogodišnjih izbora. Ukorenio se u javnim preduzećima, institucijama države, sportskim klubovima i medijima. Sav novac prolazi kroz prste partije, svi su na posredan način na njenom platnom spisku. Stiglo se do toga da je svako iole bitan u društvu sada podmićen, ucenjen, zastrašen.

Mediji pričaju šta vrh partije želi da čuje dok sudovi donose odluke u korist protežea režima, ili češće, ne preduzimaju ništa. Parlament zemlje, pod čvrstom većinskom kontrolom vladajuće partije, doneće u hitnom postupku bilo kakav Lex Specialis kojim se zaobilazi ustavni poredak zemlje, samo ako je to vladajućoj partiji potrebno.

Stanje u mnogim ključnim tačkama podseća na predratnu Nemačku. Nacional-socijalistička partija je tamo dugo egzistirala kao mali, izolovan i, kako su mnogi veoma pogrešno mislili, benigni tumor.

Kada se Hitler 1933. kombinacijom izbornog uspeha i post-izbornih manipulacija dokopao mesta kancelara, tumor zvani nacizam je metastazirao i zahvatio sve pore nemačkog društva. Nemačka je u stvari bila ukinuta – progutana od partijske države.

Da li će uskoro i Srbija biti ukinuta i zamenjena SNS-partokratijom?

Ovaj proces je sada uveliko u toku i najverovatnije će biti dovršen upravo posle ovih izbora. Kada se to dogodi jednostavno neće više biti ničega što ne pripada partijskoj strukturi i ne radi na ovaj ili onaj način za partiju. Preostalo zdravo tkivo će biti uništeno ili primorano da napusti zemlju.

Ostaće samo veliki, pulsirajući tumor režima, veoma gladan, veoma nervozan i veoma uplašen, jer neće više biti ničega da se dalje proždire.

Ostavite komentar