POLITIKA

Socijalni protest vojske i policije zakazan za 7. oktobar povod za obračun države sa neposlušnima

Vlast pojačava pritisak na sindikalne lidere

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Printscreen/ N1

* Vidojević: Držaće me u pritvoru do beogradskih izbora; Antić: Ne šalje se poziv za ročište automobilom sa rotacijom na kućnu adresu * Istraga protiv predsednika NPSS-a pokrenuta nakon što je ukazao na malverzacije sa nabavkom policijskih automobila

Predstavnici medija i članovi političkih stranaka već mesecima pokušavaju da pogode tačan datum predstojećih izbora za poslanike beogradske skupštine.

Piše: V. Jeremić

Ipak, nikoga ova informacija ne interesuje više od jednog žitelja Novog Pazara, predsednika Novog policijsko-sindikalnog saveza Momčila Vidojevića.

– Iz svojih izvora sam saznao da će policija da me drži u pritvoru do izbora u Beogradu, kaže Vidojević za Danas. Njemu je saslušanje zbog sumnji da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja zakazano za 5. oktobar u odeljenju Uprave kriminalističke policije (UKP) u Beogradu u zgradi SIV 1. Tada će mu, kako kaže, biti određen pritvor.

– Terete me da kao predsednik sindikata nisam računima opravdao sredstva u iznosu od 543.000 dinara. Interesantno je da sam poziv iz UKP-a dobio sat vremena pošto sam kabinetu ministra policije Nebojše Stefanovića poslao dopis u kojem sam tražio neke informacije o nabavci automobila za potrebe policije, pošto imam indicija da je bilo zloupotreba kog tog posla, navodi Vidojević.

Prema njegovim rečima, isti slučaj UKP je istraživao i tokom leta, ali kako navodi, tužilac je tada zaključio da nema elemenata krivičnog dela. Paralelno sa pokretanjem postupka, Vidojević je prošle nedelje dobio i rešenje o prestanku radnog odnosa. Otkaz mu je uručen zbog neopravdanog odsustva sa posla, iako Vidojević tvrdi da ima rešenje MUP-ove komisije kojim mu je određeno bolovanje. Po sredi je, navodi on, odmazda za javnu kritiku rada policije.

– Dva su razloga zbog kojih se vlast upire da uguši kritičke tonove u policiji i vojsci. Najpre, to su veliki sistemi i samim tim su i velike mogućnosti zloupotrebe. Dodatno, ako uguše pobunu u vojsci i policiji, ako silu bace na zemlju, time šalju jaku poruku drugim sindikatima, kaže Vidojević.

Otkaz Vidojeviću dolazi svega nekoliko dana pred protest koji su za 7. oktobar zakazali Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije. A da taj događaj nije po volji vlastodržaca pokazuje i slučaj predsednika Vojnog sindikata Novice Antića. Njemu je u nedelju uveče vozilo vojne policije pod rotacijom na kućnu adresu donelo poziv za saslušanje u Vojnom disciplinskom sudu.

– Ovakvi pozivi se šalju preko vojne pošte, a ne šalje se automobil sa rotacijom na kućnu adresu. Ja nisam bio kod kuće, ali su mi uznemirili majku i komšije. Sve je to vid pritiska pred najavljeni protest, navodi Antić.

Podsetimo, starešine iz Vojne policije su podnele disciplinsku prijavu protiv Antića, zbog javnih istupa na prethodnim protestima sindikata. U prethodnih godinu dana održano je šest protestnih okupljanja na kojima su predstavnici sindikata tražili poboljšanje materijalnog položaja za pripadnike policije i vojske.

Izvor: Danas

Ostavite komentar