POLITIKA

„Srbija fašistička država“Ugljanin „potpalio“ vatru u Skupštini, poslanici u svađi

Ugljanin „potpalio“ vatru u Skupštini, poslanici u svađi

Poslanici Skupštine Srbije koji raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, i danas su se osvrnuli na izjavu Sulejmana Ugljanina da je „Srbija fašistička država“.

Polemiku o Ugljaninu pokrenuo je poslanik Dveri Dragan Vesović, a naprednjaci su mu poručili da taj pokret nema prava da govori o diskriminaciji imajući u vidu „njihovo ponašanje u prošlosti“, dok je radikalka Vjerica Radeta više puta postavljala pitanje da li će ministar i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić zadržati te funkcije ako „napravi koaliciju sa Ugljaninom“.

– Imamo situaciju da Ugljanin potpaljuje vatru koju samo on vidi, pri tome, ne preza ni od čega, ni od kakvih izjava. I jutros je dao interesantnu izjavu u kojoj je predsednika države okarakterisao kao dobrog predsednika za Srbiju, a lošeg za Bošnjake – rekao je Vesović, i dodao da je zbunjen time šta se dešava, ali i da je iznenađen, kako tvrdi, odsustvom jasne reakcije vlasti.

On je pitao da li će neko i na koji način da stane na put takvim izjavama i ponašanjem Sulejmana Ugljanina.

– Najbrojnija i vladajuća stranka ima pojedine vidove saradnje sa strankom Ugljanina, i interesuje me da li će se ta saradanja prekinuti. Da li će tužilaštvo da preduzmu neke korake da opravdana zabirnutost stanovništva iz Raške oblasti bude na neki način odagnata – pitao je Vesović.
On je ocenio da svi treba da se slože da je priča o „srpskoj državi u Srbiji koja je fašistička“ veliki problem i da nešto mora da se preduzme.

Poslanik SNS Milimir Vujadinović je posle Vesovićeve izjave prokomentarisao da o diskriminaciji govore ljudi iz Dveri koji su u prošlosti pokazali svoj odnos prema nekim grupama, a naročito prema ženama.

– Paradoksalna situacija je kada oni pominju Ugljanina i njegov odnos prema predsedniku države, jer i njihov odnos nije bolji. Nismo im zaboravili da su posle izbora nosili plakate „Nije moj predsednik“. To je velika sličnost sa Ugljaninom, pa nemaju pravo da govore o toj situaciji – ocenio je Vujadino
Predsedavajući Veroljub Arsić (SNS) rekao je da lično smatra da ta priča oko Sulejmana Ugljanina treba da se završi citatom premijerke Ane Brnabić da Ugljanin treba da bude predmet rada različitih državnih organa, između ostalih i zdravstvenih ustanova.

– Mislim da je tu sve rečeno, ali izgleda da pojedine kolege to ne smatraju tako – rekao je Arsić.

Poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević rekao je da Bošnjaci zaslužuju boljeg vođu od Sulejamana Ugljanina i da ne želi da oni budu prepoznati po izjavama nosioca lista „Samoopredeljenje“.

Upitao je, međutim, da li je diskriminacija „kada se u prisustvu (jednog od lidera opozicije Dragana) Đilasa tolerišu izjave da postoje podobni i nepodobni novinari, kada se diskriminišu mediji, a time i građane koji prate te medije“.
– Da li je stav koalicije „saveza milionera“ da je Carica Milica makro prostituke svoje ćerke Olivere. Da li je stav mržnja, da li je taj stav diskriminacija vernika i tradicionalista koji veruju u veliku žrtvu koju je imala Carica Milica? Da li je to zvaničan stav te koalicije – upitao je Rističević.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković poručio je Vesoviću iz Dveri koji, kako kaže, glumi zaštitnika države, da to ne čini, jer, dodaje, postoje organi i institucije koje se time bave, a podsetio je i da su naprednjaci prvi reagovali na izjavu Sulejmana Ugljanina.

– Podsetiću vas da je Vučić još pre nekoliko meseci jasno poručio „Suljo, nema za tebe fotelja, Suljo ne možeš računati na učešće u vlasti“. To je rekao još pre nekoliko meseci. Osudio je njegovo skandalozno ponašanje, a i premijerka je na jasan način zauzela stav i poslala političku poruku – rekao je Marković.

N1

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta Ugljaninovu izjavu je videla kao „bujicu separatizma“ koja stiže iz Novog Pazara.

– Ono što radi Sulejaman Ugljanin nije ništa drugo nego otvoreni separatizam, otvoreni napad na državu. Nazivanje Srbije fašističkom tvorevinom, izjavom da imamo paralelne organe pravosuđa i policije u Srbiji… šta to drugo govori nego o nabujalom seperatizmu – rekla je Radeta.
Ona je nastavila da insistira na pitanju da li će Rasim Ljajić ostati u Vladi Srbije ako grupa „Vakat je“ iz Novog Pazara, a koju je lider on podržao na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, napravi koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom.

– Molim vas, recite da li će Rasim ostati potpredsednik vlade – upitala je Radeta.

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Poslanici su tokom jučerašnje rasprave polemisali o oduzimanju mandata lideru radikala Vojislavu Šešelju, ali i gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću, koji je negodovao zbog, po njegovoj oceni, lošeg stanja u Srbiji, pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Bilo je i pitanja da li će ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ostati u Vladi Srbije, ako lista „Vakat“ koju je podržao na izborima za nacionalne savete u Novom Pazaru, bude u koaliciji sa listom „Samopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina.

Na predlog Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama stiglo je 524 amandmana.

Izvor:Blic Foto: Screenshot

Ostavite komentar