POLITIKA

Srpska lista: Izlazimo iz Vlade Kosova. 20. aprila formiramo Zajednicu srpskih opština

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da će ta politička organizacija izaći iz Vlade Kosova. Mi ćemo 20. aprila formirati ZSO, na pet godina od Briselskog sporazuma, a po tom sporazumu, naveo je. Odluka je doneta jednoglasno, dodao je Dalibor Jevtić.
Foto: Screenshot/ N1

On je ocenio da se radi o terorističkom napadu na goloruki narod. „Mi kao predstavnici srpskog naroda na KiM, nećemo više biti nemi, i nećemo biti više ikebana“, naveo je.

Ovo je juče bio probni balon kako da specijalne jedinice osvoje sever, mi smo toga svesni i sa novonostalom situacijom smo upoznali predsednika Vučića, naveo je.

Vučić nam je rekao – nećemo dozvoliti novu „Oluju“ i novi „Bljesak“, preneo je Rakić.

Sutra ćemo u Kosovskoj Mitrovici održati sednicu svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom, naveo je.

Mi ćemo 20. aprila formirati ZSO, na pet godina od kada je to odlučeno u Briselskom sporazumu, naglasio je Rakić.

Istakao je da za to imaju podršku Beograda.

Ministar u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da je odluka o izlasku iz te vlade donesena jednoglasno.

Ako su želeli da hapse gospodina Đurića, mogli su to da urade na dostojanstveniji našin, a ne da nas ponize, ali nisu nas ponizili, rekao je Jevtić.

Gospodin Đurić ima našu potpunu podršku, dodao je. Odgovornost mora da postoji za prekomernu upotrebu sile i za sve ono što se juče dešavalo, rekao je. Istakao je da će on tražiti odgovornost za ono što se desilo

„Imamo poruku za naše sunarodnike i u Metohiji, centralnom Kosovu da nas je ovo samo još više ujedinilo i ojačalo… Borićemo se, i nastavićemo da se borimo na demokratski način, kao što ste juče videli, goloruki… Naš cilj je mir, i pored tog mira, da nas na Kosovu i Metohiji bude više“, naveo je Jevtić.

Mi u Skupštini Kosova nećemo podržavati odluke Vlade Kosova, dodao je.

Rakić je rekao da će formirati ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom, da neće prekršiti međunarodno pravo. Podsetio je da je taj sporazum ratifikovan u Skupštini Kosova i da je kao međunarodni akt iznad toga da o njemu odlučuje Ustavni sud Kosova.

„Uradićemo samo ono što je dogovoreno i šta smo potpisali… Zajednica ZSO je dogovorena Briselskim sporazumom, zašto bi zbog toga dijalog pao“, rekao je na pitanje da li će takva odluka uticati na dalji tog pregovora.

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste održan je iza zatvorenih vrata u Predsedništvu u Beogradu.

Predsedništvo Srpske liste sinoć je usvojilo inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini, a predsednik te liste Goran Rakić rekao je ranije danas da će konačna odluka o učešću u kosovskoj vladi biti doneta posle konsultacija sa Vučićem.

Građanska inicijativa „Srbija, demokratija, pravda“ saopštila je ranije da Srpska lista treba odmah da napusti kosovske institucije, kao i da se preispita dalje učešće u briselskom dijalogu.

Izvor: N1, Jelena Petrović

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar