POLITIKA SRBIJA SVET

Šta kažu ruski eksperti o „špijunskoj aferi“ u kojoj je navodno učestvovao službenik ruske ambasade,o izvozu oružja Srbije  i ulozi Rusije u preogovorima oko KIM VIDEO

Šta kažu ruski eksperti o „špijunskoj aferi“ u kojoj je navodno učestvovao službenik ruske ambasade,o izvozu oružja Srbije  i ulozi Rusije u preogovorima oko KIM

Ruski eksperti: Vučić aferama izbegava temu “Krušika” i izvoza oružja u Ukrajinu

Pred najavljeni susret predsednika Aleksandra Vučića s Vladimirom Putinom, krajem novembra na državnoj televiziji “Rusija 24” emitovana je “Međunarodna panorama”,  a veći deo emisije bio je posvećen “špijunskoj aferi” u Srbiji, izvozu oružja, kao i uloga Rusije u pregovorima oko Kosova i Metohije.

Jednu od najuticajnijih političkih emisija u Rusiji vodi Jevgenije Primakov, poslanik Ruske dume i savetnik predsedavajućeg ruskog parlamenta Vjačeslava Volodina, poznat i kao unuk bivšeg ministra spoljnih poslova Ruske Federacije.
Nikita Bondarev, docent na Ruskom državnom univerzitetu za društvene nauke i jedan od najpoznatijih ruskih eksperata za Balkan govorio je o zbivanju u Srbiji  i ulogu Rusije u pregovorima oko Kosova i Metohije.

Za nedavnu „špijunsku aferu“ u koju je navodno bio umešan službenik ruske ambasade Georgij Klebana, Jevgenije Primakov smatra da je zanimljiva koincidencija da se snimak emituje pred najavljeni susret Vučića i Putina i postavlja pitanje: “Zašto baš sada”:

– Početkom novembra Srbija je potpisala novi ugovor sa NATO-om, individualni plan partnerstva, IPAP+, koji je nadogradnja prethodnog, potpisanog 2015. godine, kojim su vojnici NATO dobili slobodan pristup svim vojnim objektima u Srbiji, kao i diplomatski imunitet prilikom prelaska preko njene teritorije. Iako zvaničnici srpskog Ministarstva spoljnih poslova tvrde da se novopotpisani ugovor ne tiče članstva Srbije u NATO, već je samo način za približavanje Srbije Evropskoj uniji, sećamo se da je EU nedavno zatvorila vrata bilo kakvoj ideji proširenja u skorijoj budućnosti. Sećamo se i da je Srbija još 2007. godine usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, ali novi sporazum IPAP+ predviđa pripreme srpske armije po standardima za sprovođenje zajedničkih operacija s NATO-om. Ali tu nije kraj zanimljivostima: neposredno nakon potpisivanja IPAP+, predsednik Vučić je završio u bolnici, pokušavši da skine tako sa sebe deo odgovornosti za potpisan ugovor. A odmah nakon toga pojavio se i pomenuti snimak o tome kako je neko tamo nekome nešto predao. Veoma zanimljiva slučajnost – zaključio je Primakov.

„Afera Krušik“

Nikita Bondarev, docent na Ruskom državnom univerzitetu za društvene nauke i jedan od najpoznatijih ruskih eksperata za Balkan je rekao:

– Već nedeljama je u srpskoj javnosti aktuelna tema, koja je nedovoljno zastupljena u ruskim medijima, a koja se tiče izvoza srpskog naoružanja, granata za minobacače, proizvedenih u fabrici „Krušik“ iz Valjeva u Ukrajinu. „Krušik“ nije izvozio oružje direktno za Ukrajinu, već preko mreže firmi, najpre neke kiparske, koja ga je prodala poljskoj, da bi ga ova na kraju izvezla u Ukrajinu. Pritom, vlasnik kiparske firme je Ukrajinac, sin bivšeg čelnika ukrajinske državne firme Ukroboronservis, a predstavnici poljske firme „Natan“ tokom pregovora sa „Krušikom“ bila su još dva državljanina Ukrajine. Srpsku stranu u ovom poslu predstavljala je firma čiji je predstavnik bio otac srpskog Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Niko od srpskih zvaničnika ne osporava tačnost ovih informacija, pa ni sam Vučić, koji samo ističe da oružje nije prodato Ukrajini, ali je po tome ko je učestvovao u poslu tako nešto bilo očigledno. I baš kada se to sve dešava, Vučić završava u bolnici na tri dana i nedostupan je medijima za bilo kakav komentar, i baš tada dolazi do čuvenog “špijunskog skandala” – istakao je svoje mišljenje  da sumnja u slučajnosti Bondarev.

Kada su poveli razgovor o situaciji na Kosovu i Metohiji, obojica ruskih eksperata zaključili su da je jedini princip kojeg će se Rusija pridržavati – Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, kao jedinog okvira za određivanje budućnosti pokrajine.

Nikita Bondarev, Foto: Screenshot/YouTube

Nikita Bondarev je istakao da za njega “nema sumnje da bi srpsko rukovodstvo želelo da deo odgovornosti za moguća bolna rešenja pitanja Kosova želelo da prebaci na Rusiju”, ali da “mi treba da se držimo linije Rezolucije, kako do toga ne bi došlo”:

– Vučić često pokušava da koristi ruske simpatije u srpskom nacionalnom biću kako bi stekao korist na izborima. Time se može objasniti i tako veliki broj susreta Vučića i Putina u prethodnom periodu, a bilo ih je pet ili šest po različitim izvorima. Na taj način Vučić pokušava da konvertuje imanentno rusofilstvo u Srbiji u svoju političku korist, ali mi ne deluje da mu to uspeva. Situaciju na Kosovu dodatno komplikuje činjenica da je na vlast došao Aljbin Kurti, čovek izvan sistema javnih i tajnih dogovora između Vučića i Hašima Tačija, s jedne, i Vučića i Edija Rame, s druge strane. Upravo ta činjenica će dovesti do potpunog resetovanja pregovora i njihovog otpočinjanja od nule, zbog čega se nikakvo trajno rešenje ne može očekivati u skorijoj budućnosti – zaključio je Bondarev.

Ruski eksperti o Srbiji

Primakov i Bondarev veoma dobro upoznati sa situacijom u Srbiji, prvi je bio predstavnik Rusije tokom nedavnog zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu i na čelu poznate „Ruske humanitarne misije“, koja godinama pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji. Bondarev je nekoliko puta bio lični prevodilac prilikom tet-a-tet sastanaka Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, a u dobro obaveštenim krugovima slovi i za stručnjaka izuzetno bliskog Kremlju.

Ovakve poruke dvojice ljudi upućenih u dešavanja u Srbiji koji su u isto vreme veoma bliski donosiocima odluka u Kremlju predstavlja izuzetno zanimljiv uvod u predstojeći sastanak dvojice predsednika u Sočiju.

Video snimak emitovan na You tube kanala državne televiziji “Rusija 24”, “Međunarodne panorame”, novembar 2019.

Tema koja se odnosi na Srbiju počinje od dela 15:40, a možete namestiti i prevod na srpski.

Izvor:Jutarnji GLASnik                                      Foto: Screenshot

Ostavite komentar