POLITIKA SA DRUŠTVENIH MREŽA SVET

Svet suočen s najgorom krizom od 1947. godine

Skandal na Samitu G20: Dok se svet suočava sa najgorom krizom od 1947. Ivanka Tramp zamenila oca; Merkel: Nemam ništa protiv

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu gde se održava samit G20 rekao je za BBC da je „ovo najgora kriza ne za STO, već za celi multilateralni trgovinski sistem od GATT-a (Opšteg sporazum o carinama i trgovini, koji je prethodio STO) 1947“. preneo je Index.hr.
Kako je istakao, „način komunikacije“ između Kine i SAD mora se prebaciti iz „pretećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rešenja“.

SAD i STO su trenutno u sporu zbog Žalbenog tela koje rešava trgovinske sporove između zemalja. SAD blokira nova imenovanja u to telo jer preispituje njegovu ulogu, čime to telo jedva funkcioniše.

U slučaju da se taj spor uskoro ne reši, rešavanje trgovinskih sporova između zemalja moglo bi biti paralizovano već od iduće godine.

Azevedo je rekao kako zemlje STO raspravljaju o „Planu B“ kako bi izbegli kolaps Žalbenog tela te kako bi ono moglo nastaviti s radom. „Naravno da će veliko pitanje biti hoće li SAD biti deo tog Plana B ili ne? Ako ne bude, rekao bih da će rešavanje sporova sa SAD-om biti ugroženo“, zaključio je Azevedo.

Vest da je američkog predsednika Donalda Trampa na radnom sastanku na samitu G20 zamenila ćerka Ivanka zasenila je sve ostalo, bar što se tiče društvenih mreža.

Prisutvo Ivanke, Trampove ćerke na stolici oca izazvalja je burne reakcije.

Glavna savetnica ruskog predsednika Vladimira Putina je prva objavila tu neuobičajenu promenu na društvenoj mreži Tviter, gde je objavila fotografiju iz dvorane.

„Ivanka prati predsednika Trampa“, napisala je Svetlana Lukaš. „I zamenjuje ga za stolom G20 kada on odlazi na bilateralne susrete“, dodala je 20 minuta kasnije. Ta fotografija je kasnije, međutim, obrisana, zbog čega je reagovao veliki broj korisnika mreže, prenosi Hina.

Žestoke reakcije na Tviteru

Vest da je Ivanka Tramp na jednom skupu tokom samita G20 u Hamburgu sela u stolicu svog oca, predsednika SAD, izazvala je žestoke i ne baš pozitivne reakcije na društvenim mrežama u Americi.

„Zašto do vraga Ivanka Tramp prisustvuje umesto oca sastancima G20? Koje su njene kvalifikacije? Ko je glasao za nju?“, napisao je pisac Čarls Blou na Tviteru, prenosi Indipendent.

Druge delegacije, a zatim i Bela kuća potvrdili su tu informaciju. Ivanka Trump, poslovna žena našla se za pregovaračkim stolom sa Si Đinpingom, Redžpom Tajipom Erdoganom, Angelom Merkel i Terezom Mej.

Bela kuća je navela da se to dogodilo kada je predsednik Svetske banke govorio o razvoju Afrike i dodala da i druge čelnike kada izađu, privremeno zamenjuje neki član delegacije.

Merkel: Nemačka jača odbrambene kapacitete jer Rusija vodi "hibridni rat"
Screenshot

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da joj ne smeta što je Ivanka Tramp nakratko zauzela danas mesto svog oca Donalda i pridružila se šefovima država i vlada na jednom od skupova tokom samita G20 u Hamburgu.

Prethodno je jedan član ruske delegacije postavio na Tviter fotografiju na kojoj se vidi kako Trampova ćerka sedi u njegovoj stolici, prenosi AP.

Merkelova je novinarima rekla da delegacije same odlučuje ko će sedeti za stolom u odsustvu predsednika.

„Ivanka Tramp pripada američkoj delegaciji tako da je to u skladu sa onim što rade i druge delegacije. A poznato je i da ona radi u Beloj kući i da ima odgovornost za neke inicijative“, rekla je Merkelova novinarima.

Društvene mreže u Americi se „zapalile“ od komentara
Kolumnista Njujork tajmsa:“Za mene izgleda kao da su SAD banana-republika koju predstavlja jedna neiskusna ćerka“

Vest da je Ivanka Tramp na jednom skupu tokom samita G20 u Hamburgu sela u stolicu svog oca, predsednika SAD, izazvala je žestoke i ne baš pozitivne reakcije na društvenim mrežama u Americi.

„Zašto do vraga Ivanka Tramp prisustvuje umesto oca sastancima G20? Koje su njene kvalifikacije? Ko je glasao za nju?“, napisao je pisac Čarls Blou na Tviteru, prenosi Indipendent.

„Zato što je neizabrana, nekvalifikovana, nespremna pripadnica njujorškog visokog društva najbolja ličnost da predstavlja američke nacionalne interese“, rekla je novinarka i dobitnica Pulicerove nagrade En Eplbaum.

O tome da je Ivanka zamenila svog oca za stolom sedevši pored kineskog predsednika Si Đinpinga oglasio se i kolumnista Njujork tajmsa Nikolas Kristof.

„Za mene izgleda kao da su SAD banana-republika koju predstavlja jedna neiskusna ćerka“, naveo je on.

Reakcije na društvenim mrežama su usledile nakon što je članica ruske delegacije Svetlana Lukaš objavila sliku Ivanke Tramp – koja je kasnije izgleda izbrisana – kako sedi za stolom sa svetskim liderima pored britanske premijerke Tereze Mej i kineskog predsednika Si Đinpinga.

„Drugi dan samita G20 počinje sa Afrikom, migracijom i zdravstvom. Ivanka prati predsednika Trampa. I menja predsednika Trampa za stolom G20 kad on ode na bilateralne sastanke“, napisala je ruska zvaničnica.

Naučni saradnik za nacionalnu bezbednost u Centru za američki napredak Brajan Katulis napisao je na Tviteru da se Tramp ponaša kao „korumpirani arapski diktator“.

Metju Daud, politički strateg koji je vodio kampanju Džorža Buša 2004. godine kaže da bi u slučaju da su Barak Obama ili Hilari Klinton tako isticali svoju decu pristalice Trampa žestoko reagovale.

„Zamislite šta bi Trampove pristalice ili republikanci rekli da su Čelsi ili Malija to radile? Mi smo republika, ne monarhija“, zaključio je on.

Izvor: Blic Foto: Screenshot i društvene mreže

Ostavite komentar