Koha ditore: Tači bi da Srbiji vrati poklon Leke Rankovića
POLITIKA

Tači: Istina o ubistvu Ivanovića će izaći na videlo iako će to nekog boleti

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas da nema indicija da ubistvo Olivera Ivanovića ima etničku pozadinu već da se pre radi o mafijaškim motivima.
Foto: Screenshot/ Youtube

„Istraga se nastavlja i za sada nema indicija da je u pitanju etnički motiivisan slučaj. Prvi podaci ukazuju na kriminalne, mafijaške motive“, izjavio je Tači u intervjuu za televiziju N1.

Moguće je, naveo je Tači, da postoje „kriminalne strukture povezane s određenim političkim krugovima“.

On je ponovio da će „istina izaći na videlo iako će to nekog boleti“.

Prema njegovim rečima, Kosovu je u interesu da se sazna istina u tom slučaju i da pozdravlja sve informacije koje dobije od Srbije.

„Kosovo nema šta da sakrije, to je u interesu otkrivanja istine. Pozdravljamo svaku pomoć i informacije pružene od strane Srbije. Ali i Beograd ne treba da se brine ili strahuje otkrivanju istine o ubistvu Ivanovića“, naveo je Tači.

Tači je rekao da od ubistva Ivanovića nije bilo incidenata na Kosovu jer institucije rade na tom slučaju i njim dobro upravljaju.

„Možete zamisliti da se slučaj Olivera Ivanovića desio tri ili pet godina ranije – situacija u pogledu međuetničkih odnosa Albanaca i Srba bi eksplodirala. Iako se taj zločinački akt desio, dok kosovske institucije naporno rade na rešavanju slučaja, nijedan incident se nije desio, jer smo dobro upravljali datim okolnostima“, rekao je Tači.

TAČI: BEOGRAD GUBI VREME, PROCES NEPOVRATAN

Kosovski predsednik Hašim Tači smatra da Srbija gubi vreme blokiranjem Kosova, jer je kosovska nezavisnost nepovratan proces.

Beogradu poručuje da se usredsredi na svoje poslove i ne bavi se Kosovom.

„Svestan sam izazova koje imamo u pogledu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova. Ali ujedno ubeđen sam da će Kosovo biti deo Ujedinjenih nacija, Uneska, Interpola i svih međunarodnih mehanizama“, kazao je Tači u intervjuu za N1.

Tači veruje i da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma između Beograda i Prištine.

„Taj sporazum će dovesti do potpune normalizacije naših odnosa, a ujedno i pomirenja naših naroda. Mir između Kosova i Srbije znači mir za Zapadni Balkan. Mir je takođe poruka za evropeizaciju celog prostora u kojem živimo. Nadam se da će to biti sporazum evropskih standarda i modela“, kaže on.

Prema Tačijevim rečima, EU sada mora da preuzme aktivnu, dinamičnu i vodeću ulogu, uz podršku SAD.

„Pravi je trenutak i za vođstvo u obe zemlje da dođu do sporazuma koji je nedostajao tokom poslednjih sto godina i koji će otvoriti perspektivu za buduće generacije“, kaže on.

Kosovski predsednik tvrdi da postoji „dobra volja“ u pogledu osnivanja Specijalnog suda za zločine tzv. OVK iako Kosovo na njega gleda kao na istorijsku nepravdu.

„Zbog strateške saradnje sa SAD, EU i NATO, Kosovo je osnovalo ovaj sud. Ali mi smo uvek cenili ovaj sud kao istorijsku nepravdu“, kaže Tači.

Prema njegovim rečima, taj sud je kao kada bi se nakon Drugog svetskog rata ustanovio sud koji bi osuđivao Jevreje koji su se borili protiv nacizma.

Sud biti funkcionalan, ali da moraju da se rasvetljavaju svi zločini počinjeni na Kosovu, zaključio je on.

Izvor: Novosti

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar