Tači: Pripajanjem Preševa, Bujanovca i Medveđe sprečavamo podelu Kosova i stvaranje Zajednice srpskih opština
POLITIKA SRBIJA

Tači u Briselu razgovora sa Vučićem iako bi „radije vodio dijalog s đavolom“?

Sastanak Vučić, Tači, Mogerini u Briselu

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sazvala je za danas u Briselu sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Očekuje se da će dvojica lidera na sastanku potvrditi spremnost da intenziviranju rad na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa ključnoj za evropski put Srbije i Kosova, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je 18. jula.

Nastavak je potom zakazan za 7. septembar u Briselu, ali se Vučić i Tači tada nisu sastali već su održani samo odvojeni sastanci dvojice predsednika sa Federikom Mogerini.

Mogerini je tada,posle pojedinačnih sastanaka, saopštila da „teškoća ima i dalje“, ali i najavila da će naredni susret sazvati uskoro i izrazila uverenje da će Aleksandar Vučič i Hašim Tači nastaviti dijalog i u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Iz EU su tada poručivali da je na Srbiji i Kosovu da razmotre „različite ideje” i vide „šta je moguće, a šta ne“ ;kao osnova za eventualni kompromis i sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.Novi Magazin

Vučić stigao u Brisel, naredio prekid komunikacija sa Kforom i kosovskom policijom
Screenshot
Tači: Radije bih vodio dijalog s đavolom nego s Vučićem

Predsednik Kosova Hašim Tači je pred nastavak dijaloga sa Srbijom izjavio da bi „radije vodio dijalog s đavolom“ nego s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapres, predsednik je ocenio teškim sastanke koje ima sa predsednikom Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa.

„Očekujem da budu teški razgovori jer je moj srpski kolega težak sagovornik i istovremeno opterećen. Mogu da kažem da bi mnogo radije seo za sto s jednim đavolom da razgovaram nego li s Aleksandrom Vučićem, jer on svim svojim potencijalom, svim arsenalom Srbije radi na rasturanju Kosova kao države. Naravno ja ću to izdržati, ali to nije dovoljno u suočavanju sa Srbijom“, kazao je Tači.

On je istakao da je značajno da ceo politički spektar Kosova bude uključen u taj proces, da se što pre izradi platforma Skupštine Kosova, da se formira zajednička ekipa i da svi budu zajedno za stolom i da se dobije taj proces.

Tači: Neće biti egzodusa, pripajamo Preševo, Medveđu, Bujanovac
Foto: Screenshot/ Youtube, Al Jazeera

Tači smatra da proces treba okončati opštim sporazumom.

To „podrazumeva međusobno priznanje, da je to pravno obavezujući sporazum na međunarodnoj ravni. Nadam se da će se ovaj proces okončati sporazumom koji definitivno podrazumeva međusobno priznanje i mogućnost članstva Kosova u UN, otvoriti mogućnost priznanja Kosova od strane pet država članica EU i otvaranje sigurne perspektive i za Kosovo i za Srbiju“, rekao je predsednik Kosova.

Tači je pozvao predstavnike stranaka na Kosovu da „pokažu veću državničku svest“ za donošenje što brže odluke o političkom predstavljanju u dijalogu na što široj političkoj osnovi.

Istakao je da EU i SAD daju podršku tom procesu.

Tači je rekao da tokom sutrašnjeg sastanka u Briselu ne može doći do sporazuma i da će u njegovoj finalizaciji učestvovati ceo kosovski politički spektar.

„Očekujem dinamizaciju finalnog procesa, ali naravno finalizaciju će zaokružiti ceo politički spektar i sve institucije Kosova“, kazao je on.

Tači je procenio da će sastanak u Parizu biti dodatna mogućnost da se izrazi neophodnost za postizanje mirovnog sporazuma Kosova i Srbije.

On nije želeo da komentariše odluku Vlade Kosova o uvođenju takse od 10 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, već je rekao da ta institucija donosi odluke i snosi odgovornost za njih. Novi Magazin

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                          Foto:Screenshot

Ostavite komentar