POLITIKA

TADIĆ: Babe i žabe BORKO STEFANOVIĆ: Dok je na snazi lopovluk, sujetu ostaviti po strani.

Šef SDS smatra da opozicija ne treba da ide u savez jer niko neće glasati za „babe i žabe“, a lider Levice Srbije odgovara da nije vreme za bilo kakve podele

Foto: Screenshot/ Youtube

Razgovori o ujedinjenju opozicije uveliko traju, ali je predsednik SDS Boris Tadić uneo pravu pometnju predloživši da opozicione stranke ne prave jedinstven savez, već da se ide u dva bloka! Lideri opozicije su takav predlog dočekali na nož, te poručili Tadiću da ostavi svoju sujetu po strani.

Tadić je, naime, izrazio sumnju u ujedinjenje celokupne opozicije u Savez za Srbiju i ocenio da bi opozicija imala veće šanse ukoliko bi se formirala dva bloka – proevropski i onaj koji bi okupio stranke i pokrete sa jasnim antievropskim i tradicionalističkim konceptom.

– Mišljenja sam da je mnogo bolje da dva jasno diferencirana bloka naprave dogovor o ključnim pitanjima poput izbornih i medijskih uslova, umesto da se u jednu korpu stavljaju babe i žabe. Ko će glasati za korpu baba i žaba – rekao je Tadić.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović oštro se protivi Tadićevom predlogu jer bi se time, kako kaže, samo dobilo rasipanje glasova.

Foto: Screenshot/ Youtube, Istinomer

– Dosad se pokazalo da građani žele objedinjavanje opozicije i jednu listu, kao i da sve opozicione stranke i pokreti ostave svoje razlike i sujete po strani. Potrebno je izboriti suštinsku promenu u Srbiji, pa formirati prelaznu vladu na godinu dana koja bi sredila stvari u zemlji i omogućila fer izbore. Tad se može pričati o babama i žabama. Potpuno je nevažno šta se programski ističe od svakog od nas dok je na snazi lopovluk. Ta druga kolona verovatno ne bi postigla više od pet procenata i tako bismo samo rasuli glasove – kaže on.

I potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović smatra da nije vreme da se, kao što predlaže Tadić, opozicija deli u kolone.

Foto: Promo

– Aktuelni momenat zahteva najširi mogući opozicioni savez, koji će uključivati i demokratske građanske i demokratske konzervativnije opcije. Protiv hobotnice na vlasti se ne možemo boriti tako što ćemo mi u opoziciji insistirati na međusobnim razlikama – navodi Jovanović za Kurir.

Saša Janković

Ćutim i radim

Pokret slobodnih građana je odbio da bude deo Saveza za Srbiju, a na naše pitanje o Tadićevom predlogu o dve opozicione kolone, lider PSG Saša Janković kaže:

– Sve je već više puta rečeno. PSG i ja sad ćutimo i radimo.

Izvor: Kurir/B.K.

Ostavite komentar