POLITIKA

Tadić pita Zoranu povodom paljenja ambasada: „Šta je tog dana radio Vučić?“

Predsednik SDS Boris Tadić rekao je da je Zorana Mihajlović iznela neistine kada je izjavila da je on „pobegao iz Srbije u Rumuniju kada je Priština donela odluku o samoproglašenju nezavisnosti“. Lider SDS je pozvao ministarku da kaže „šta je tog dana radio Aleksandar Vučić“.
Foto: Screenshot/ N1, Youtube

„Umesto da Zorana Mihajlović iznosi neistine o tome šta sam ja radio tokom protesta povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, neka kaže istinu šta je tu noć radio Aleksandar Vučić i kako su se potpisnici Briselskog sporazuma tu noć borili za Kosovo? Dakle, u noći kada su njene današnje vođe organizovale masovne nasilničke proteste u Beogradu nisam se za položaj Kosova borio ugrožavajući bezbednost i živote naših građana i paleći strane ambasade, već sam otišao na hitan razgovor sa predsednikom Rumunije koji je u tom trenutku koordinisao aktivnosti država koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova“, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

Tadić navodi da se „nakon par sati vratio u Beograd, u toku protesta, i preko Saveta za nacionalnu bezbednost dao nalog za aktiviranje PTJ u svrhu zaštite građana i stranih ambasada“.

„Podsećam Zoranu Mihajlović da je tokom mog sastanka u Rumuniji Koštunica u dogovoru s njenim vođama povukao bezbednosne snage dozvoljavajući neometano nasilje. Danas oni koji su se na taj način borili ne za Kosovo, već za najjeftinije političke poene lažnog patriotizma, govore o mom ‘bežanju’. Oni koji su kosovski problem instrumentalizovali u svrhu najgore demagogije koju su bili spremni da plate i životima naših građana i urušavanjem međunarodne pozicije Srbije, a koji su potom zarad opstanka na vlasti predali i one srpske interese koji su mogli biti zaštićeni, govore o odgovornosti bivše vlasti. Oni koji pozivom na lažni dijalog pokazuju da nemaju hrabrosti ni da stanu iza svojih dela, govore o kukavičluku opozicije“, naveo je Tadić.

On dalje navodi: „Nismo mi ulazili u vlast na Kosovu s čovekom optuženim za brutalne ratne zločine, iako smo i mi imali takve pritiske velikih sila i identičan zahtev. Nismo ni prihvatili sporazum kojim Srbija prihvata pravni sistem nezavisnog Kosova i na severu gde je postojala srpska jurisdikcija do dolaska Vučića, Zorane Mihajlović i naprednjaka na vlast“.

Potpredsednice vlade Zorana Mihajlović izjavila je da nazivati farsom unutrašnji dijalog o Kosovu, kako ga je nazvao Dragan Šutanovac, „predstavlja ništa drugo do priprema novog bekstva iz Srbije kada se bude odlučivalo o Kosovu, kao što je već jednom Šutanovčev prethodnik Boris Tadić pobegao iz Srbije u Rumuniju kada je Priština donela odluku o samoproglašenju nezavisnosti“

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar