POLITIKA

Tadić: Samo Orvel bi mogao da izmisli predsednika koji se hvali suficitom, dok kao Super Hik otima od građana u državi koja ima najveće klasne razlike u Evropi

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više „ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog“.

Foto: al Jazeera

„Korak po korak, u Vučićevoj Srbiji došli smo do toga da većinu više ni ne zanima šta je uopšte normalno. Dramatičnim siromašnjem građana doveo je do toga da su građani fokusirani samo na puko preživljavanje, a u takvim društvima podrška vlastima postaje sredstvo opstanka, a ne rezultat racionalnog izbora. Osiromašenim društvom se upravlja strahom, a ne postignućima i pre svega zato ovakve očigledne i već patološke laži ostaju nekažnjene na izborima“, ocenio je Tadić u saopštenju.

Tadić je dodao da „niko od totalitarnih vladara, čak ni fašisti ni boljševici, nisu kao Vučić pretvarali političku stvarnost u zastrašujuće ideje iz dela (pisaca antiutopijskih romana) Džordža Orvela i Oldousa Hakslija“.

„Tragikomično izgleda njegovo upinjanje da nam novim lažima objasni zašto zaslužuje mesto u istoriji, kada je u njoj odavno poznat kao politički Baron Minhauzen. Vučić je zaista prešao granice svih totalitarnih režima baziranih na mitomaniji i bukvalno pretvorio u realnost ono što je pre njega bila samo upozoravajuća literalna fantazija. U neskladu sa zdravim razumom, a u skladu sa samim sobom, Vučić nam je ipak ponovo poručio da se u politici ‘ne može pobediti lažima’. I to onaj Vučić, koji je na vlast upravo došao istresajući džakove sa lažnim pokradenim izbornim listićima i koji nakon toga nastavlja da pobeđuje pre svega istim takvim lažima i širenjem straha“, dodao je on.

Tadić je kritikovao to što se Vučić neprestano hvali suficitom, iako je Srbija „crna rupa“ po siromaštvu na Balkanu.

„Samo Orvel bi mogao da izmisli predsednika koji se hvali suficitom, dok kao Super Hik otima novac od plata i penzija građana i koji se hvali nekakvim prosekom plata u državi koja ima najveće klasne razlike u Evropi i gotovo najniže plate u regionu. Neka poslednja istraživanja pokazuju da je samo osam odsto onoga što Vučić izgovori istina“, naveo je Tadić.

On je predsedika Srbije optužio da je svojim aktivnostima „zakucao klinom“ nezavisnost juga Kosova od Srbije a potom Briselskim sporazumom i severa Kosova.

„Zato Vučić mora neprestano da govori o svojoj hrabrosti, da se ne bi video njegov kukavičluk u tome što sve te optužbe sme da iznosi samo pred svojim režimskim medijima i u horu plaćenih apologeta iza njega. I zato Vučić duguje građanima Srbije, a ne meni televizijski duel u kom će moći da čuju punu istinu. Na TV duel ga nisam pozvao kao lider opozicione stranke, već kao bivši predsednik kog optužuje za izdaju najviših nacionalnih interesa. I dok god Vučić izbegava takav duel u kom bismo pred građanima uporedili naše istine o Kosovu, on je jedna najobičnija politička kukavica i populistički huškač, koji se uprkos stalnim hvalisanjem vlastitom hrabrošću ustvari plaši javnog dijaloga“, ocenio je on.

Bivši predsednik je ocenio da će Vučić ostati upamćen kao predsednik koji se bez srama kitio delima bivše vlasti, poput izgradnje Pupinovog mosta, koridora 10 i 11, iako za šest godina njegove vlasti nije projektovan nijedan novi kilometar autoputa.

„Vučić je, da podsetim, pre 2012. obećavao da će poništiti sve što je do tada ispregovarano sa Prištinom, a umesto toga podigao je nivo pregovora sa tehničkog na statusni nivo. Obećavao je detajkunizaciju Srbije, a potom je tajkune prvo oslobađao, a onda sa njima kao koalicionim partnerima slavio predsedničku pobedu. Obećavao borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a potom su svi optuženi za najteža krivična dela pooslobađani bilo zastarevanjem procesa, bilo naglim promenama iskaza ključnih svedoka, a ulice naših gradova su ponovo postale poprište mafijaških zverskih ubistava“, rekao je on.

Tadić je dodao da je njegova obaveza, kao bivšeg predsednika, da ukaže na opasnosti pred kojima stoji srpsko društvo koje je talac Vučićeve politike koja se oslanja na širenje straga i sistematsko laganje.

„Ponavljam da je za državu opasno da njom upravlja čovek bez uverenja, jer on misli da je u politici sve je dozvoljeno i reći i uraditi. Vučiću bez uverenja ne smeta da laže o svojim političkim oponentima i prethodnicima, kao i o samom sebi, misleći da unižavanjem i vređanjem drugog, on postaje veći… Bio bih srećan da grešim, ali se plašim, za razliku od Vučića koji se hvališe da se ničeg ne plaši, da je svako njegovo obraćanje javnosti samo brutalna potvrda njegovih faraonskih snova o uzdizanju kulta njegove ličnosti po cenu uništenja i pljačkanja Srbije“, ocenio je Tadić.

Beta

Ostavite komentar