POLITIKA VAŠ GLAS

Tajnu laboratorije „050“ Vinče čuva “K”Radak, pod okriljem Agencije za jonizujuće zračenje i nuklearnu sigurnost Srbije ili ?

Maja Gojković predsednica UO Agenciju za zaštitu jonizujućih zračenja  i nuklearnu sigurnost Srbije burno reagovala da zaštiti Marčetu, bivšu direktorku i Pajović, novu v.d. instituta Vinča

Tajnu laboratorije „050“ Vinče čuva “K”Radak, pod okriljem Agencije za jonizujuće zračenje i nuklearnu sigurnost Srbije ili ? pitaju se naučnici

U očekivanju raspleta“afere“…

Kroz novinarski istraživački rad redakcija Jutarnjeg GLASnika došla je do saznanja da mnogo bitnih tajni krije upravo laboratorija „050„. Novu v.d. direktorku Pajović u “Vinči” posetio je među prvima Bojan Radak, koga zaposleni zovu, naravno “krišom” “Kradak”. Najpre je bio direktor laboratorije „050“ u Vinči, pa v.d. direktor Vinče, kada je bivša direktorka Marčeta postavljena za direktorku te iste laboratorije „050“, pa je bio onda pomoćnik direktora Grubora i pomoćnik za odnose sa javnošću Milice Marčete Kaninski.

Sa odlaskom uz burnu aferu Marčete, odlazi i Radak. Pravo u Agenciju za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost gde je od 2017. Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, postavljena za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Burna reakcija Maje Gojković

Maja Gojković je prva pravnica posle dva prethodna fizičara na tom mestu, inače je kao i ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržala imenovanje prof.dr Snežane Pajović, nasuprot izboru naučnika.

Osim toga na sednici u Skupštini, na pitanje Vjerice Radete iz SRS zašto do sada nije rešen “problem” u Vinči pomenuvši i Marčetu bivšu direktorku u kontekstu da je “uprljana aferom” a da se ništa nije završilo, naglasivši da je opet veliki” problem” u Vinči, verovatno aludirajući na nedavno “iznenadno”postavljenje nove v.d. Pajović, a ne već izabranog direktora Zlatka Rakočevića, Maja Gojković je burno reagovala.

VIDEO:Pogledajte video, nije dug a mnogo govori:

 

 

Pitanje Vjerice Radete iz SRS zašto do sada nije rešen “problem” u Vinči pomenuvši i Marčetu bivšu direktorku u kontekstu da je “uprljana aferom” i da je opet veliki” problem” u Vinči, izazvala je burnu reakciju Maje Gojković

Naime, rekla je Vjerici Radeti da donese dokaze i da je to teška optužbe, da je direktorka Marčeta kriva za bilo šta, da podržava novu v.d. Pajović i da će stati iza nje ko god pokuša da je natera da da ostavku???

I još mnogo toga u odbranu Marčete, rekavši interesantnu tvrdnju da su to samo neki mediji, zna se koji pravili hajku i da su bili plaćeni. Kada se to tako kaže obično svi pomisle na tabloide, a evo koji mediji su prenosili, počevši od saopštenja MUP-a pa nadalje da je bilo osnovanih sumnja za „aferu“ u Vinči. Na primer Politika, Večernje novosti, RTS, RTV…

 

 

Neki od medija koji su prenosili vesti o „aferi“ u Vinči, na koje je Maja Gojković mislila da su „plaćeni“da bi pravili „aferu“ i zašto se to ne „obelodani“?

 

 

 

 

 

Skupštinski pozdrav „Give me five“, Gojković- Martinović

 

 

MARČETA NIJE KRIVA, nema dokaza, podmetniuto joj je, kaže Maja Gojković 

Specifičnosti reakcije Maje Gojković povodom Vinče i ljudi koji su zaprljani “aferama” koje je neko “blokirao” u daljoj istrazi je apsolutno na mestu, ako je u cilju dokazivanja nečije krivice, odnosno nevinosti što bi opet uz svo uvažavanje njenoj funkciji,  trebalo prepustiti nadležnim organima.

Naši sagovornici kažu da naučnici „banditi“ smatraju da ih je najviše povredio pozdrav sa poslanikom Martinovićem u smislu ”give me five” posle izlaganja Maje Gojković koja brani bivšu Marčetu i podržava novu v.d direktorku Pajović koja im je nametnuta umesto direktora koga su oni dvotrećinski izabrali. Takođe su ogorčeni i izjavom da su oni „maltene“ krivi za „aferu „Marčeta. Smatraju da je bilo pomalo neprimereno za instituciju Skupštine i da je ličilo na ono ulično „uspeli smo“. Pitaju se u čemu? A šta reći o osporavanju činjenica za koje potvrde je dao i MUP i zašto to nije do sada dobilo epilog? Radi li tužilaštvo?Ili se bar u javnosti ništa ne saopštava građanima? 

“Dve osobe osumnjičene da su izvršile krivično delo trgovina uticajem u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“
MUP Broj: 99/19
08. februar 2019. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su dve osobe zaposlene u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ zbog postojanja osnova sumnje da su od oštećenog, koji je takođe zaposlen u Institutu, zahtevali i primili 4.000 evra kako bi posredovali da ne bude premešten na drugo radno mesto.
Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem uhapšeni su odgovorno lice Sektora operative Instituta u Vinči S. K. (1982) i rukovodilac u tom Sektoru B. S. (1988).
Sumnja se da su S. K. i B. S. tražili i uzeli novac kako bi posredovali da oštećeni ne bude premešten sa radnog mesta u okviru koga je bio upućen u jednu špeditersku kuću, gde je ostvarivao značajne novčane bonuse.
Osumnjičeni B. S. uhapšen je prilikom primopredaje novca u jednom tržnom centru u Beogradu.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.”Izvor MUP

U svakom slučaju policija je uhapsila obojicu i dobili su 30 dana pritvora, što niko ne može osporiti i prozivati da im je“ namešteno“, kada policija ima i dokaze . Kasnije su, verovatno nečijim uticajem oslobođeni. Branko Spajić i dalje radi u Vinči, dok je Slavko Karić, suprug bivše direktorke Marčete, koja je trenutno pod ugovorom sa Vinčom za koji joj se isplaćuje honorar od 94. 800 RSD, otišao iz instituta, kažu izvori Jutarnjeg GLASnika.

Za gospođu 94.800, plaća laboratorija „050“

Trenutna dešavanja u “Vinči” potvrđuju strahovanja koje je iznela Vjerica Radeta SRS, na 16-om vanrednom zasedanju NSRS u jedanaestom sazivu 13.09.2019.
a to je da su „neki bivši“ bliski Marčetinoj „ekipi“nastavili gde su zaustavljeni pre sedam meseci u “aferi” Vinča, što  dokazuje i sledeće.

Radetine sumnje i strahovi da problemi u Vinči nisu rešeni već postoje i dalje, potvrđuju nova saznanja

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora v.d. direktorka Snežana Pajović potpisala je isplatu po Ugovoru o delu, za ljude koji ne rade u Vinči, verovatno za neki “projekat” i to za Marčetu, bivšu direktoru uprljanu “aferom”, Vladimira Nikolića njenog pomoćnika i Dubravku Milovanović, bivšu direktorku “opet” laboratorije „050“.
Za gospođu Marčetu 94.800, za gospodina 94.800 i za drugu gospođu 94. 800 dinara. Ukupno je institut uplatio 450 hiljada dinara bruto ya tri bivša radnika.Odakle je isplata? Baš iz te tajanstvene laboratorije „050“.

Razlog za angažovanje Marčete i članova njene”ekipe”zaposleni, koji su nam i dostavili ovu informaciju nisu saznali.

Takođe saznajemo “kuloarskim naučnim”,dodaćemo i “banditskim” pričama da je nova v. d. Snežana Pajović, u petak, 20. septembra kada su iz UKP proveravali poslovanje, “otrčala” do  državnog sekretara prof. dr Vladimira Popovića da “referiše” dolazak UKP, umesto da zvanično pisano podnese izveštaj nadležnom ministarstvu, kako se to inače radi.

I to nije sve, stari kadar blizak Marčeti postavlja se preko noći.  Nemaju naučnici „banditi“ništa protiv, ali kažu da nije u redu da bez osnova od „vozača“ neko dođe do radnog mesta“naučnog istraživača, a neki od „magacionera“ do internog revizora? I zameraju još mnogo toga, što zaista jeste predmet za ispitivanje nadležnih!

U ime naučnika „bandita“ zahvaljujemo se podršci i istrazi UKP i BIA, kao i „onom poštenom delu“ Vlade RS.

Autor: Branka Lazić

Izvor: Jutarnji GLASnik                   Foto: JutarnjigLASnik,Ilustracije,Screenshot

ZA SVAKO PREUZIMANJE MORA SE NAVESTI AUTOR I IZVOR SA LINKOM,HVALA

2 Replies to “Tajnu laboratorije „050“ Vinče čuva “K”Radak, pod okriljem Agencije za jonizujuće zračenje i nuklearnu sigurnost Srbije ili ?

  1. A „izvor informacija“ iz Vinče je prepošteni S. Jovanović. Naravno, napad je najbolja odbrana, samo da se ne sazna za njegove krađe dokumentacije i kompjuterskih podataka koji su mu decenijama bili dostupni jer je bio odgovorno lice, a koji njega kompromituju pre svega. Marčeta ga je svojevremeno i najurila zbog toga. Zato i ima par krivičnih prijava protiv njega, koje nisu okončane.

    1. Izgleda da u Vinči ima mnogo insajdera, i mi smo zahvalni svima koji dostave svoje proverene informacije kako bi zajedno pomogli da se otkrije istina

Ostavite komentar