PODSEĆANJA POLITIKA

Tri decenije od 8. sednice CK SKS

SRBIJA se zahvaljujući 8. sednici spasla građanskog rata, za Kosovo se još borimo, a Vojvodina nikada više neće biti u situaciji da se odvoji. To su istorijske posledice 8. sednice.

Stambolić i Milošević na sednici 1987. godine, Foto: Printscreen/ Novosti

Ovo je u petak naveo Zoran Anđelković, jedan od učesnika čuvenog događaja, na obeležavanju 30 godina od početka trodnevnog zasedanja Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije na kome se desila istorijska podela srpskih komunista, a nagoveštene su krupne promene jugoslovenskog društva.

– U to vreme postojala je samo uža Srbija, koja je imala dva tutora, Vojvodinu i Kosovo. Nijedan delegat, ma ni predsednik CK nije mogao otići ni na jedan skup u Vojvodinu, a da mu to oni ne dozvole, a oni to nisu nikad dozvoljavali. Granica je bila tvrđa, nego sa nekom državom. Vojvođansko rukovodstvo je u svim organima uvek glasalo suprotno od Srbije i to onako kako glasa Zagreb. Je li trebalo da žmurimo na sve to – upitao je Anđelković na skupu koji je organizovalo udruženje građana „Sloboda“.

On je naglasio da na 8. sednici nije prevladala struja koja je tražila promene statusa Srbije, Vojvodina bi 1992. postala država.

Istoričar Aleksandar Rastović pojasnio je da je 8. sednica bila raskrsnica na kojoj su se sukobile dve koncepcije – prva Ivana Stambolića, podržana starom partijskom gardom, koja se zalagala za održavanje statusa kvo i da se ne talasa i druga koju je predvodio Slobodan Milošević, koja se zalagala za oduzimanje elemenata državnosti Vojvodini i KiM i popravljanje položaja obespravljenih Srba u južnoj pokrajini.

– Tendenciozno se pogrešno tumači da je ta sednica bila početak bujanja srpskog nacionalizma – zaključio je Rastović.

Izvor: Novosti/ S. J. M.

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar