POLITIKA SRBIJA

U rukama oni drže „nož i pogaču“, prete, psuju, biju, bahanališu, seksualno napadaju…

Bahatost lokalnih funkcionera prešla svaku meru

Foto: Ilustracija, Jutarnji GLASnik, Printscreen/ Facebook, Ljubiša Preletačević Beli, agencije
Onima koji ga naljute, gradonačelnik Subotice i funkcioner naprednjaka Bogdan Laban „čupa grkljan“ i melje ih kao mleveno meso. Pod pritiskom javnosti priznao je da je pretio građaninu Vladimiru Polovini partijskom kolegi, ali demantovao da ga je šamarao.Laban je ovim incidentom podsetio na brojne lokalne kabadahije koji su strah i trepet u malim sredinama Srbije. U rukama oni drže „nož i pogaču“, prete, psuju, biju, bahanališu, seksualno napadaju…. a da im niko ne staje na put.

Suštinske razlike u nastupu lokalnih političara i prvog čoveka u državi, prema rečima čelnika Koalicije za nadzor javnih finansija Dragana Dobrašinovića nema, već samo formalne, jer je, kako kaže, nastup Aleksandra Vučića na državnom nivou donekle ispeglaniji.

– To je taj kod, ista kabadahijska lokalna retorika sa onom koju čujemo sa vrha države, kao što je isti i odnos prema protivnicima i jednako razumevanje svega. Razlika je samo što on nastupa na velikoj sceni, pa mu je nastup malo medijski upakovaniji, dok su lokalci grublji. Ali, suština je ista, što je jasno i iz primera, Vučićevog postrojavanja gradonačelnika Niša u stav mirno i vikanja na njega, koje je očito Vučić uveo u političku modu – ocenio je Dobrašinović za „Vesti“, ocenivši da je sve vidljiviji na delu politički obrazac prostakluka i nasilništva.

Solidarni u moći

– Politička elita je narasla na unutrapartijskom siledžijstvu. Ako pogledamo profil ljudi koji su ušli u politiku, sve uočljiviji je prostakluk i najniži porivi bez imalo plemenitosti. Nažalost taj osećaj moći koji im da politika je bez kontrole, jer je sve primetnija prećutna solidarnost vlasti i opozicije – kaže Dobrašinović.

Kolegu Nenada Arsića pretukao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, šutirao ga i udario pikslom. Cvetanović koga zovu „skandal majstor“, poznat je i po tome što je pomerao gradski praznik da bi išao u Čikago. Na proslavi njegovog 50. rođendana, 2015, u vatrometu i trubačima uživalo je 400 ljudi, a potrudio se da ima i sopstveni dokumentarac o uspesima na mestu gradonačelnika. Prethodnih dana sebi je dodelio i nagradu za najlepše dvorište u Leskovcu.

Pretnje novinarima

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković je prošle godine bez naknade dodelio devet hektara opštinskog zemljišta pored auto-puta jednoj firmi, koja je pre dve godine označena kao ekstraprofiter u trgovini ugljem.

U Vršcu je socijalista Ljubisav Šljivić posle privođenja zbog malverzacija psovao novinara.
– Seti se, ti treba još da živiš u ovom gradu – zapretio je Šljivić.

Novinaru je pretio i niški naprednjak Bratimir Vasiljević kome je 18 puta isključena struja, jer se neovlašćeno priključivao, a dugovi su mu tada dostigli 1,15 miliona dinara.

Ko drži novac poreskih obveznika u rukama i odlučuje o njemu, pokazao je i praktično predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma, udeljujući nedavno pred kamerama novčanu pomoć nekim Jagodincima. Pošto je njegova propagandna velikodušnost postala hit na društvenim mrežama, pojavio se i predlog da se Palma odštampa na novčanici u vrednosti 3.000 dinara, koliko je najčešće delio.

Izvor: Vesti online/ D. Dekić

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar