POLITIKA

U Srbiji će moći da žive i rade samo članovi SNS-a? Nađa Higl: Zašto sam se odrekla priznanja počasnog građanina Pančeva

Nekadašnja svetska šampionka u plivanju Nađa Higl odriče se priznanja počasnog građanina Pančeva jer joj gradske vlasti nisu dodelile sredstva za školicu plivanja. Tvrdi da nije u pitanju cifra od 30 miliona dinara, kao što su za N1 rekli iz uprave tog grada. Iz iskustva vidim da ukoliko se ne prikloniš nekome, nećeš dobiti ništa, navela je.
Foto: Screenshot/ Youtube, N1

Nađa Higl, odriče se priznanja grada Pančeva, razočarana što ne može da otvori svoju školu plivanja u rodnom gradu. Svetska prvakinja na 200 metara iz Rima 2009. tu odluku najavila je na svom blogu, što je izazvalo veliki odjek u javnosti.

Nekada odbornica DS-a, sada samostalna odbornica u Skupštini grada Pančeva, za sebe je jednom prilikom rekla da je u vodama politike ispala čist neplivač.

Besmisleno je da zadržim priznanje počasnog građanina, kaže za N1 Nađa Higl. „Nikada nisam imala priliku ni da se zaposlim u svom gradu, pa ni sada da otvorim školicu pliavanja“.

Verujem da moj brat i ja možemo mnogo da uradimo, da napravimo neke nove šampione, da imamo priliku da uradimo nešto za decu našeg grada, uopšte za zdravlje dece, kaže.

Ona je istakla da su titulu počasnog građanina dobili i brat i ona, a da je od grada u kom je rođena dobila i novembarsku nagradu. „Ne znam zašto gradonačelnik kaže da nisam počasni građanin, to morate njega da pitate, to priznanje smo dobili moj brat i ja“, navodi.

Problem je nastao jer Higl nije uspela da dobije sredstva iz budžeta za školicu plivanja koju je planirala da otvori. Njena porodica je, priča, osnovala 2006/7. godine Plivački klub Tamiš, a da pomoći ni tada nije bilo sve dok nije donela zlato 2009. „Trenirali smo svuda, osim u Pančevu. U tom periodu smo dobijali toliko mala sredstva koja nisu mogla da pokriju ni odlazak na takmičenja na koja sam ja morala da idem…“

Navodi da je čak izbacivana s pančevačkog bazena, ali da je sve zaboravila 2009. godine, kada je osvojila zlato. Dodaje da je posle medalje dobijala sredstva koja su joj bila neophodna za takmičenja i opremu, ali da, sada, kada se više ne takmiči, gradska vlast nema sluha za nju.

Govoreći o autoimunoj bolesti koju ima, rekla je da svoja iskustva deli na blogu. Ja sam pre dve godine bila skoro nepokretna, a sada sam nasmejana i mogu da se bavim svojom decom, istakla je.

Klub Tamiš više nema dece, i zato smo rešili da napravimo školicu, dodaje. „Pre nekoliko meseci smo predali ceo projekat, imali smo obećanje gradonačelnika, ali to se nekakoo zakočilo“.

Naglašava da su sa predstavnicima gradskih vlasti imali usmene razgovore, i da nisu zahtevali više od onoga što grad može da ponudi. Dodaje da ne želi da priča o ciframa, a da 30 miliona dinara nije traženo, što su informacije koje je N1 dobio iz uprave tog grada. „Zahtevi su skromni za Grad Pančevo i za budžet koji ima, pogotovo za sport“, dodaje.

Kaže da su za školicu potrebna sredstva za dečju opremu – daske, peraja, lopatice, da se neki termini plaćaju, a i da treba angažovati dodatne trenere ukoliko bude mnogo dece, jer žele potpunu posvećenost manjim grupama, zbog boljih rezultata.

Ističe da je veliko interesovanje za školu plivanja, da je ljudi zaustavljaju na ulici i pitaju o tome.

Govoreći o svom političkom delovanju u skupštini tog grada, Higl kaže: „Većina donosi odluke i odbacuje odluke koje možete da predstavite, i potpuno je besmisleno predstavljanje naroda na jednoj takvoj skupštini“.

Kaže da zbog zdravstvenog stanja ne bi trebalo da se izlaže stresnim situacijama, pa od kada je postala samostalna odbornica, ređe ide na sednice.

„Ušla sam sa jednim ciljem – da niko na svojoj koži ne oseti ono što sam ja … Izbacivanje bazena, da dođe na bazen, a oni da ga isprazne, ili voda led ledena – to nijednom sportisti ne treba“, rekla je.

Shvatila sam da u tom blatu ne mogu dobro da proplivam i da svoje mišljenje iskažem, niti da se izborim nešto kao pojedinac, shvatila sam da je bolje da se povučem, navela je.

Kaže da je imala rezultate iza sebe i da je gradske vlasti bilo sramota da kažu „ne“ posle zlata, pa da je zbog toga bilo ranijeg razumevanja čelnika grada, pa i dodeljenih sredstava iz budžeta.

Pančevačke vlasti za N1 tvrde da prostor koji koristi PK Tamiš, koji više ne radi, je subvencionisan iz gradskog budžeta kao neprofitan, a da se u stvari koristi u ugostiteljske usluge.

Higl na to kaže da je poznato da svi klubovi u Pančevu imaju prostorije koje koririste za ugostiteljske usluge. „Kada sam tražila neke ustupke, nisam tražila ništa što drugi klubovi nemaju“, navodi ona, dodajući da to uključuje i lokale.

Nijedan lokal u Pančevu ne može, zbog blizine Beograda, da ostvari profit, to nisu velike cifre i to ne može da vodi jedan klub uopšte, navodi.

Rekla je da je Pančevo sportski grad, da su iz njega „izronili“ mnogi sportisti, i da je grehota da im se ne omogući nešto najbolje.

Moj politički angažman će sada biti najviše putem moga bloga, tu ću se zalagati i prenositi mišljenje svih vrhunskih sportista, koji će preneti narodu kroz šta se prolazi pre uspeha, navela je.

„Ja sam u 5 sati ulazila u bazen, i imala osmočasovno radno vreme u bazenu i uložila celu sebe… To su godine rada, truda, zalaganja, ti to prosto ne dobiješ, nego zaradiš“, kaže.

Higl navodi da je niko nije kontaktirao zbog izjave da se odriče priznanja i dodaje: „Već davno nisam  bitan faktor u svom gradu“.

Na sve načine ću se truditi da otvorim školicu zbog te dece, i da se izborim da deca imaju najbolje uslove, dodaje.

„Iz iskustva vidim da ukoliko se ne prikloniš nekome, nećeš dobiti ništa ili mnogo manje nego što je potrebno… Mora sport da se ogradi od politike… Svojim kolegama sam rekla da iz mojih koraka nauče nešto i da se uopšte ne upliću u politiku“, zaključila je Nađa Higl.

CEO RAZGOVOR SA NAĐOM HIGL POGLEDAJTE OVDE

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar