I u Crnog Gori rast ekonomije jedan od najvećih u Evropi?!
POLITIKA REGION

„Ukrajinski sindrom“ u Crnoj Gori – isti model, isti mentori

Zabrana jednom broju srpskih intelektualaca da uđu u Crnu Goru, kao i mogućnost postojanja tzv. „crnih listi“ za državljane Srbije, naišla je na osude i u samoj Crnoj Gori, ali i mnoge podsetila na modus operandi ukrajinskih vlasti koje već godinama imaju spiskove nepoželjnih istaknutih građana Ruske Federacije.

Sve su češće paralele o sličnosti procesa koji se odvijaju u Ukrajini i Crnoj Gori – dvema državama nastalim dezintegracijom SSSR-a i Jugoslavije. U moru sličnosti, zajednički imenilac, prema oceni većine analitičara, jeste bespoštedni obračun sa ruskim, odnosno srpskim identitetom od strane ukrajinskog i crnogorskog režima.

Zabrana jednom broju srpskih intelektualaca da uđu u Crnu Goru podsetila je mnoge na modus operandi ukrajinskih vlasti Foto: Printscreen

Istoričar dr. Aleksandar Stamatović smatra da su procesi u Crnoj Gori i Ukrajini toliko identični da gotovo imaju „blizanačku varijantu“.

– Njihova matrica je ista i zasniva se na lenjinističko-boljševističkoj teoriji o nacijama i nacionalnim identitetima stvorenim i osmišljenim u Vatikanu, svetskoj masoneriji i ostalim centrima zapadne moći, gde je osnovni cilj bio razbiti istočno-slovenski i pravoslavni korpus i postepeno ga pounijatiti i prevesti u rimkatoličanstvo nametanjem novih lokalnih identiteta – obrazlaže Stamatović.
Ukrajinski sindrom je, kako dodaje, svakako stariji jer je ranije ušao u operativnu fazu.

Stamatović podseća da je prvo stvorena Socijalistička republika Ukrajina i promovisan ukrajinski jezik, a ukrajinska istorija odvojena od ruske, da bi taj model kasnije preuzeli Josip Broz i jugoslovenski komunisti.

– Na sceni je, dakle, završna faza zaokruživanja identiteta kako u Ukrajini, tako i u Crnoj Gori – kaže Stamatović za Sputnjik.

U tom smislu, naš sagovornik dodaje da je u oba slučaja „zaokruživanje paketa identiteta istovetno, počevši od državnog, državno-istorijskog, nacionalnog, jezičkog i evo sada konačno i crkvenog pitanja“, te da je jedina razlika što se u Ukrajini radi o dezintegraciji ruskog, a u Crnoj Gori srpskog identiteta, koji se oba u globalu percipiraju kao istočno-pravoslavni slovenski identitet

– Mentor je takođe isti. Dakle, globalni Zapad i njegov identitet, njegova načela i vrednosti, a ne treba zaobići ni Vatikan. I slom komunizma u Evropi i u Sovjetskom savezu nosio je isti scenario. Pre ili kasnije, kako u SSSR-u, tako i u Jugoslaviji, i njega su u potpunosti podržale SAD – primjećuje Stamatović

Ukrajina protesti Foto: Screenshot/ Youtube

Ovaj istoričar naročito ističe da je jedna od glavnih sličnosti režima u Ukrajini i u Crnoj Gori što je „u obe države na sceni vrlo agresivna politika utvrđivanja identiteta nasilnim putem“, kao i da se ta identičnost takođe ogleda i u „proizvođenju istorijske maltene milenijumske državne vertikale izvan ruske i srpske, kako bi se dokazala državnost i identitet van srpskog i ruskog“

– Tako se Kijevska Rusija identifikuje kao državni embrion ukrajinske države, a dukljansko-zetska država Vojislavljevića kao državni embrion Crne Gore, iako prva istorijski jasno pripada ruskoj državnosti, a druga srpskoj. Uostalom, prva ruska država je Kijevska Rusija koja je nastala pre Novgorodske i Moskovske Rusije, a prva srpska kraljevina je Duklja, tj. Zeta Mihaila i Bodina Vojislavljevića nastala gotovo vijek i po pre nemanjićke države – objašnjava Stamatović.

U tom svetlu treba posmatrati i aktuelni skandal zabrane srpskim intelektualcima da uđu u Crnu Goru, kaže naš sagovornik na kraju razgovora za Sputnjik, ističući da je namera zvanične Podgorice da se srpski etnički korpus u Crnoj Gori pre svega navikne na ovakve skandale, kao i da zabrane i navodna spoznaja prava na zaštitu crnogorskog identiteta postanu deo svakodnevnice.

– Pri tome se vrši prosta zamjena teza, pa se ono što je srpsko proglašava za uzurpirajuće, agresivno i asimilatorsko, a ono što je crnogorsko navodno kao ugroženo i koje ima pravo na zaštitu – zaključuje Stamatović.

Izvor: Vesti online  Foto: Screenshot

Ostavite komentar