POLITIKA SRBIJA

UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA Specijalci se POVUKLI. Sve na jednom mestu VIDEO

UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA Specijalci se POVUKLI. U nasilnoj akciji ranjeno dvoje Srba, desetine uhapšeno, odjekivali i pucnji

U severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati jutros začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, javila je Radio-televizija Srbije. Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uhapšeno je 23 Srba, pripadnika kosovske policije. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naredio je punu borbenu gotovost Vojske.

14.05 Rakić: Sutra protest Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je za sutra u podne protest Srba sa KiM na centralnom trgu severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je rekao da je specijalna jedinica ROSU trenutak kada su legitimni predstavnici Srba, politički predstavnici i direktori javnih institucija, bili u Skupštini Srbije i kada se diskutovalo o Kosovu i Metohiji i brutalno napali stanovnike Zubinog potoka.

14.00 – Šta su ROSU i FIT?
Sve o specijalnim jedinicama kosovske policije koje su izvršile upad na sever Kosova, i slično delovale i tokom prethodnih nekoliko meseci, možete pročitati u odvojenoj vesti.

13.58 – Dačić: Glavna tema na sastanku Višegradske grupe

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana na sastanku u Bratislavi preneo da je Srbija zabrinuta zbog situacije na KiM i čvrsto rešena da zaštiti svoj narod.

Dačić je rekao da je upad prištinskih snaga na sever KiM bio jedna od glavnih tema na sastanku u Bratislavi. Većina učesnika skupa izrazila je, kaže ministar, veliku zabrinutost, uključujući direktorku za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajnhorst.

13.30 – „Pretučeno sedam prolaznika“

Dr Elek dodaje i da ima informaciju da je sedam lica, slučajnih prolaznika, pretučeno i da je načinjena ogromna materijalna šteta.

13.20 – „Povređeni Srbi stabilno, ima ih još u Zubinom Potoku, ROSU ometale prevoz povređenih do bolnice“

Zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek rekao je da su dvojica Srba, ranjenih u pucnjavi u Zubinom Potoku, Boban Janjićević (43) i Radenko Milovanović (46), stabilno i van životne opasnosti. Janjićević je primljen sa otvorenim povredama leve potkolenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkolenice.

On je dodao ima informacije iz Doma zdravlja Zubin Potok da ima dosta lakše povređenih i da je načinjena velika materijalna šteta na kućama, objektima i parkiranim vozilima. Dodao je i da su ROSU ometale i onemogućavale prevoz povređenih do Kliničkog centra, pa su povređeni zbrinjavani u domu zdravlja. On dodaje da očekuje još pacijenata i da su lekari svi spremni. Opširnije u posebnoj vesti.

13.00 – Portal „Insajderi“: Uhapšeno 19 policajaca i devet građana

KoSSev prenosi pisanje portala „Insajderi“, koji navodi da je na severu Kosova danas uhapšeno 28 lica, 19 policajaca i devet građana. Pozivajući se na svoje izvore, ovaj portal navodi imena uhapšenih policajaca: I.R, R.R, R.K, B.M, A.M, Z.B, A.P, O.K, B.L, J.D, V.D, A.B.B, K.S, Z.S, D.S, B.M, A.H, B.M i M.M.

12.37 – Vučić: ROSU se povlače sa severa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je upravo da se specijalne jedinice ROSU povlače sa severa Kosova i da je na teritoriji severa nešto pre 13 sati, tokom povlačenja, bilo još ukupno četiri vozila specijalnih jedinica. Rekao je i da je plan Prištine bio da se privede ukupano 26 osoba na severu, a da je privedeno ukupno 19 osoba.

Vučić je prethodno saopštio da su zapadne sile reagovale na akciju kosovskih policijskih snaga u Zubinom Potoku, ocenivši da je prekoračena sila i da to nema nikakve veze sa borbom protiv kriminala. Naknadno je pojasnio da Zapad nije javno izašao sa tim stavom, već da su javno podržali akciju Prištine, ali da su njima rekli da je ono „što se dešavalo u Zubinom Potok prekoračenje dozvoljene upotrebe sile i da je važno da se povuku“.

– Verovatno je to ključna stvar zbog koje su krenuli u povlačenje sa severa – rekao je Vučić u Skuštini Srbije gde se drugi dan raspravlja o Kosovu i Metohiji. Vučićev govor u Skupštini Srbije i raspravu pratite u posebnom blogu.

12.30 – Bahata Tačijeva izjava posle upada na sever Kosova

Hašim Tači pozvao je danas, povodom hapšenja na severu Kosova, „srpsku zajednicu da održži mir i da podržži“, kako kaže, borbu protiv organizovanog kriminala. On takođe tvrdi da je današnja policijska operacija za „dobrobit svih građana, bez ikakvih razlika.“ Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

12.27 – Ministarstvo inostranih poslova Rusije: Još jedna provokacija Prištine

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje Srba još jednom u nizu provokacija Prištine. Ministarstvo je pozvalo međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovsko radikalne snage i spreče dalju eskalaciju konflikta, prenosi Sputnjik.

12.05 – Mediji: ROSU krenule ka Gazivodama?

Prema informacijama koje prenose pojedini mediji jedinice ROSU krenule su iz pravca opštine Zubin Potok prema jezeru Gazivode. Za sada, međutim, nije poznato šta je cilj ovog kretanja.

12.04 – Rojters: Kosovska operacija na severu, puna pripravnost Srbije

Rojters izveštava da je Srbija naredila svojim bezbednosnim snagama da budu u punoj pripravnosti nakon što je kosovska policija izvela operaciju protiv krijumčarenja u severnom regionu naseljenom većinom Srbima. Navodi se da je potez Beograda usledio zbog porasta napetosti u četiri Srbima naseljene opštine na severu Kosova, koji su i dalje velikoj meri van kontrole Prištine i odane su Srbiji.

Rojters navodi da je srpski predsednik Vučić juče rekao da je Beograd izgubio kontrolu nad Kosovom, ali i upozorio da će Srbija reagovati ukoliko Kosovo napadne tamošnje Srbe.

12.03 – Dve osobe ranjene u Zubinom potoku

Dvoje povređenih tokom akcije ROSU dovezene su u KBC u Kosovskoj Mitrovici. U toku je dijagnostika. U ovoj bolnici kažu da imaju informaciju da je još jedna osoba pvoređena u Zubinom Potoku, javlja RTS.

12.00 – ROSU napustile Zubin Potok, svedok: Pretresali su kuće, lomili i tukli Srbe

Specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka posle operacije koja je trajala više od pet sati, u kojoj su uhapsile pet lica, tukli lokalne Srbe, pretresali kuće, lomili i pravili štetu, rekao je Tanjugu lokalni policijski zvaničnik, koji kaže da gradjani sada utvrđuju razmere pričinjene štete. Prema njegovim rečima, privedeno je pet lica.

Kako je dodao, šteta je vidljiva, jer su pripadnici specijalne policije uništavali vozila parkirana pored puta kojim su se oni kretali, a tokom pretresa u nekim kućama takođe su lomili sve na šta bi naišli.

„Na desetine automobila je bilo pred puta. Ta, ne policija, već horda, je lomila, sekla gume, lim, vadila stakla. To je iživljavanje. Oko dvadeset vozila je oštećeno hira radi“, rekao je za Tanjug taj policijski zvaničnik.

11:55 – Graso: KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslate na Sever Kosova

Portparol KFOR-a, Vinćenco Graso je za KoSSev potvrdio da Kosovska policija sprovodi akciju širom Kosova na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini a u vezi sa istragom o korupciji.

„KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslate na Sever Kosova“.

Iz KFOR-a pozivaju sve strane da zbog politički osetljivog trenutka „nesuglasice reše mirno i na odgovoran način, bez upotrebe sile“. Naglašavaju da nadgledaju situaciju i da su spremni da se uključe na zahtev a u nastojanju da garantuju bezbednost svim zajednicama u skladu sa svojim mandatom pod Rezolucijom 1244.

11.50 – Šok-bombe, pucnji i prevrnuti automobili: Ovako su ROSU specijalci razbijali barikade u Zubinom Potoku

Snimci sa lica mesta, koji su objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju momente probijanja barikade i pucnjavu, kao i situaciju nedugo nakon bacanja šok-bombi i rušenja barikada. Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

11.20 – Napadnut novinar TV Prva kod Zubinog Potoka

Novinar beogradske televizije Prva Zoran Maksimović napadnut je kod Zubinog Potokam gde je u toku akcija kosovske policije. Prema informacijama te televizije, pripadnici ROSU zaustavili su Maksimovića, koji je pošao u susret barikadama postavljenim na magistralnom putu prema Zubinom Potoku, i potom mu oštetili automobil.

11.15 – Kosovska policija o akciji u sedam opština: „Bili smo primorani da koristimo sredstva i uklonimo barikade“

Policija samoproglašenog Kosova saopštila je da je akciju hapšenja jutros sprovela u opštinama Zvečane, Zubin Potok, Leposavić, severni i južni deo Kosovske Mitrovice, Srbica i Drenica. U saopštenju su naveli da su se u severnom delu Kosovske Mitrovice susreli sa „oružanim otporom“ i „blokadom puteva koja je zaustavila prolaz službenih vozila“. Zbog čega su, kako tvrde, „bili primorani da upotrebe neophodna sredstva“ kako bi nastavili sa operacijom. U ovom, trećem policijskom saopštenju od jutros, saopštili su da su uhapšeni pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti.

11.00 – Deset specijalaca ROSU na jednog uhapšenog

Na društvenim mrežama pojavio se još jedan snimak hapšenja u severnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Bošnjačka mahala. Na snimku se vidi kako desetak pripadnika ROSU izvodi jednog uhapšenog muškarca i ubacuje ga u policijski džip.

https://twitter.com/MilosPeric1244/status/1133276646633607169

10.50 – Vučić: Upali su sa 73 vozila na sever KiM, uhapšeno 23 Srba

Do sukoba je najpre došlo u mestu Varage u klisuri, i tu su albanski specijalci probili tri barikade. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, imamo snimke o tome, kao i da su Albanci pucali preko njihovih glava bojevim oružjem. U toku je upravo prebijanje Srba na pojedinim mestima, upadi u kuće. Nema poginulih. U Kosovskoj Mitrovici su pucali na ljude“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije.

10.40 – RTK: Tači rano jutros okupio sve bezbednosne strukture Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači u ranim jutarnjim satima okupio je na sastanku u svojoj kancelariji sve bezbednosne strukture na Kosovu, prenosi RTK2 na srpskom jeziku informacije albanskog servisa. Navodi se da su u Tačijevu kancelariju došli direktor Kosovske obaveštajne službe Madžuni, direktor policije, kao i čelnici pravosudnih institucija.

10.35 – Nastavlja se sednica o Kosovu, Vučić stigao u Skupštinu

Skupština Srbije danas je nastavila raspravu o izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o stanju na Kosovu i dijalogu sa Prištinom.

10.33 – Stanje povređenih Srba

Dvojica Srba koji su jutros lakše povređeni u Zubinom Potoku su posle ukazane lekarske pomoći u Domu zdravlja u ovom mestu pušteni na kućno lečenje, saznaje Srna iz bolničkih izvora. Četvorica pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) povređena su danas na barikadi koju su meštani postavili na prilazu Zubinom Potoku, u mestu Zupče.

Trojica lakše povređenih su zbrinuti u bolnici u južnom delu Kosovske Mitrovice, dok je jedan teže povređeni prebačen u Urgentni centar u Prištini.

 

10.30 – Kosovska policija: U akciji je uhapšeno više od 30 lica

Kosovska policijska služba saopštila je da je na širem području Kosova i Metohije do sada uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mesec dana praćenja. Sedmoro je osumnjičeno za kriminalne radnje i krijumčarenje robe, od kojih su, kako su saopštili, dva visoka policijska službenika i četvorica carinika. Saopšteno je da su akcijom, u kojoj učestvuje 400 pripadnika ROSU, obuhvaćeni „osumnjičeni pripadnici KPS-a“. Kako saopštavaju, hapšenja nemaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, niti kosovskog policajca Envera Zumberija.

10.15 – Ne može da se dođe do Zubinog Potoka, blokirani prilazi

Dopisnik RTS-a koji je u Kosovskoj Mitrovici javlja da do Zubinog Potoka od jutros ne može da se stigne, jer su blokirani prilazi tom mestu. Policija je koristila suzavac, šok-bombe i pucala je iz vatrenog oruža kako bi probila blokade do centra Zubinog Potoka. Operacija ROSU u Zubinom potoku traje od 6.20 sati jutros. Kako javlja Tanjug, stanovništvo u ovom mestu je jako uplašeno.

10.10 – U Zubinom Potoku probijene tri barikade

RTS javlja da su u Zubinom Potoku pripadnici ROSU probili tri barikade koje su postavili Srbi. U toku je postavljanje četvrte barikade, a začili su se i pucnji.

10.00 – KFOR: Akcija policije na Kosovu nije protiv Srba, ne mešamo se

KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

„Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

„Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom“, kaže Graso. Opširnije u posebnoj vesti.

9.50 – Vučić o situaciji na severu Kosova u 10.30

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10.30 sati.

9.50 – AP: Srbija naredila trupama da budu u punoj pripravnosti

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija upala u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

Upad ROSU u policijsku stanicu

9.40 – Kosovska policija: Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena

Kosovska policija oglasila se povodom akcije na severu KiM, saopštivši da je uhapšeno nekoliko policijskih službenika i građana, osumnjičenih za „učešće i organizovananje kriminalne grupe“, u vezi sa krijumčarenjem robe, zloupotrebom službenog položaja, davanjem mita i nedozvoljenom trgovinom.

„Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena, uključujući hapšenje i kontrolisanje pojedinih lokacija, što je rezultiralo zaplenom relevantnih dokaza, kao i dugih cevi“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kosovske policije.

9.30 – Pucnjava u Zubinom potoku, ispaljeno 200 metaka, lakše povređeno dvoje Srba

Dvoje Srba lakše je povređeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini, potvrdio je Tanjugu policijski zvaničnik sa lica mesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova. Jedna osoba, I. M, je uhapšena.

ko 6.20 došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka. O hapsu u Zubinom potoku opširnije u posebnoj vesti.

9.25 – U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Kako saznajemo, Vučić je upozorio predstavnike Evropske unije da će Srbija reagovati ako se jedinice ROSU što pre ne povuku sa severa Kosova.

9.20 – Most u Kosovskoj Mitrovici zatvoren, može da se pređe samo pešice

Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

9.18 – Građani se razišli sa trga

Građani koji su se u prvi mah jutros uznemireni okupili na Trgu kneza Lazara u centru Mitrovice u međuvremenu su se razišli.

U severnom delu grada trenutno je mirno, ali napeto.

9.15 – Kosovski mediji objavili snimak na kom se čuju pucnji!

U opisu video snimka koji su objavili kosovski mediji piše da se pucnji čuju tokom akcije ROSU na severu Kosova.

8.40 – Haradinaj: Reč je o operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i istakao da je reč o „operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala“.

8.40 – Đurić: ROSU napadaju Srbe na ulazu u Zubin potok

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokušavaju da uđu u to mesto, izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će biti rekacija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.

„To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila“, rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.

On je dodao da se preliminarno zna da je više građana KiM srpske nacionalnosti uhapšeno, ali da je jasno da tu cilj nisu nikakva hapšenja, već zastrašivanje.

8.35 – Uhapšeno 13 Srba

Broj uhapšenih raste iz minuta u minut. Kako javlja Tanjug, ROSU je do 8.30 sati jutros uhapsila 13 Srba, pripadnika kosovske policije.

 

8.30 – Prvi snimci upada ROSU na sever Kosova

8.20 – Poslanici Srpske liste krenuli na Kosovo

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, uputili su se jutros nazad u Kosovsku Mitrovicu.

 

FOTO: TV MOST / YOUTUBE

8.10 – Uhapšeno šest Srba

Kako javlja Tanjug, ROSU su od jutros na severu Kosova uhapsile šest Srba, pripadnika kosovske policije.

 

8.10 – Saopštenje Kosovske policije:

Kosovska policija saopštila je da je akciju izvršila po nalogu Osnovnog suda u Prištini.

„Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji prethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, Davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

8.05 – Hapšenja zbog kriminala i ubistva Ivanovića?

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja RTS.

8.00 – Vučić traži od zapada da obuzda Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

TV Most Kosovska Mitrovica sirene i okupljanje Srba

 

7.35 – Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske Srbije

Kako javlja Tanjug, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

7.30 – MUP stavio u puno stanje pripravnosti specijalne jedinice

Kako prenosi Tanjug, Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije nakon upadajedinica ROSU na sever Kosova i Metohije.

7.25 – Građani se okupljaju na glavnom trgu

Sirene za uzbunu odzvanjale su više od sat vremena severnim Kosovom zbog čega se veliki broj građana okupio na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici. Građani su uznemireni i uplašeni.

7.20 – TV Most: Uhapšeni su pripadnici KPS-a

TV most javio je da je uhapšen jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka Mahala, u zgradi zvanoj „Beograđanka“. Takođe, u Zubinom potoku uhapšen je još jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti. Do sada je, prema nezvaničnim informacijama uhapšeno petoro Srba.

ROSU na severu Kosova i Metohije

FOTO: TV MOST / YOUTUBE

ROSU na severu Kosova i Metohije

7.15 – Začuli se pucnji

Đurić je dodao da su se na severu Kosova čuli pucnji.

7.10 – Đurić: Upad je izvršen sa ciljem da izazove paniku i zastraši narod

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sever KiM „sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.“

– Jutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sever KiM, na teritoriju sve četiri opštine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz hapšenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsednik prethodnih dana, da stvore nemoguću klimu za Srbe na KiM – rekao je Đurić za Tanjug i dodao da je upad učinjen „uz saglasnost dela međunarodne zajednice i veliku sramotu Kvinte“

„Danima smo upozoravali da se priprema ovakav scenario i hapšenja Srba, Država Srbija je pozivala da se spreči ovakav scenario zato što ovo predstavlja igranje mirom na teritoriji naše južne pokrajine“.

7.05 – Blog uživoJedinice ROSU rano jutros upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije. Kako je javio RTS, prema prvoj informaciji, uhapšeno je pet Srba, pripadnika kosovske policije.

Izvor:Blic Foto:Screenshot, društvene mreže

Ostavite komentar