POLITIKA VAŠ STAV VIDEO GLASNIK

Velja Ilić spreman da stane ispred naroda Srbije

Građanskom protestu „1 od 5 miliona“ pridružiće se i Velimir Ilić, koji je već jednom bio u poziciji da vodi narod u borbi protiv diktature. I tada je uspeo.
Velimir Ilić:“ Potpuno razumem i podržavam poruke i zahteve koje ste uputili opoziciji, kojima ste nedvosmisleno potvrdili suštinu i karakter okupljanja. Sada je jasno i prijateljima i neprijateljima, da seme koje je posejano početkom i krajem devedesetih godina prošlog veka, daje najbolje plodove poslednjih nedelja u Beogradu i širom Srbije.

Prenosimo saopštenje Velimira Ilića u celosti

Čačak- prvi protest

Slobodni srpski gradovi
Oslobođeni trgovi i ulice

 
 
Poštovani prijatelji i saborci, 
Dame i gospodo,
 
Nova Srbija i Nacionalni centar, na čijem čelu se nalazim, su od vašeg prvog okupljanja podržali vaše opravdano nezadovoljstvo i zahteve za promenu sistema u kome živimo.
Predsedništvo Nove Srbije i Predsedništvo Nacionalnog centra su svaki put kada ste protestvovali, pozivali svoje članove i simpatizere da vam se pridruže. Na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, potom u petak U Čačku i subotu u Beogradu, bio sam među vama sa mojim najbližim saradnicima.
Pažljivo sam saslušao sve što ste poručili sa improvizovane govornice, ali i preko parola ispisanih, uzvikivanih ili izgovorenih u toku protesta.
Potpuno razumem i podržavam poruke i zahteve koje ste uputili opoziciji, kojima ste nedvosmisleno potvrdili suštinu i karakter okupljanja. Sada je jasno i prijateljima i neprijateljima, da seme koje je posejano početkom i krajem devedesetih godina prošlog veka, daje najbolje plodove poslednjih nedelja u Beogradu i širom Srbije.
Potpuno je jasno da ideali uređene, pristojne, demokratske države nisu mrtvi. Naprotiv, življi su nego ikada do sada, bez obzira na prevare i izneverena očekivanja posle promena pre dve decenije.
Ideali u koje verujete i za koje se neodustajno borite, su i moji ideali. Trideset godina u njih verujem i za njih se borim.
U nekoliko navrata, kada smo dobili priliku da vaskrsnemo Srbiju naših dedova, koja je bila uzor država u tadašnjoj Evropi, prevareni smo na najgrublji način od naših navodnih saboraca i istomišljenika.
Ponovo, a nadamo se poslednji put, postavljamo iste ciljeve, nastavljamo našu borbu i jasno ćemo žigosati svakoga ko je prepreka ka ostvarenju narodnih očekivanja i ciljeva.
Od najveće važnosti za uspeh naše borbe je da istrajemo u zahtevima za slobodne i fer izbore. Кao što ste to više puta istakli, Vučiću moramo oduzeti šansu da sam organizuje izbore. 
Prihvatajući sve zahteve koje ste istakli, ovim putem vam šaljem poruku da sam na svaki način, pa i svojim potpisom na izjavu kojom ćemo se obavezati prema vama organizatorima i učesnicima Građanskog protesta.
Na kraju, verujem da je dobro da uzmete u razmatranje naše zahteve koje smo više puta javno saopštili poslednjih meseci, kao što su:

Građanskom protestu „1 od 5 miliona“

 • Okrugli sto vlasti i opozicije,
 • Prelazna vlada Srbije, sastavljena od stručnjaka po principu 50 % opozicija, 50% vlast,
 • Raspuštanje postojeće Izborne komisije i formiranje nove po istom principu (50-50%),
 • Promena Upravnog odbora, generalnog direktora i urednika informativnog programa RTS i RTV. Postavljanje novih privremenih kadrova po istom principu,
 • Zamena direktora BIA koji je visoki funkcioner SNS. Postavljanje novog direktora i njegovih zamenika iz redova onih koji imaju stručni, moralni, demokratski i državotvorni kapacitet,
 • Izbor novog predsednika i članova Ustavnog suda, po istim principima,
 • Raspuštanje postojećih „uprava“ u dnevnim listovima Politika i Novosti, izabrati novo vođstvo po istim principima,
 • Odrediti limit u sredstvima koja mogu da se ulože u kampanju. Posebnu pažnju oko kontrole usmeriti na kapital koji se vrlo često ubacuju u izbore preko kriminalnih krugova,
 • Pre izbora da se izvrši lustracija svih onih koji su kršili ljudska, građanska i politička prava od 1944. do danas,
 • Promena izbornog zakona, u smislu povratka Većinskog izbornog sistema.
  Sve ovo, kao i sve drugo što može da sledi iz ovakvih zahteva, a uz vaše, do sada iznete zahteve, za „sređivanjem biračkih spiskova, kontrolu izbora“, može da nas dovede do pobede.
  Ako nema razgovora o svemu ovome, između nas u opoziciji, a onda i sa predstavnicima Vučićevog režima, nema ni našeg učešća na „njegovim izborima“. Ne želimo da učestvujemo u „trci sa jednim konjem“.
  Za ovu zajedničku borbu, za konačnu pobedu naših ideala, spreman sam da stavim u funkciju sve raspoložive kapacitete Nove Srbije i Nacionalnog centra.

Srdačno vas pozdravljam,
 

Velimir Ilić

U Beogradu, 22. januar 2019.

Izvor:Jutarnji Glasnik Foto:Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar