POLITIKA

Više od 70 javnih ličnosti potpisalo Proglas podrške osnivanju Jeremićeve Narodne stranke

Uz Vuka Jeremića pisci i bivši ambasadori

* Među potpisnicima i pisci Vidojković, Kecmanović, Tešić, Kovačević, plivač Čavić, bivši sudija Vučinić, glumci Tomašević i Stepanović… * U Proglasu se navodi da Srbija prolazi kroz duboku moralnu, društvenu, ekonomsku i političku krizu

Foto: Printscreen/ Danas

Više od 70 javnih ličnosti, profesora, advokata, lekara i nekadašnjih ambasadora potpisalo je Proglas podrške osnivanju Narodne stranke, saznaje Danas.

 Piše: M. Stojanović

Između ostalih, Proglas su potpisali dramski pisac Siniša Kovačević, bivši sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić, advokati Borivoje Borović, Vladimir Gajić i Vladimir Vučinić, istoričar Čedomir Antić, književnik Vladimir Kecmanović, te bivši ambasadori Radivoj Cvetićanin, Milovan Božinović, Maja Mitrović, Uglješa Zvekić i Vladimir Petrović. Takođe, podršku Narodnoj stranci, koja će početi da politički deluje 22. oktobra daju i plivač Milorad Čavić, kao i pisac Marko Vidojković i radijski voditelj i glumac Marko Stepanović, režiser Ivan Jović i simbol petooktobarskih demonstracija Ljubisav Đokić, poznat kao Džo Bagerista. Među potpisnicima su i glumac Bane Tomašević, književnik Gojko Tešić, režiser Predrag Gaga Antonijević, univerzitetski profesori Aleksandar Jovanović, Čedomir Maksimović, Goran Obradović, te književnik Vuk Krnjević.

Kako naš list nezvanično saznaje, od subote će i građani Srbije moći da na štandovima u većim gradovima potpišu Proglas. U Proglasu se navodi da Srbija prolazi kroz duboku moralnu, društvenu, ekonomsku i političku krizu, tehnološki i ekonomski zaostaje za zemljama u okruženju i svetom, te da „siromaštvo i nedostatak perspektive predstavljaju ključne probleme društva“.

„Suočeni sa rekordno niskim natalitetom, kao i sa masovnim egzodusom mladih i stručnih ljudi iz naše zemlje, svesni činjenice da naša generacija ima istorijsku odgovornost da ispravi greške iz prošlosti, kao i da unapredi i učini efikasnom svoju državu koja će služiti interesima naroda, mi, dole potpisani, dajemo podršku ideji o obrazovanju nove snage političkog centra pod imenom Narodna stranka“, navode potpisnici. U Proglasu se ističe da će Narodna stranka sprovoditi novu, savremenu razvojnu politiku, beskompromisnu borbu za socijalnu pravdu, radnička prava i bolje zdravstvo, kao i da će se zalagati za neprikosnovenost vladavine prava i građanskih sloboda, kao i obnavljanje demokratskih institucija.

Potpisnici ukazuju i da podržavaju osnivanje Narodne stranke koja će „odgovorno i domaćinski upravljati nacionalnim resursima i pružati aktivnu podršku poljoprivredi“. Takođe, u Proglasu se navodi da je potrebno napraviti odlučan otklon i sprovesti sankcije prema pojedincima koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse. „Svesni smo strahovanja sadašnjih i budućih roditelja da će njihova deca živeti gore od njih, kao i da neće imati mnogo toga da im ostave. Ne želimo, zato, da dozvolimo da sadašnje i buduće generacije izgube mogućnost vizije prosperitetne i srećne budućnosti u sopstvenoj zemlji“, zaključuje se u Proglasu.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar