POLITIKA VESTI

Vlast se jedino plaši ADVOKATA, svi ostali su boranija

Beograd — Na sednici vlade u petak ministarka pravde sukobila se s premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem zbog paušalnog poreza za advokate.

Foto: Printscreen/ IN4S

Kako piše današnji „Blic“, varnice su sevale jer je Vujović u izmene uredbe o paušalnom oporezivanju uvrstio advokate, ali bez njihovog mišljenja, na šta je prema zakonu bio obavezan, pa su na insistiranje Nele Kuburović advokati izostavljeni iz uredbe.

Na sednici se odlučivalo o konačnom određivanju parametara poreskih obaveza za petu grupu paušalaca, gde su lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, prevodioci, tumači, arhitekte…

Ministar Vujović je u uredbu uvrstio i advokate, ističući da zakon mora da bude isti za sve i da ne može biti izuzetaka, navodi list. Međutim, ministarka pravde se usprotivila, podsećajući da je donet zakon o advokatima u kome jasno stoji da o svakoj odluci koja se odnosi na njih, mora da se pribavi i njihovo mišljenje. „A vi, Vujoviću, nemate to mišljenje i to ne može tako“, prenosi „Blic“ reči Kuburovićeve.

U odbranu ministra finansija stala je premijerka Brnabić, koja je, kako navodi „Blic“, rekla da kao premijerka smatra da advokati treba da budu u uredbi i ne treba da budu jači od države.

Kuburovićeva je uzvratila da to nije sporno i da advokati nisu jači od države, ali da mora da se poštuje obećano. „Prošli put su štrajkovali nekoliko meseci, pravosuđe je bilo paralisano“, podsetila je Kuburovićeva.
Ministarka Kuburović, Foto: Tanjug, arhiva

Prema navodima lista, ostali ministri su se zgledali jer ih je iznenadila žustrina kojom je ministarka pravde istrajavala u svom stavu, a zatečeni su bili i Brnabićeva i Vujović.

„Njih dvoje su uglas počeli da pričaju da je to skandal i da advokati mogu da štrajkuju, ali da država mora da se poštuje. Kuburovićeva se i dalje nije dala i onda je rekla: ‘Vučićeva vlada je isto mogla to da uradi, ali nije, jer je poštovala dogovor i nije htela sukob sa advokatima na ovaj način'“, prenosi „Blic“.

List kaže da su „to bile magične reči“, koje su smirile strasti i uredba je usvojena, ali bez stava 4, u kojem je bila odredba o advokatima.

Izvor: B92

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Pročitajte još“]

2 Replies to “Vlast se jedino plaši ADVOKATA, svi ostali su boranija

Ostavite komentar