POLITIKA SRBIJA

Vojska Srbije podigla borbenu gotovost zbog KIM

Službe pojačale aktivnosti da bi sprečile delovanje agenata koji šire lažne vesti o KiM

Vojska Srbije podigla borbenu gotovost zbog KIM

Foto: vs.rs

Vojska Srbije preventivno je podigla borbenu gotovost na celoj teritoriji zbog tenzija na Kosovu i Metohiji. Službe pojačale aktivnosti da bi sprečile delovanje agenata koji šire lažne vesti o KiM

Situacija nije dobra: Srbi u Kosovskoj Mitrovici zabrinuti, Albanci spokojniji…

Marko Đurić: Pozicija Srbije sistematski slabljena optuživanjem sopstvenog naroda i države da pripremaju razne scenarije!

Vojska Srbije preventivno je podigla borbenu gotovost na celoj teritoriji zbog tenzija na Kosovu i Metohiji, a bezbednosne službe pojačale su svoje aktivnosti kako bi se predupredili planovi vlasti u Prištini da izazove nemire u južnoj pokrajini, ali i delovanje pojedinih krugova u našoj zemlji koji lažnim vestima unose nemir među srpsko stanovništvo severno i južno od Ibra – saznaju „Novosti“.

Naši dobro obavešteni izvori prenose nam da državni vrh istovremeno razmatra mere koje će preduzeti zbog kršenja Briselskog sporazuma i petogodišnjeg odbijanja Albanaca da ispune obavezu – formiraju Zajednicu srpskih opština.

Ovo je, u najkraćem, siže jučerašnjih skoro dvočasovnih konsultacija na Andrićevom vencu, tokom zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost, a koje je izazvano novim previranjima na Kim i obaveštajnim podacima da Albanci planiraju praktično da odseku sever pokrajine od centralne Srbije zbog lažnih najava da će naš narod jednostrano proglasiti ZSO.

Foto: vs.rs
Bezbednosne službe dobile zadatke da spreče „agenturno delovanje“ pojedinih političara i sveštenika

Sastanku u zgradi Predsedništva prethodio je i munjeviti desant snaga Kfora na hidroelektranu „Gazivode“, čime su dodatno raspirene spekulacije da je to zapravo uvod u preuzimanje ovog strateškog objekta od strane prištinskih vlasti.

– Na sednici Saveta doneto je više mera i odluka koje se odnose na Vladu Srbije, pripadnike Vojske i drugih snaga bezbednosti kako bi se pojačala gotovost i zemlja bila spremna na sve izazove – kazao je predsednik Aleksandar Vučić posle sednice.

On je ocenio da „Srbija treba da bude dovoljno sposobna da kao vojno neutralna zemlja može da obezbedi mir našoj deci“.

– Sve ćemo dati da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu. Moj odgovor svima koji misle da napadaju i vrše pogrom nad srpskim narodom jeste da novih „oluja“ neće biti i srpska država ih neće dozvoliti.

Predsednik je odbacio navode da su Priština i Beograd u dogovoru želeli da izazovu incidente i kazao da su se proteklih deset dana različite svetske službe uplitale u politički i medijski život.

– Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih centara moći i priče kako se nešto strašno kuva, kako strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik. Zato sam molio Srbe na KiM da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi. Jer sve ovo dovelo je do toga da moramo da odgovaramo na tračeve, a ne pričamo o tome da Priština nije sprovela jedinu obavezu – formiranje ZSO.

Šef države je kazao i da će naša država tim povodom preuzeti određene mere, odnosno reagovati povodom činjenice da Priština ne poštuje Briselski sporazum.

– Veoma je ozbiljno pitanje zašto Beograd ispunjava bilo šta iz Briselskog sporazuma, kad Priština neće ništa. Mi ispunjavamo ono što potpišemo, jer smo ozbiljan partner. Ali, nije u pitanju to što oni ne ispunjavaju, već što im neko dozvoljava da se tako ponašaju. Licemerno je da međunarodna zajednica poziva obe strane da se ponašaju u skladu sa dogovorenim jer te dve strane imaju svoje ime i prezime.

Predsednik je ponovio i da je Beograd opredeljen za to da se za Kosovo i Metohiju nađe kompromisno rešenje, te da je sve obaveze ispunio, a druga strana gotovo ništa.

Imajući sve ovo u vidu, šef države je priznao da kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju. On je podvukao i da sprovođenju Sporazuma o energetici mora da prethodi uspostavljanje ZSO, jer ona treba da osnuje kompanije koje bi se bavile elektrosnadbevanjem.

– Izgleda da je moj greh, ali i greh srpske države u tome što, za razliku od drugih, želi da svi na KiM ne budu po nacionalnosti Kosovari, već da Srbi budu Srbi i da pripadaju srpskoj državi koliko je to moguće. Pridike za to nam drže oni koji su svoju nacionalnost promenili i koji su već Kosovari.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su bezbednosne službe dobile zadatke da spreče „agenturno delovanje“ pojedinih političara i sveštenika:

– Pojedini političari i verski velikodostojnici iz Srbije optuživali su svoju zemlju da planira zločine prema svom narodu i za nekakve scenarije dogovorenih sukoba i na taj način doveli Srbiju u situaciju da umesto o neispunjavanju dogovora o ZSO govori o bezbednosti Srba na Kosovu.

Tači: Uzdržite se od provokacija

PREDSEDNIK lažne države Kosovo Hašim Tači pozvao je juče sve građane da se uzdrže od bilo kakvih provokacija i da održe smirenost, te poručio da je Priština posvećena „finalizovanju rada na izradi nacrta statuta ZSO“.

U saopštenju, Tači kaže da je Kosovo posvećeno postizanju „pravno obavezujućeg, istorijskog sporazuma, u okviru poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa“ između Beograda i Prištine.

Vučić se nada da će KFOR da radi svoj posao

Predsednik Vučić izjavio je i da se nada da će Kfor da radi svoj posao na KiM, uz podsećanje da to nije bio slučaj 26. marta kada je u Kosovskoj Mitrovici napadnut Marko Đurić.

– Na to nisu reagovali ni neki domaći političari, niti neki crkveni velikodostojnici.

U Mitrovici mirno

Političke tenzije i višednevno prebacivanje trupa Kfora sa juga na sever nisu uznemirili stanovnike Kosovske Mitrovice. Za njih je juče bio uobičajeni pijačni dan. Vreme je godišnjih odmora pa je na ulicama bilo manje ljudi, ali ništa nije ukazivalo na to da su se uplašili, ili da su u panici posle spekulacija da bi Albanci mogli da na silu zauzmu „Gazivode“.

Vučić se posle sednice saveta sastao i sa patrijarhom: Otvoreno o KIM,Briselu i beloj kugi

Rekao sam sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC.

To je kazao predsednik Vučić po izlasku iz Patrijaršije, gde se, odmah posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sastao sa Njegovom svetošću.

– Govorili smo o nacionalnim i državnim pitanjima. Zadovoljan sam što me je saslušao. Pričali smo o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posledicama zločina i ubijanja i proterivanja u akciji „Oluja“, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mera za opstanak srpskog naroda – kazao je Vučić, navodeći i da je prvog po časti u SPC upoznao i sa sadržinom razgovora u Briselu.

Izvor: Večernje Novosti 

Ostavite komentar