POLITIKA

Vojvodina poligon za iskazivanje nacionalne frustracije zbog gubitka Kosova

Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina izjavila je večeras da se Vojvodina pojavljuje kao „vrlo pogodan poligon za iskazivanje nacionalne frustracije zbog gubitka Kosova“ i ocenila da je inicijativa za promenu imena Zrenjanina u Petrovgrad deo tog procesa.

Ilustracija: Jutarnji GLASnik

„Vojvodina može da bude na udaru kada ova vlast bude prinuđena da potpiše neki dokument o statusu Kosova”, kazala je Snežana Ilić na tribini „Odbranimo Zrenjanin“ u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Ona je ocenila da je na delu „prenaglašavanje srpske identitetske strukture Vojvodine“.

Snežana Ilić, Foto. autonomija.info

„Zašto se to prenaglašava, kada je udeo srpskog stanovništva u Vojvodini dvotrećinski, a u samom Zrenjaninu 75 odsto? Zašto je onda neko zabrinut za srpski identitet? Zato što rigidni srpski nacionalisti Vojvodinu vide kao sveže osvojenu teritoriju i ne gaje poverenje u lojalnost građana Vojvodine“, kazala je Ilićeva.

Prema njenim rečima, inicijativom za promenu imena Zrenjanina inicijatori izražavaju nepoštovanje prema žrtvama fašizma.

Ona je optužila gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića da se stavio u ulogu glasnogovornika udruženja „Petrovgrad“, koje je pokrenulo inicijativu za promenu imena, čime „krši zakone i ponaša se bahato“.

Ilićeva je rekla da kralj Petar Prvi Karađorđević nema nikakve veze sa Zrenjaninom i nikada nije ni bio u tom gradu.

„Da se malo našalimo, zbog arsena u vodi, zbog kojeg Zrenjaninci nemaju pijaću vodu, bolje je da grad ponese ime po Petrovom rođenom bratu Arsenu, pa da se recimo zove Arsenovo, Arsengrad ili nekako slično“, navela je ona.

Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma rekao je da je u Zrenjaninu oko inicijative za promenu imena formiran neformalni politički blok koji čine moćni poslovni ljudi, pojedine nacionalističke organizacije, ali i gradonačelnik iz Srpske napredne stranke, kao i aktivisti Pokreta Dveri.

Prema njegovim rečima, sve stranke su se izjasnile o inicijativi, sem Srpske napredne stranke.

Samardžić je upozorio da inicijativom za promenu imena Zrenjanina dovode u pitanje stabilni međuetnički odnosi, što može da ima „nesagledive i katastrofalne“ posledice.

„Nema mesta za narodne heroje, ako četnici vladaju državom“, ocenio je Samardžić i kazao da je sasvim izvesno da je većina građana Zrenjanina protiv promene imena i protiv te „sumanute“ inicijative.

„Neko je protiv jer je antifašista, neko je protiv jer je Zrenjanin deo njihovog identiteta, a neko je protiv jer će promena imena grada za posledicu imati i velike administrativne troškove, i za građane i za gradsku administraciju. Zamislite samo šta će u tom slučaju morati sve da se menja u katastru. Zamislite, uostalom, kako će se ubuduće pretraživati ime našeg grada na internetu“, rekao je Samardžić.

Dodao je da bi vlastima bilo bolje da se bave rešavanjem problema ogromnog siromaštva u Zrenjaninu a naročito u selima prema rumunskoj granici, u kojima vlada socijalna i ekonomska katastrofa, umesto da se bave promenom naziva grada.

Radivoje Jovović iz Saveza antifašista Vojvodine rekao je da kralj Petar Prvi Karađorđević simbolizuje srpsku dominaciju nad ostalim narodima.

On je ocenio da se, u slučaju promene imena, jedan miran grad može pretvoriti u žarište međuetničkih sukoba.

Civilna aktivistkinja Marija Srdić ocenila je da je inicijativa za promenu imena Zrenjanina zapravo još jedan od oblika širenja straha i nesigurnosti.

„Organizacija ‘Petrovgrad’, koja je inicirala promenu imena grada, registrovana je u decembru prošle godine. Desne ekstremističke organizacije nastaju u poslednje vreme istovremeno, što znači da je reč o dirigovanom procesu“, navela je Marija Srdić.

Autor: AP, Izvor: Beta, NOVI MAGAZIN

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar