POLITIKA

Vučić i Stoltenberg: Neutralnost nije prepreka za bolju saradnju sa NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenili su danas u Briselu da vojna neutralnost Srbije nije prepreka za bolju saradnju.
Foto: Screenshot/ B92

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem posle sastanka Saveta NATO u Briselu, Stoltenberg je istakao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, a dodao je i da je Srbija ta koja odlučuje kakvu će saradnju imati s Rusijom.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo saradnjom NATO i Srbije i naveo da ima više od 100 zajedničkih aktivnosti, što je ocenio kao „važno za Srbiju, u slučaju obuke srpskih oficira, pomoći u reformi odbrambenih i bezbednosnih institucija, kao i u suočavanju s izazovima kao što su eksplozivne naprave, u zajedničkim naučnim i projektima očuvanja mira“.

On je naglasio da kad je u pitanju srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, „Srbija o tome odlučuje“, a kako je rekao Srbija pomaže NATO-u, jer je odlučila da učestvuje u obuci iračkog vojnog medicinskog osoblja, što je važno za napore NATO u borbi protiv terorizma.

„Mi smo danas imali iskrenu i otvorenu raspravu raznim situacijama, o prošlosti uključujući zbivanjima iz 1999“, dodao je čelnik Atlantskog saveza, istakavši da je „jedini način da se to prevaziđe da se otvoreno i iskreno o tome priča i prevaziđu događaji iz prošlosti i sarađuje u Partnerstvu za mir, što je dobro za Srbiju i za NATO“.

Stoltenberg je podvukao da „nema sumnje“ da NATO poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna zemlja i dodao da je „Srbija je suverena, nezavisna“ i da snažno veruje u pravo svake zemlje da odabere svoj put.

„Srbija je odlučila da da bude vojno neutralna zemlja i mi to apsolutno poštujemo“, rekao je Stoltenberg.

NATO ima više partnera koji su vojno neutralni, dodao je Stoltenberg i naveo da njegova zemlja Norveška, članica NATO, ima susede Švedsku i Finsku koje su vojno neutralne, a sarađuju s Atlantskim savezom.

Vučić je naglasio da „Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost „, predočivši da „je itekako potrebna dobra saradnja s NATO“ i da bi narušavanje dobrih veza s Atlantskim savezom „bezrazložno ugrozilo Srbiju“.

Predsednik Srbije je rekao da ni danas u razgovorima s visokim zvaničnicima NATO nije krio šta misli o NATO bombardovanju Srbije 1999, ali je podvukao da se mora gledati u budućnost.

Vučić je podvukao da je ta saradnja bitno važna za obuku srpskih oficira, sticanju naučnih znanja, uključivanje u mirovne operacije i ostanak Kfora na Kosovu radi garantovanja bezbednosti srpskog življa i istorijsko-verskih spomenika.

On je ocenio da bi narušavanje dobre saradnje s NATO bezrazložno ugrozilo Srbiju, ali je podvukao da u razgovorima s predstavnicima Atlantskog saveza „nikad nije krio šta misli o onome što se dešavalo 1999 „, kad je NATO bombardovao Srbiju.

Predsednik Srbije je podvukao da se „ponekad mora gledati u budućnost“ i naveo da je sagovornicima u Briselu rekao da Beograd nije zainteresovan za članstvo u NATO.

Vučić je naveo da je u razgovorima s ambasadorima NATO bilo i neprijatnih tonova, ali je naglasio da je to nužno i da su razmotreni i situacija u regionu i odnosi Beograda s Prištinom i Bosnom.

Izvor: Beta

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar