Vučić: Idem na Kosovo, prvo na Gazivode
POLITIKA VESTI

Vučić: Idem na Kosovo, prvo na Gazivode

Vučić: Idem na Kosovo, prvo na Gazivode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će ići na Kosovo ovog vikenda, kao što je to ranije najavljeno. Vučić je kazao i da će dijalog u Briselu biti nastavljen, ali „ne u ono vreme kada su najavili iz EU“, jer će, kako je rekao, tada biti u poseti Kini.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će početi posetu jezeru Gazivoda i da očekuje da sve protekne mirno.

„Ja sam na Gazivode išao dva ili tri puta, mi Gazivode smatramo srpskim resusrsom, ali resursom i Srba i Albanaca. Mi smo nudili kompromisna rešenja, jer znamo koliko je Albancima potrebna voda, mi smo želeli da se po tom putanju dogovaramo“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da očekuje da sve protekne mirno i da , kako je rekao, „ukaže svima koliko su značajne Gazivode, ne samo za Srbe već i za Albance“.

Predsednik Srbije je najavio i da će u nedelju prisustvovati skupu u Kosovskoj Mitrovici od 12 sati, i pozvao je sve da prisustvuju tom skupu.

On je napomenuo da niko nikoga ne tera da prisustvuje tom skupu.

„Strašno me pogađa da ljudi ne znaju kakvo je raspoloženje u Srbiji, da kao neko primorava ljude da dođu na taj skup. Ne mora niko da dođe, a dobrodošao je svako“, kazao je Vučić.

Dijalog će biti nastavljen

Vučić je rekao da je sve to bio razlog što nije razgovarao s predstavnicima Prištine u Briselu danas.

„Ali to ne znači da ćemo prekinuti dijalog. Ne možete da birate s kim ćete razgovarati. Razgovarate sa onima s kojima niste prijatelji, s prijateljima se slažete“, kazao je.

Kako je rekao, dijalog će biti nastavljen, ali „ne u ono vreme kada su najavili iz EU“, jer će, kako je rekao, tada biti u poseti Kini.

„Ali ćemo nastaviti da pregovaramo, jer je ključno sačuvati mir“, rekao je Vučić.

„Moja namera od početka je bila ne da huškam Srbe, već da se ponašam odgovorno i ozbiljno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima“, izjavio je predsednik Srbije.

„Protekli dani bili teški“

Govoreći o briselskim pregovorima i činjenici da danas nije hteo da razgoivara sa albanskom delegacijom, Vučić je rekao da je u Brisel otišao u „teškoj atmosferi“.

„Sve je krenulo neviđenim pritiscima na poslanike Srpske liste, a onda nastavljeno pritiscima na rukovodstvo Srbije da se podrži Fatmir Ljimaj. Poslanici Srpske liste nisu to želeli…Ja ovde imam mali deo dosijea, čovek je optužen za razne zločine protiv Srba“, rekao je predsednik Srbije.

„To je bila ta destabilizacija o kojoj su govorili iz EU. Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i žele da glasaju po sopstvenoj volji“, dodao je.

Onda smo, kako je rekao, imali situaciju sa Markom Đurićem, kome nije dozvoljen ulazak na Kosovo, a zatim i izjave sa albanske strane koji su počeli da prete hapšenjima, maltretiranjima i uvredama.

Daleko od rešenja za Kosovo

Vučić je rekao i da smo i dalje daleko od bilo kakvog rešenja za Kosovo.

„Voleo bih da smo bliže, ali nismo. Ima to i spoljnopolitičke razloge, kao i odnose Srba i Albanaca… A tek ako imate jasno protivljenje velikih svetskih sila, a i dalje ga imate, jasno i nedvosmisleno protivljenje“, kazao je.

On je ponovio da je jedino rešenje dogovor.

„Sve drugo je približavanje kraja i za jedne i druge“, dodao je.

„Želimo mir i saradnju, a nadam se u godinama koje dolaze da ćemo moći da izgradimo i prijateljstvo“, kazao je.

Govoreći o poseti Kosovu, Vučić je rekao da je srpska strana uradila smo sve u skladu sa protokolima i da je uveren da će ona mora da protekne na normalan način.

„Nije ni u albanskom interesu da pokušavaju da ponove nešto kao sa Markom Đurićem. Ja mogu da vam kažem da se to neće desiti“, zaključio je Vučić.

Vučić je ranije danas u Briselu se sastao s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, ali nije bilo trilateralnog sastanka sa Hašimom Tačijem.

Šefica evrodiplomatije Mogerini najavila je nastavak dijaloga Beograda i Prištine krajem meseca.

Direktor Kancelarije Marko Đurić rekao je da je pitanje da li će i kada biti nastavljen dijalog.

Izvor: N1

Ostavite komentar