POLITIKA VESTI

Vučić: Još tri i po meseca za ZSO. Idem u Niš 25. aprila

„Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija i to, ali nećete videti statut za tri i po meseca.

Foto: Screenshot/ Youtube, RTS

Obmanjuju javnost međunarodne zajednice, onih koji su stvarali kosovsku nezavisnost, poručio je predsednik Srbije Aleksnadra Vučić večeras gostujući u Dnevniku RTS-a.

Vučić je rekao da je pozicija Srbije čista, ali i užasno teška, jer ne razgovara sa Albancima, već sa onima koji ih štite, a to su SAD, Velika Britanija i „ko zna koje sve zemlje“.

Od Mogerinijeve očekujem reči ohrabrenja

Predsednik Srbije istakao je da od sutrašnjeg razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini očekuje reči ohrabrenja, ali naglašava da se razgovori odnose pre svega na dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je kazao da se sa predstavnicima EU razgovara pre svega o odnosu Beograda i Prištine, a da sve ostalo zauzima svega 10 odsto razgovora.

Vučić je ukazao da su Albanci imali rokove koje nisu ispoštovali, a danas sa oduševljenjem neki prihvataju što su navodno počeli da rade na tome.

Samo jedna stvar nije ostvarena iz Briselskog sporazuma

Vučić je rekao da iz Briselskog sporazuma nije ispunjena samo tačka o formiranju ZSO, da ne očekuje da će Zajednica biti formirana ni za tri meseca, koliko je preostalo Prištini da to učini, prema novom roku koji je dobila od Brisela, ali da ne prihvata licemeran stav da su svi podjednako krivi.

„Srbija nije ni za šta kriva“, rekao je Vučić. Osvrćući se na činjenicu da je sutra godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma, pre pet godina, a da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala na hitan napredak sa ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, Vučić kaže: „Pustite primenu ranije postignutih sporazuma“.

„Samo jedna stvar nije ostvarena – ZSO, to je prvih šest tačaka, i tu je tačka 13. koja govori o tome da će se o problemima u telekomunikacijama i energetici razgovarati i diskutovati. Telekomunikacije su rešene, a za energetiku se kaže samo da će se diskutovati. Samo ZSO nije rešena, a uvek obe strane moraju da budu krive“, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, ne prihvata taj licemerni pristup jer Srbija nije ni za šta kriva.

Na pitanje novinara da prokomenatriše to što EK u Izveštaju o Kosovu hvali Prištinu zbog napretka po pitanju formiranja ZSO, predsednik Srbije kaže: „Čestitam im na tome.Vidim kako je formirana, dokle se stiglo sa statutom. I to je to licemerje o kojem vam govorim.“

On takođe ističe da Srbi sa Kosova neće sami sutra ili prekosutra početi sa formiranjem ZSO, već će sačekati da prođe taj rok od tri meseca koliko je odredila EU.

„Ali, kažem vam ni za tri meseca neće biti od toga. Znam Albance, znam im mentore. Na njihovom udaru sam zato što sam to sve prošao, što im znam namere i zato što te priče više ne prolaze“, ističe Vučić.

On navodi da je Kosovo trebalo da upodobi sve propise i zakone da bi se formirala ZSO a da nisu upodobili nijedan: „Nula! Koga obamnjujete?“, upitao je on i dodao da će Srbija govoriti istinu.

Pitanje reforme EU je njena unutrašnja stvar

Izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o prednosti reformi u Uniji u odnosu na njeno proširenje tumačim kao unutrašnju stvar Evropske unije, izjavio je Vučić i istakao da su za Srbiju važne reforme koje ona sprovodi, a ne to da komentariše jednu ili drugu rečenicu evropskih zvaničnika.

Vučić je, upitan o izjavi francuskog predsednika, rekao da Makron ima svoju politiku, da je Francuska druga zemlja po značaju u EU, te da od Francuske očekuje podršku na evropskom putu Srbije.
„Uskoro ću razgovarati sa Makronom. Očekujem da stav bude podrška evropskom putu Srbije“, kaže Vučić i dodaje da za Srbiju od kometarisanja izjava evropskih političara mnogo važnije koliko će otvoriti novih fabrika, mostova, pruga, puteva…

Istakao je da su za Srbiju ključna pitanja iz oblasti ekonomije, a ne komentarisanje svake izjave evropskih političara i podvukao da je za nas važno da čuvamo mir i stabilnost.

Idem na razgovor s Nišlijama

Vučić kaže da će ići u Niš 25. aprila, kako je najavio zbog otvaranja novog pogona Leonija, ali i da će vrlo rado razgovarati s građanima koji protestuju zbo niškog aerodroma.
„Idem u Niš, naravno, da objasnim građanima, jer svi zajedno smo uradili mnogo za Niš – dobio je najlepši Klinički centar, to nije samo od novca Nišlija, već svih građana Srbije, dobija autoput do Sofije, uskoro kreću radovi prema Merdaru i prisitni, dobio je sest novih fabrika, idem da otvorim Leoni, više od 2.000 radnika tu radi“, nabrajao je predsednik.

Neko je, primetio je Vučić, sve to počeo da gradi i zida kako nikad nije bilo i na sve je to, kaže, ponosan.

„Idem na razgovor s Nišlijama, nemam problem s tim i kako god da se dogovorimo, kao i u slučaju kosovskog pitanja, narod će imati poslednju reč, Moje je da predložim sta mislim da je najbolje, i to posle teske borbe, a ne posle spavanja do jedan i glupih pitanja Međunarodnom sudu pravde i ćutanja na jednostano proglašenje nezavinosti“, poručio je Vučić.

I, kako je rekao, i ako narod neće to sto ima da im kaže, nema problema…
„Neko drugi će tada morati da snosi odgovornost. A to u Nišu je najtupaviji protest, tupaviji od onog koji su organizovali Janković i Jeremić, kad je trebalo navodno da postavim Jankovića za premijera. Ovde je pitanje da nešto sto je društvena svojina prelazi u drustvenu svojinu. Jer, izlečili smo Niš od dugova i vi sad hoćete onome ko ima para i želi sve najbolje tom aerodromu, vi kažete da vam to ne treba“, naveo je Vučić, dodajući da se tu pominju neke fiks ideje o tome da se sve radi zbog nekih Rusa ili ko zna koga.

A reč je, dodaje, o ulaganju u Niš, ali, kako kaže, ako to građani ne žele, Srbija će da ulaže tamo „gde nas ljudi hoće, gde hoće svoju Srbiju“.

„Vi nećete svoju Srbiju, hoćete neke iz tamo nekih ambasada da vam poomažu , uzmite to…ništa nećemo na silu. Ali, isto tako narod onda mnora da preuzme odgovornost. Ja te glupe razloge ne razumem, ali ako nećete, ti koji tako odluče moraće da sutra polože račune sugrađanima“, rekao je Vučić.

Poručio je da nam je danas vise nego ikad potrebna ozbiljnost, a da s druge strane građani mogu da budu sigurni da će mir i bezbednost biti očuvani, i da će Srbija ići napred bez obzira koliko to budu želeli neki i na zapadu i na istoku.
„Napredak ćemo braniti na svaki način“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio za RTS, povodom incidenta u parlamentu koji je izazvao Vojislav Šešelj, da je takvo ponašanje nedopustivo i da kao predsednik države osuđuje svaku vrstu nasilja i pretnji.

Nedopustivo je gaženje zastave bilo koje zemlje

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je nedopustivo gaženje i paljenje zastave bilo koje suverene zemlje. To je loša poruka koju šaljemo, istakao je predsednik Srbije.

Takođe je podsetio da su ga tokom njegove posete Zagrebu vređali, da su prethodno paljene srpske zastave ali da nije prekinuo posetu.

Žalim zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posetu delegacije Sabora, rekao je Vučić.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar