POLITIKA VESTI

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PUTINOM: Srpska armija će biti snažnija, Srbija će biti sigurnija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da će Rusija aktivno učestvovati u praćenju kompletnog procesa i sutacije u odnosima između Beograda i Prištine

Vučić je za srpske medije nakon susreta sa predsednikom Rusije, istakao da je bez saglasnosti Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nemoguće da se dobije bilo kakvo rešenje.

– To sam rekao i Putinu, a to oni i znaju. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i uvek pravovremno reagovati na određen način. To ne znači direktne pregovore pošto ih vodimo pod okriljem EU, ali će na veoma aktivan i suštinski način učestvovati u praćenju kompletnog procesa i sutiacije u odnosima između Beograda i Prištine, i razume se uticaju različitih međšunarodnih faktora na to pitanje – rekao je predsenik Srbije.

 – Ko je pažljivo slušao, razumeo je šta sam rekao – istakao je predsednik.

– Srpska armija će biti snažnija, Srbija će biti sigurnija. To nama ne treba ni za kakve sukobe, baš naprotiv – istakao je predsednik.

Vučić je naveo da je to uvek tema na sastancima s Putinom, podsetivši da Moskva Srbiji vojnu opremu daje po povoljnijim uslovima. Kako je najavio, do kraja godine javnosti će biti predstavljeno sve što je u toj oblasti urađeno u poslednjih nekoliko godina, ali je napomenuo i da kod nabavke vojne opreme važi ona narodna „koliko para, toliko muzike“

– Odredićemo jedan od mnogih važnih datuma iz istorije za predstavljanje šta je sve urađeno u opremanju Vojske Srbije. To može biti pobeda u Prvom svetskom ratu, oslobođenje više naših gradova u Drugom svetskom ratu, ulazak srpske vojske u Novi Sad, prisajedinjenje Vojvodine… – naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, na tu proslavu biće pozvan i predsednik Putin:

– Ovo hoćemo da obeležimo i da pokažemo da polako ali sigurno Srbija postaje bezbednije i bolje mesto za život njenih građana.

Na ovoj manifestaciji, prema našim informacijama, predstaviće se novi protivoklopni helikopteri „mi-35“, i raketni sistem „pancir“, ukoliko do tada bude isporučen iz Rusije. Ovaj sistem se, inače, pokazao uspešnim jer su njime Sirijci uspeli da sruše mnoge „tomahavk“ rakete tokom agresije SAD, Britanije i Francuske. Plan je i da se do proslave formira eskadrila od 14 lovaca „mig 29“.

Uoči današnje vojne parade u ruskoj prestonici, povodom Dana pobede, Putin je srpskom predsedniku najpre rekao da mu je drago što u predvečerje velike svečanosti imaju priliku da neformalno razgovarju o čitavoj lepezi tema.

– Drago mi je da vas vidim ponovo ovde povodom veoma značajnog datuma, povodom završetka Drugog svetskog rata. Uoči velikog Dana pobede, podsećam da su se Rusija i Srbija zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja. A posebno bih istakao da u ovoj godini slavimo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa – naglasio je Putin.

Srpski predsednik prisustvovaće u sredu vojnoj paradi povodom Dana pobede, na kojoj će od stranih zvaničnika biti još samo izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Sa svojim ruskim kolegom, posle svečanosti, Vučić će položiti venac na Spomenik neznanom junaku, kao i cvet na spomen-ploče gradova heroja. U planu je da prisustvuje i prijemu u Velikom kremaljskom dvorcu.

Izvor: Pink.rs, Novosti

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar