POLITIKA

Vučić: Ne bežimo od dijaloga ali neću da pričam samo o priznanju Kosova

Vučić: Ne bežimo od dijaloga ali neću da pričam samo o priznanju Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd uvek za nastavak dijaloga sa Prištinom ali da je potrebno da se zna šta je tema tog razgovora.

Vučić: Ne bežimo od dijaloga ali neću da pričam samo o priznanju Kosova
Screenshot

„Ja da idem tamo da mi pričaju da bi bilo lepo da priznam Kosovo i da bi bio svetski lider da to uradim – neću! Ne interesuje me to. Ne zanima me da budem svetski lider. I šta ćemo sada? Da me smenjujete kao što ste smenjivali neke druge? Ja iz ove zemlje ne idem. Ni ja ni moja deca, a troje ih je. I ja ovde planiram da, ako mi zdravlje dozvoli, ostarim“, rekao je Vučić.

On je novinarima nakon obilaska bolnice u Tiršovoj ulici u Beogradu, rekao da ne misli da je rešenje da Srbija ne dobije ništa u dijalogu i da bude ponižena.

„Ja kažem da na to neću da pristanem. Tačka“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da Evropska unija reaguje na izjave iz Prištine da će od Nove godine biti ukinuta granica između Kosova i Albanije, Vučić je rekao da međunarodna zajednica ne bi ni pravila takozvanu državu Kosovo da je bila protiv toga.

Vučić je rekao da niko iz međunarodne zajednice ne treba da bude iznenađen zbog te namere Albanaca i podsetio da prilikom blokade puteva na Kosovu tokom njegove nedavne posete, niko od učesnika tog nasilja nije imao kosovske već isključivo zastave Albanije.

„Nijedne kosovske zastave nije bilo, samo albanskih. To je za njih (EU) novost pa će da se iznenade“, rekao je Vučić.

Komentarišući tvrdnju šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija da EU ne komentariše pojedinačne izjave učesnika u dijalogu, Vučić je rekao da mu onda nije jasno kako su reagovali na „falsifikat njegove izjave“ iz Kosovske Mitrovice o bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću.

„Na to su reagovali a neće na ujedinjenje Kosova i Albanije? Ako već reagujete na falsifikate dela vaših medija, zašto ne reagujete na to što Albanci čine. Ne morate ni na to. Što se mene tiče, neka rade šta hoće“, rekao je Vučić.

SNS o Kosovu i  „pripremama za jesen i zimu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na Glavnom odboru Srpske napredne stranke govoriti o Kosovu i Metohiji i „pripremama za jesen i zimu“.

„Očekujem značajne promene u stranci 2019. godine i pripremu za izbore 2020. godine, kada očekujem da oni koji budu preuzeli rukovođenje strankom obezbede većinu za dobrobit naše zemlje“, rekao je Vučić. Sednica Glavnog odbora SNS zakazana je za ponedeljak.

Tiršova 2 će biti završena do 2022. godine i koštaće 54 miliona evra

Predsednik Srbije najavio je danas da će izgradnja nove dečije bolnice u Beogradu, takozvane Tiršove 2, biti završena do kraja 2022. godine i da će cena izgradnje i opremanja biti oko 54 miliona evra.

U izjavi novinarima nakon posete Univerzitetskoj dečjoj klinici, u Tiršovoj, Vučić je rekao da je država sa najpoznatijom kompanijama iz sveta krenula da radi studiju izvodljivosti, da će i konsultanti biti najveće evropske kompanije, a da je već određena i lokacija za izgradnju, u Deligradskoj ulici, prema autoputu.

On je ponovio da će država brinuti i o zdravstvenom osoblju, pre svega o medicinskim sestrama, ali i lekarima.

„Oni mogu da očekuju značajno povećanje plata, a uskoro će od Vlade dobiti informaciju koliko će to da bude. Ja posebno očekujem da to bude značajno za medicinske sestre, jer one rade težak posao, a mi hoćemo da ih sačuvamo u zemlji, jer se njihov rad odlično plaća u inostranstvu“, rekao je Vučić.

Beta

Ostavite komentar