POLITIKA VESTI

Vučić: Nove „Oluje” na Kosovu i Metohiji neće biti

Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, saznaje „Blic“.

Sednica je sazvana za 4. avgust, dan kad je trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu, a „postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode“.

Na sednici će biti reči kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji, piše „Blic“.

Vučić pozvao građane Kosova da ne nasedaju na provokacije i reaguju mirno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas građane Kosova da ne nasedaju na provokacije i da na eventualne izazove reaguju mirno, civilizovano i dostojanstveno, a da će Srbija političkim metodama obezbediti sigurnost i budućnost na Kosovu.

Vučić je u otvorenom pismu građanima Kosova naveo da je mir najveći interes Srbije i da je spremna da izvrši svoju obavezu prema njima i zaštiti njihove živote i mir, ako to bude neophodno.

„Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove Oluje na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice“, naveo je Vučić.

 

On je naveo da  4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završi usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština i dodao da Priština „ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština“.

„Molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili delu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas“, poručio je Vučić Srbima na Kosovu.

On je ocenio da se oni koji umesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu, svakodnevnim pretnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, s ciljem izazivanja nepoverenja u institucije Srbije, stvaranja podele među političkim predstavnicima Srba na Kosovu i ukupnog slabljenja pozicije Srbije u osetljivoj fazi pregovora.

 

„Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije Kfor i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtevam da mir zaštite tako što će sprečiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu ‘Gazivode’, trafostanicu ‘Valač’ ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak“, naveo je Vučić.

On je naveo da će zbog budućnosti Srba na Kosovu i cele Srbije, srpske vlasti nastaviti da se na miran način zalažu za kompromisno i sveobuhvatno rešavanje odnosa na Kosovu.

Izvor: Novi Magazin  Foto: Printscreen

Ostavite komentar