POLITIKA SA DRUŠTVENIH MREŽA

Vučić osudio napade na novinarku i urednicu Studija B, kao i uvrede na Verana Matića i i Ljiljanu Smajlović

Vučić osudio napade na novinarku i urednicu Studija B, kao i uvrede na Verana Matića i i Ljiljanu Smajlović 

Predsednik Aleksandar Vučić na Tviteru je osudio napad na predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i članicu te komisije Ljiljanu Smajlović, ali i uvrede i pretnje upućene novinarkama Studija B.

“Najoštrije osuđujem divljačke uvrede i pretnje na račun (glavne urednice Studija B) Ivane Vučićević i (novinarke Studija B) Barbare Životić, ali i brutalne napade na Ljilju Smajlović i Verana Matića“, napisao je Vučić na Tviteru.

Ilustrovana politika na naslovnoj strani je objavila uvredljivu foto-montažu na kojoj su Ljiljana Smajlović, Veran Matić, ali i ambasador SAD Kajl Skat.

Matić je tim povodom pozvao institucije da se konačno oglase posle jednomesečne kampanje Ilustrovane za oslobađanje optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Izveštavanje Barbare Životić, reporterke Studija B, sa protesta opozicije „Stop krvavim košuljama“ koji je u subotu održan u Beogradu, izazvalo je na društvenim mrežama žestoke kritike, ali i pretnje i uvrede.

Udruženje novinara Srbije osudilo je pretnje novinarki Životić, ističući da “izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama”.

EPILOG: Zbog naslovne strane Ilustrovane politike Goran Kozić podneo je ostavku, izvinjavajući se porodici i državnom vrhu

Kako je Ministarstvo kulture i informisanja „izrazilo žaljenje“ zbog naslovne strane Ilustrovane politike, savetnik urednika Goran Kozić, izvinio se svojoj porodici i „državnom vrhu“ i podneo ostavku

U obrazloženju ovog poteza Kozić je naveo:

„Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv. Zato podnosim ostavku na sva uređivačka mesta u Politikinoj kući. Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu“, naveo je Kozić u izjavi za javnost dostavljenoj Tanjugu.

Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je ranije žaljenjem zbog toga što naslovna strana tog porodičnog nedeljnika nije u skladu sa merilima dobrog ukusa.

Oglasila se i Komisija za istraživanje ubistava novinara.

Saopštenje Komisije za istraživanje ubistava novinara prenosimo u celini:

„Već mesec dana traje kampanja Ilustrovane Politike, savetnika glavnog urednika Gorana Kozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza, što bi valjda značilo da bi sud trebalo da oslobodi optužene.
Kada predsednik Komisije upozorava na izostavljanje dokaza u ovom postupku, Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud, procenjuju da se time vrši pritisak na sud, krši prezumpcija nevinosti, iako je ocene Komisije i njenog predsednika potvrdio sam Apelacioni sud, i to u tri navrata. U slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije. Pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na Ljiljani Smajlović, konstantna crta je zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije.

Kozić i Martić su se u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove, jer je država reagovala samo povodom prvog broja Psi su pušteni, i to samo zbog uvredljivog konteksta za američkog ambasadora.

I dalje imamo kontroverznu poziciju oko jednog od najvažnijih suđenja, bar kada je reč o poziciji novinara, nekažnjivosti ubistava novinara, ali i kada je reč o pravnoj državi.

Kozić i Martić diskredituju novinare koji su pokrenuli proces osnivanja Komisije i bez dokaza ih optužuju za sva moguća nacionalna nepočinstva.

Upozoravamo da se na ovaj način, kao i reakcijama institucija Višeg suda, Društva sudija, Vrhovnog kasacionog suda, potpuno neutemeljenim u praksi Evropskog suda za ljudska prava, utvrđivanje istine i pravde u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije redukuje na to koliko će još Ljiljana Smajlović i Veran Matić izdržati svakodnevnu baražnu vatru autora iz državne Ilustrovane politike. Da li je uslov pravičnog suđenja da Smajlović i Matić budu likvidirani iz ovog procesa, kao oni koji nastoje da se utvrde sve činjenice, izvedu svi dokazi, na potpuno otvoren i javnosti jasan način?

Poštujući pretpostavku nevinosti u zahtevima da se sudski postupak vodi na najpošteniji mogući način, zahtevamo od svih institucija koje su se i bez argumenata oglašavale na istupe članova Komisije, da se sada, posle mesec dana kampanje Ilustrovane politike za oslobađanje optuženih, oglase.

Nije dovoljno samo da Suzana Vasiljević, kao predstavnica države, napusti Upravni odbor. Kako se sve ono zbog čega je napustila odbor nastavlja već mesec dana, očigledno je neophodno učiniti neki dodatni napor da se spreči dalja bezrezervna zaštita optuženih, a sve kroz crtanje meta na predstavnicima državne Komisije za istraživanje ubistava novinara“, kaže se usaopštenju Komisije za istraživanje ubistava novinara, koje je potpisao Veran Matić.“

Izvor: Cenzolovka  Foto: Ilustracija,Screenshot

 

Ostavite komentar