POLITIKA

Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženi sporazumi

Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženi sporazumi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženi sporazumi
Screenshot

„Po treći put u poslednjih nekoliko meseci, na apsolutno neprimeren način ugrožen je mir od strane prištinskih vlasti, pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste s delom međunarodne zajednice za dalju satanizaciju naše zemlje. Neki su se trudili, pre svega međunarodni faktori i deo prištinskih i srpskih medija da stvari banalizuju, da predstave kao šetnju i kafu, kao malo su se šetali s dugim cevima i neke ljude maltretirali“, kae Vučić.

On je dodao da je albanska strana prekršila više sporazuma – Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum.

Vučić je dodao da je na jezero Gazivode otišlo između 110 i 130 pripadnika specijalne jedinice policije Kosova, da su svi bili Albanci, kao i da niko nije kontaktirao regionalnog komandira za Sever, koji je Srbin.

Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženi sporazumi
Screenshot

„Danas su bez prava i suprotno dogovoru u Briselu, pokušali su na svaki način da pokažu da ih sporazumi ne obavezuju i da za to imaju podršku svojih zapadnih saveznika. U operaciji u kojoj je učestvovalo između 110 i 130 pripadnika specijalnih snaga, svi naoružani dugim cevima, zauzeli su pristupne saobraćajnice, sve objekte u blizini obale jezera Gazivode, maltretirali više osoba, četiri osobe privodili i zadržavali, a da nisu imali razloga ni pravo. Oni nemaju šta da traže na severu s dugim cevima“, istakao je Vučić.

„Reakcija EU je takva da je ne bih komentarisao. Pozvali su na udržanost sve strane. Od čega da se uzdržimo, šta smo to uradili, otvarao sam fabriku u Nišu, da li je to naš greh, čime smo uvredili Albance da gaze sporazume. Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je u 12.38 cela Srbija znala da su kosovski specijalci upali u Centar za razvoj sporta na jezeru Gazivode, a da je u 13.55 KFOR naveo da nema informacije o upadu pripadnika specijalne policije.

„Oni su, koliko smo uspeli da prebrojimo, imali 12 snajperista na brdima okolo, oko 90 policajaca do zuba naoružanih, imali su i one u rezervi koji su bili spremni da intervenišu“.

Vučić je upitao da li sporazumi u Briselu vrede koliko traje konferencija za novinare.

„Da li to znači da će da imaju još akcija u kojima će da provociraju Srbe, danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju državu“.

Screenshot

On je pozvao Srbe da budu mirni, i zamolio stanovnike Zubinog potoka da napuste barikade.

„Molim ih da i u buduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno“, rekao je Vučić.

On je rekao i da ga mnogi pitaju zbog čega nije hteo da se sastane sa Tačijem u Briselu i zašto nije išao na generalnu skupštinu UN u Njujorku, i ponovio da je njegovo pitanje: „O čemu da razgovaramo“.

Izvor: N1

Ostavite komentar