Vučić sa ambasadorima SAD, Kine i Rusije o Kosovu
POLITIKA

Vučić sa ambasadorima SAD, Kine i Rusije o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je danas podršku Kine posle najava Prištine da će 14. decembra biti formirana vojska Kosova.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je da je Vučić obavestio ambasadora Kine Li Mančanga o opasnostima najave formiranja vojske Kosova i zamolio ga da redovno izveštava kinesko rukovodstvo o razvoju situacije na Kosovu.

„Potpuno je jasno da najava formiranja vojske i insistiranje na taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije, jer mu onemogućavaju opstanak“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da „neodgovorno ponašanje“ Prištine može dovesti do katastrofe, „jer Srbija ne može i neće mirno da gleda uništavanje srpskog naroda“ i zamolio da „bratska“ Kina iskoristi svoj uticaj u svetu i pomogne da se održe mir i stabilnost, navodi se u saopštenju.

Li je rekao da Kina razume šta se događa i ocenio da politika Srbije smeta određenim faktorima u međunarodnoj politici, dodaje se u saopštenju.

„Za Kinu je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i ostajemo privrženi poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, rekao je Li.

Vučić sa ambasadorima SAD, Kine i Rusije o Kosovu
Foto: Screenshot, Agencije

Vučić sa Čepurinom: Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina da predsednika te države Vladimira Putina i njeno rukovodstvo upozori kako „Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob“.

U saopštenju kabineta predsednika Srbije se navodi da je Vućić na sastanku sa Čepurinom izrazio veliku zabrinutost Srbije zbog najava formiranja vojske Kosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo stalnim provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na Kosovu i Metohiju. Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda“, rekao je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, Čepurin je kazao da je pitanje Kosova i Metohije dugotrajan problem za koji treba tražiti razumno rešenje, korisno za sve.

„On je naglasio da zvanična Moskva s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i po reagovanjima Ministarstva spoljnih poslova Rusije“, navodi se u saopštenju.

SAD da iskoriste uticaj i upozore Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas američkog ambasadora Kajla Skota, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu, da SAD iskoriste politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

„Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić, saopštila je njegova pres služba.

Kako se navodi u saopštenju, Skot je rekao da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona i podsetio da je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Ambasador Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost i zahvalio Srbiji na uzdržanom reagovanju na poslednje događaje“, dodaje pres služba predsednika Srbije.

Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, navodeći da Srbija nije prekršila nijednu od njih.

„Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost“, rekao je on, dodajući da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredovanje Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova.

Izvor: Beta,

Ostavite komentar