POLITIKA

Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da Beograd ima informacije o tome da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka severu Kosova, i da ih je navodno zaustavio Kfor.

Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova
Screenshot

Vučić je kazao da su moguće dve namere Prištine. “Ponovo su uzeli onaj gliser kojim se Tači vozio na Gazivodama. Moguće je da kreću u kontrolu jezera da pokazuju mišiće, i da kontrolišu tzv. ‘zeleni prelaz’ na severu da bi srpečili bilo kakav protok robe ka srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Imamo informacije da je Kfor bio spreman da zaustavi nečije ludilo i hvala im na tome ako je to istina, rekao je Vučić pri kraju otvorenog dela sastanka sa Srbima sa Kosova.

Vučić je rekao i da odluka Vlade Kosova da poveća takse na srpsku robu na 100 odsto praktično onemogućava promet srpske robe.

Kazao je i da paljenje srpskih proizvoda na Kosovu podseća na paljenje jevrejskih knjiga u nacističkoj Nemačkoj.

Vučić je pozdravio reakciju EU na mere Prištine, izrazivši nadu da će Brisel uspeti da urazumi vlasti na Kosovu. Kasnije je, međutim, rekao da je Evropska komisija „korigovala stav“ i pročitao izjavu portparolke EK Maje Kocijančič u kojoj poziva „lidere Srbije i Kosova da odmah okončaju provokacije“.

“Pitam javno Maju Kocijančič i ostale koji sporazum smo prekršili? Nećete čuti odgovor, jer nismo prekršili nijedan, a oni (Priština) nisu ispunili nijedan”, podsetio je on.

Predsednik je prisutnima preneo i poslednju izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da neće povući takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

“To nas dovodi u užasnu pozociju. Iza toga stoje druge velike sile koje su se pravile nevešte. Nije Haradinaj sam smislio ‘Ili ćemo srušiti vlast u Beogradu ili će morati da nas priznaju’. On je to pročitao. Srećom, bio je dovoljno nepažljiv da to što je sa nekog papira pročitao odmah iznese u javnost. Onda moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu, pošto nezavisnost nećemo priznati”, poručio je Vučić.

Kazao je i da kombi tržišne inspekcije “šparta” po Ranilugu i po malim prodavnicima oduzima srpsku robu i da se isto dešava i u Kosovskoj Kamenici gde su Srbi zatvorili svoje radnje.

Izvor: N1

Ostavite komentar