POLITIKA SRBIJA

Vučić: Sumanuto ponašanje Prištine. Priznajem, nismo očekivali

Vučić: Sumanuto ponašanje Prištine. Priznajem, nismo očekivali

Odluka prištinskih vlasti da uvede takse od 100% na robu iz Srbije nije razuman čin, niti razumna odluka u bilo kom smislu, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

„Danas su prištinske vlasti uvele posebne takse na proizvode koje dolaze iz Srbije na teritoriju KiM i time suštinski doneli odluku o zabrani prometu robe i trgovine. To nije zabeleženo u 21. veku“, kaže Vučić.

„Govoriti o zabrani trgovine u ovom veku, posebnu regionu u kome lečite druge rane, da pomirite ljude… a za sve to je garant slobodan promet robe, to nije razuman čin, niti razumna odluka, u bilo kom smislu, i moram da priznam da je ova odluka Prištine za nas bila neočekvana“.

Tači: Pripajanjem Preševa, Bujanovca i Medveđe sprečavamo podelu Kosova i stvaranje Zajednice srpskih opština

Vučić je ponovio da Srbija neće uvesti kontramere.

„Nećemo zaustavljati kamione, već želimo da pokažemo razliku između odogvornog i neodgovornog ponašanja“, poručio je.

On je naveo da ovaj potez Prištine pokazuje da ne možemo da računamo na racionalne poteze ni u budućnosti.

“Uz rizik i delimičan strah, koji pokazujemo jer brinemo za mir, moraćemo da preduzmemo raznovrsne mere da bismo pokazali svetu i pomogli srpskom narodu. Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost svako je dobio zadatke. Premijerka, Privredna komora radiće sa kompanijama koje su izvozile robu na Kosovo, tako da ćemo pokušati zajedno da vidimo kako da im pomognemo i prebrodimo ovu tešku krizu“, rekao je on.

Kako je dodao, dogovor je da nadležni organi budu u pripravnosti za slučaj daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja Prištine.

“Savet kao odluku doneo da Srbija ni na koji način neće uzvraćati sličnim merama, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima u svetu“, naglasio je on.

Izvor: B92 Foto: Screenshot

Ostavite komentar