POLITIKA VAŠ STAV

Vučić, u svojoj državničkoj nedoraslosti i ljudskoj posrnulosti, pokušava da bednu kapitulaciju predstavi kao kompromis

SAOPŠTENjE POKRETAČA APELA ZA ODBRANU KOSOVA I METOHIJE
Foto: dveri.rs

Juče je, posle, očigledno, vrlo neprijatnog razgovora sa predstavnikom američkog Ministarstva spoljnjih poslova, konačno razobličena višemesečna inscenacija srpskih vlasti zvana „unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji“, čime su, nažalost, potvrđene bojazni pokretača Apela za odbranu Kosova i Metohija s kraja prošle godine. To je učinio sam Aleksandar Vučić izgovaranjem sledeće rečenice:

„Najveća prepreka na našem putu ka EU jeste problem KiM, i ZATO smo spremni na kompromis, ali ne na poniženje.“

Dakle, razlog insistiranja na tzv. „istorijskom sporazumu s Albancima“ jeste isključivo ulazak u Evropsku uniju, a ne nastojanje da se tobože skine teško breme s leđa budućih naraštaja, kako nam se predsednik Srbije sve vreme zaklinjao. Problem KiM želi se „rešiti“ sada, ne zato što naše vlasti znaju kako da ga reše u korist Srbije, već zato što je to ucenjivački preduslov Brisela i Berlina za eventualno članstvo u krizom uzdrmanoj EU. Pritom, ispravno procenivši nerazumnu fiksaciju Vučića za EU, Zapad u ime tzv. „vlasti“ u Prištini, kao što smo i juče videli po Vučićevom neuverljivom glumljenju čvrstine i dostojanstvenosti, istupa i s novim ucenama. A predsednik Srbije, našavši se u čudu što od njega traže i više od onoga što je odavno obećao, nemoćno i ponizno je zavapio da je „spreman na SVAKI kompromis“.

Time je nesvesno priznao da je, pored ostaloga, i amatersko licitiranje u javnosti ljudi iz njegove ekipe o pregovorima s Tiranom o podeli KiM – po „principu“: nama tri i po opštine, a Šiptarima sve, baš sve ostalo, uz naše priznanje njihove nezavisnosti – imalo za svrhu samo formulisanje izgovora za prepuštanje KiM. Dakle, Vučić, u svojoj državničkoj nedoraslosti, ali i ništa manjoj ljudskoj posrnulosti, ne pokušava da iznađe sporazum koji bi koliko-toliko odgovarao Srbiji – budući da je svima, pa i njemu, jasno da u postojećim uslovima do toga naprosto nije moguće doći – već grozničavo nastoji da sklepa bilo kakav propagandni modalitet kojim bi konačno slamanje Srbije pred zapadnjačkom ucenom srpskom narodu predstavio kao tobožnji „kompromis“, a ne kao ono što on zapravo jeste: bedna kapitulacija, kojom bi se današnji naraštaj nepovratno odrekao Kosova i Metohije, trajno obrukavši pretke, nepovratno postidevši potomke.

Srpski narod mora naći načina da zaustavi Vučića u njegovom suludom poduhvatu, a mi, pokretači Apela, od toga, kao ni od srpskoga Kosova i Metohije – NE ODUSTAJEMO.

Beograd, 15. mart 2018.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar