POLITIKA VESTI

Vučić u Turskoj: Nikad bolji odnosi dve zemlje, kao u vreme Ataturka i kralja Aleksandra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Istanbul, gde je započeo dvodnevnu posetu Turskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Istanbulu da odnosi sa Turskom, koji su danas na visokom nivou, pružaju veliki potencijal za dalji razvoj ekonomskih odnosa i pozvao je turske investitore da nastave sa ulaganjima u Srbiju, dok je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ukazao da je cilj da trgovinska razmena sa Srbijom dostigne tri milijarde dolara.

Predsednik Srbije je, u svom govoru na tursko-srpskom Poslovnom forumu, pomenuo da turski mediji govore o nikad boljim odnosima dve zemlje, onakvim kakvi su bili u vreme Kemala Ataturka i kralja Aleksandra.

„Ne znam da li smo dotle stigli, ali najveći deo koji smo dostigli smo dostigli zahvaljujući trudu, energiji i želji predsednika Turske Erdogana da takve odnose uspostavimo“, podvukao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija poštuje Tursku i investicije iz te zemlje, ali da je to samo početak.

„Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara još većim turskim naporima i odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Mnogo godina nismo uspevali da ostvarimo takve političke odnose. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema sa nezapošlenosti kao ranije“, naglasio je.

Vučić je primetio da su turski investitori dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli da dolaze ulagači iz drugih država, kao i da su investirali u mesta koja su bila pogođena poplavama i otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađi i drugima.

Zahvalio je ujedno Erdoganu što je uvek brinuo o opštinama u kojima bošnjački živalj čini većinu, ali i dozvoljavao da dolaze turski investitori u mesta sa pravoslavnom većinom.

„To pokazuje kakvo prijateljstvo želite sa Srbijom. Potencijal naše saradnje je ogroman, pre svega u tekstilnoj industriji, poljoprivrednoj i prehrambenoj“, ukazao je Vučić.

On je rekao da je zahvaljujući kvoti za izvoz goveđeg mesa u Tursku srpskim proizvođačima obezbeđeno sigurno tržište i dobra cena.

Izrazio je nadu da će srpski proizvođači moći da udovolje zahtevima i da ćemo moliti za povećanje kvota.

„Time ćemo sebe vezati za Tursku što je moguće više, a siguran sam da će Turska od toga imati koristi“, naglasio je on.

Vučić je kazao da postoji veliki potencijal i kod uljarskih proizvoda, jer je u Srbiji zasejano više nego ikada, te dodao da nema sigurnijeg i boljeg tržišta od Turske.

Takođe je ukazao i da su Turci turisti broj jedan u Srbiji, što možda nekome nije bilo razumljivo.

„Ustanovili smo da je u Beogradu najveći broj turskih turista. Oni posećuju kulturno istorijske spomenike, znaju za naše veze, žele da nauče nešto novo, i nadamo se da će želeti još više da ulažu u Beograd i Srbiju“, naglasio je on.

Zahvalio se i na otvaranju Halkbanke u Srbiji, jer se bez nje ne bi tako razvijale turske investicije.

Pozvao je turske investitore da nastave da ulažu u Srbiju i podsetio da je naša trgovinska razmena u poslednjih deset meseci uvećava čak devet puta.

„Postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pre nama, a to znači da utrostručimo našu trgovinsku razmenu. Siguran sam da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i predsedniku Erdoganu. U našu zemlju ste dobrodošli, osećajte se kao neko kod svoje kuće. Dočekivaćemo vas kao prijatelje i svaka kompanija imaće otvorena vrata i kod mene kao predsednika, kod premijerke i svih ministara“, poručio je on.

Preneo je molbu srpskih privrednika predsediku Erdoganu da im omogući da svojim proizvodima uđu u neke trgovinske lance.

Takođe je ponovio raniju poruku turskim investitorima da će u Srbiji dobiti za najmanje pet odsto bolju ponudu od bilo koje druge zemlje na Balkanu, u jugoistočnoj Evropi.

„Donesite papir i recite ovo su nam ponudili u Bugarskoj, Rumunijie, Makedoniji od nas ćete dobiti za bar pet odsto bolje uslove“, kazao je Vučić dodajući da u roku od 48 sati mogu doći do državnoh vrha koji će rešavati svaki njihov problem.

Na kraju se zahvalio Erdoganu na dočeku na aerodromu, kojim mu je ukazao posebnu čast.

„Vaš današnji doček na aerodromu za našu zemlju znači mnogo, obavezuje nas da u budućnosti ne samo brinemo, već ukazujemo najveće moguće poštovanje prema vama lično, vašoj zemlji i vašem velikom narodu. Mi Srbi smo čudni ljudi, ali mislim da smo dobri, odani i lojalni našim priajteljima. I onaj koji jeste prijatelj Srbiji, a vi ste to pokazali, ne samo na našu ispruženu ruku, već odano prijateljstvo može da računa u svakom trenutku. Nismo prijatelji samo kada nam je nešto potrebno, već i kada imamo teške trenutke i prolazimo teška vremena. Na Srbiju možete da računate, kao što znam da možemo da računamo na Tursku“, rekao je Vučić.

Predsednik Turske izrazio je nadu da će sastanak sa šefom srpske države biti prilika za realizaciju nove saradnje i novih projekata.

„Srbija za nas prijateljska zemlja, koja je ključna za mir i stabilnost na Balkanu. Postoji jaka volja za unapređenjem odnosa na svakom polju. Ova poseta predsednika Vučića našoj zemlji predstavalja najbolji dokaz obostrane želje za daljim unapređenjem saradnje, a sutrašnjim sastankom daćemo naš doprinos“; rekao je Erdogan.

Ocenio je da Veće za saradnju predstavlja mehanizam za redovno razmatranje aktuelnih tema, za donošenje odluke, kao i praćenje implementacije.

„Uspesi koje smo ostvarili u poslednje vreme predstavljaju odraz ove jake volje i želje za saradnjom. Naravno da trenutni nivo ne smatram dovoljnim. Kao dve zemlje želimo da proširimo i produbimo i povećamo raznolikost naše saradnje na novim poljima. Naši napori počeli su da daju pozitiven razultate“, ukazao je on.

Erdogan je ukazao da je prošle godine trgovinska saradnja sa Srbijom po prvi put prevazišla miliajrdu dolara, da se nada da će se povećati na dve milijarde i kasnije dostići i tri milijarde dolara.

„Da bi ostvarili ovaj cilj svi moramo ozbiljno raditi. Srbija sa centralnom i starteškom pozicijom na Balkanu i povoljnom poslovnom klimom poseduje velike mogućnosti za sve investitore“, smatra Erdogan.

On je rekao da postoji spremnost u Srbiji da olakša dolazak turskih investitora.

Naveo je da Halkbanka već ostavruje velike uspehe u Srbiji i da je počela da ispunjava ono što je on obećao prilikom posete Beogradu, a to je da poveća kapital.

Izvor: Tanjug, Novosti

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar