POLITIKA VESTI

Vučića zaustavila kosovska policija na putu ka selu Banje

Vučića zaustavila kosovska policija na putu ka selu Banje

Stotine Albanaca, među kojima i veterani OVK, blokirali su bagerima i balvanima put prema selu Banje. Uprkos odluci kosovske vlade, predsednik Vučić krenuo tamo

Kako javlja RTS, u selu Trnava su se čuli i rafali.

Kako je naveo ministar odbrane Aleksandar Vulin, to čine naoružani veterani terorističke OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

Prema nezvaničnim informacijama na koje se poziva RTS, organizatori blokada su predsednici opština u Drenici po nalogu Kadrija Veseljija. RTS navodi i da Kfor i KPS ne mogu da garantuju bezbednost.

Na snimcima koje je RTS emitovao vidi se veća grupa demonstranata na putu, među kojima su bili i oni koji su pokazivali rukama znak albanskog dvoglavog orla i nosili transparente protiv posete Vučića Kosovu i Metohiji.

RTS podseća da je Srbica u potpunosti naseljena Albancima, a da se u selu Banje nalazi oko 300 srpskih kuća. Takođe, RTS saznaje da se očekuju masovniji protesti i blokade i da je sve više naoružanih ljudi na terenu.

Vučić je, inače, danas nastavio dvodnevnu posetu KiM uručivanjem donacije Kliničko bolničkim centrima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a potom i posetom radovima na izgradnji naselja „Sunčane doline“ u Zvečanu.

08.00 – Predsednik Vučić je stigao u KBC Kosovska MItrovica.

08.15 – Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je to drenički kraj, poznat po ekstremisitma i najvećim zločinima koje su Albanci počinili.

„Očigledno je da su Albanci nervozni. Ovo nije spontan, već organizovan protest od strane njihovih saboraca i političkog vrha sa ciljem da se poremeti poseta i da se Srbi prestraše“, rekao je Ivanović za javni servis.

08.27 – Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je, povodom blokade puta na trasi posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, da se situacija na Kosmetu usložnjava i da se prati iz minuta u minut.

08.35 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u „Sunčanu dolinu“, povratničko naselje u izgradnji koje će kada bude završeno primiti više od 350 povratničkih porodica.

08.44 – Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da se u ovom trenutku u okolini Drenice, kuda predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da prođe do sela Banje, na pet mesta puca, da to čine naoružani veterani terorističke OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

08. 55 – Vučić je obišao Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica. Predsednik Srbije je tom prilikom uručio vrednu opremu i vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica: dva potpuno opremljena saniteta, moderni ultrazvuk, operacioni sto za ginekološku salu, transportni inkubator, veći i manji doboš za sterilizaciju, materijal za operacionu salu i drugu opremu. Vučić je u KBC razgovarao o dodatnim ulaganjima, kako bi taj Klinički centar bio najbolji i najmoderniji.

Planirano je da oko 10 sati Vučić bude u selu Banje u opštini Srbica, a u podne će se sa gradskog trga u Kosovskoj Mitrovici obratiti građanima.

09.01 – Prištinski mediji objavili su fotografije i video snimke s barikada na putevima u KiM kojima bi trebalo da prođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

09.15 – Prištinska vlada je donela odluku da se poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića selu Banje otkaže iz bezbednosnih razloga.

09.40 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros, povodom informacija o blokadi veterana OVK na putu kojim danas treba da prođe ka selu Banje, južno od Ibra, da stvari treba da se rešavaju rečima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

09.45 – Kod barikade je jedna patrola Kfora, sa dva pripadnika te misije, kao i KPS, koji ne dozvoljavaju prolaz izveštačima Tanjuga. Oni samo posmatraju događaje, ali ništa ne preduzimaju na uklanjanju blokade. Na mestu na kojem je zaustavljena ekipa Tanjuga je i generalni sekretar vlade Srbije Novak Nedić, koji se takođe bio uputio u srpsku enklavu u Banjama

09.47 – Vučić krenuo ka selu Banje, uprkos odluci kosovske vlade. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pokušati da dođe do sela Banje, a ako ne bude uspeo, doći će nekom drugom prilikom. 

10.10 – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sopšstio je danas da odluka o zabrani posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Drenice stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

Foto: Printscreen/ Pink

10.20. Na putu Zubin Potok Banje, predsednika Vučića zaustavila kosovska policija i zabranila posetu Banjama, javlja Pink. U toku je rasprava između policajaca i predsednika Vučića

10:33. VUČIĆ NIJE USPEO DA PROĐE

Kako se nezvanično saznaje Vučić nije uspeo da prođe do sela Banje. On je na putu ka Kosovskoj Mitrovici.

10:35. PREDSEDNIK NA PUTU ZA KOSOVSKU MITROVICU

Predsednik Aleksandar Vučić vraća se za Kosovsku Mitrovicu alternativnim putem jer kosovska policija nije mogla da mu garantuje bezbednost tokom boravka u selu Banje gde je trebalo da se sretne sa 300 Srba koji žive u albanskom okruženju – saznaju Novosti

Izvor: Agencije, Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar