VUČIĆEVI KEROVI: Ko ne dođe na miting na Kosovo... NAROD: Ako gubim državu, ako gubim kuću, čega onda treba da se plašim
POLITIKA

VUČIĆEVI KEROVI: Ko ne dođe na miting na Kosovo… NAROD: Ako gubim državu, ako gubim kuću, čega onda treba da se plašim

VUČIĆEVI KEROVI: Ko ne dođe na miting na Kosovo… NAROD: Ako gubim državu, ako gubim kuću, čega onda treba da se plašim

U školama na centralnom Kosovu pripremljeni su spiskovi sa imenima zaposlenih koji će 8. i 9. septembra ići u Zubin Potok, odnosno Kosovsku Mitrovicu, na skup povodom najavljenog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovo i Metohiju, prenose mediji Srba sa Kosova.

Za RTV Kim je potvrđeno da se prave i spiskovi onih koji to ne žele da učine. Identična svedočenja zaposlenih dobila je i redakcija portala Kossev u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, uključujući i to da su i oni koji su se izjasnili da neće ili ne mogu da dođu, „u obavezi da potpišu“ takvu izjavu. Svi sagovornici zamolili su za anonimnost.

RTV Kim je imala uvid u spiskove sačinjene u pojedinim školama na teritoriji opštine Gračanica. A o spiskovima piše i portal „Gračanica online“.

Kako je za RTV Kim reklo više profesora, od kojih je većina insistirala na anonimnosti, istovremeno se prave i spiskovi sa imenima onih koji ne žele da prisustvuju skupovima na kojima će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pojedini nastavnici i profesori strahuju da će zbog toga biti sankcionisani.

Profesor prava u Ekonomskoj školi u Lapljem Selu, Živorad Lazić, kazao je da je u toj obrazovnoj ustanovi u četvrtak održana sednica na kojoj je direktorka škole obavestila zaposlene o odlasku na mitinig i podelila im spiskove.

„Bio je spisak sa potpisima i spisak sa imenima onih koji neće da idu, u koje spadam i ja. Sada se pitam kakve ću posledice da imam. U ovom trenutku to ne znam, ali u narednom periodu ćete saznati šta će se desiti sa mnom. Ja sam se javno izjasnio da neću da idem“, rekao je Lazić.

On kaže da se ne plaši posledica jer, kako ističe, ako se Vučić zalaže za razgraničenje, koje po njegovom mišljenju, može uticati na stvaranje Velike Albanije, onda je strah od gubitka posla besmislen.

„Ako gubim državu, ako gubim kuću, čega onda treba da se plašim. Gubitka posla? Pa i onako posla nećemo imati“, kaže Lazić i ističe da će većina kolega biti prinuđena da potpiše saglasnost o prisustvu skupovima narednog vikenda, na kojima će govoriti predsednik Srbije.

„U ponedeljak treba da se dostavi spisak ko od profesora neće da ide. Posledice svega toga ćemo snositi mi koji ne želimo da idemo“, kaže Lazić.

Direktori osnovnih škola iz Gračanice i Lapljeg Sela kažu da ne znaju previše o aktivnostima tokom posete predsednika.

„Ne znam ništa o tome“, kazao je za Kossev Vladimir Milkić, direktor OŠ „Kralj Milutin“. Na pitanje da li će nastavnici i profesori dočekati predsednika, Milkić odgovara: „Najverovatnije da“.

Na pitanje da ći će to učiniti „svojevoljno ili ne“, direktor OŠ Kralj Milutin odgovorio je „naravno“.

Njegov kolega iz Lapljeg Sela tvrdi da nema nikakvih spiskova.

„Svako ostaje pri sopstvenoj želji da li hoće da ide, da ispoštuje predsednika Vučića u Mitrovici. Zvanično tek treba da dobijemo kada dolazi i gde. Nismo imali obavezu da pravimo takve neke spiskove onih koji žele ili ne žele da idu“, kazao je za RTV Kim Ljubiša Karadžić.

Kossev navodi da ovo, inače, nije prvi put da se zaposlenima u javnim ustanovama koje finansira Srbija, a koji žive na Kosovu, nameće odlazak na skupove na kojima je glavni govornik predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Organizovani doček bilo kog zvaničnika Republike Srbije postao je ustaljena praksa, koja se ponavlja samo malo drugačijim metodama. Sve je to u cilju stvaranja jedne lažne slike o podršci bilo kojoj politici koja dolazi iz Beograda“, kaže izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović.

RTV Kim podseća i da je u januaru ove godine, kada je Aleksandar Vučić boravio poslednji put na Kosovu, od zaposlenih u srpskim opštinama i drugim preduzećima zahtevano prisustvo događaju u Lapljem Selu. U martu prošle godine na skup SNS-a u Leposaviću su takođe organizovano išli zaposleni u državnim institucijama. Organizatori odlaska, članovi Srpske liste koji su predstavnici vlasti i na lokalnom i na centralnom nivou na Kosovu, tada su negirali da je odlazak u Leposavić bio „radna obaveza“.

Redakciji Kosseva, takođe, iz više različitih izvora proteklih dana stigla su gotovo identična svedočenja zaposlenih u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu – da je nedelja „obavezni radni dan“, da se „potpiše spisak onih koji idu na miting“, ali da nadređeni vrše poseban pritisak na one koji su se izjasnili da ne žele ili ne mogu da dođu zbog ranije preuzetih obaveza, tako što od njih traže da „potpišu da ne dolaze“, dok je Kossev od više izvora dobio informacije da neposredni nadređeni od njih traže da sa sobom na miting „povedu i više osoba“ – uglavnom članove porodica i prijatelje, te da one koji govore o ranije preuzetim obavezama, iste „otkažu“ ili „pomere“.

Niko od lokalnih zvaničnika i predstavnika rukovodstva ustanova nije do sada reagovao niti se javno oglasio, preneo je Kossev.

Izvor: N1

Ostavite komentar