POLITIKA

Zajednička vežbe srpskih i američkih padobranaca

Srpski i američki padobranci će skakati jedni pored drugih tokom zajedničke vežbe koja ima za cilj jačanje vojnih veza sa Srbijom, izjavio je američki general Tod Volters, zadužen za Združenu vazduhoplovnu komandu pri NATO.

Foto: Pixabay

Prema oceni Rojtersa, ovaj potez bi mogao da izazove protest Moskve.

Britanska agencija navodi da se vežba izvodi na poziv Vlade Srbije, a padobranci iz obeju država će u okviru takozvane pokazne vežbe skakati iz transportnih aviona 2 C-130J, koje je proizvela korporacija Lokhed Martin.

Učestvovaće oko 100 pripadnika osoblja američkog vazduhoplovstva američke vojske, rekao je za Rojters general Volters, koji nadzire i američke vazduhoplovne snage u Evropi i Africi.

„Oni će zapravo dobiti padobranska krila kao rezultat ove aktivnosti. Ovo su aktivnosti izgradnje poverenja – veza koje će trajati doživotno. I oni će svakako poboljšati tehničku obučenost Srba“, rekao je američki general.

Za sada se ne zna koliko srpskih pripadnika će učestvovati u vežbi.Volters je rekao da su tenzije na Balkanu i dalje izazov za NATO i američku vojsku, ali da je ključno angažovanje.

„To će i dalje biti izazov, ali imamo odgovarajući komandni fokus. Imamo odgovarajuće resurse. Imamo odgovarajući dijalog, a vreme će pokazati šta će se se desiti“, kazao je on.

Rojters smatra da je bilo koja aktivnost vezana za NATO u Srbiji „crvena zastavica“ za Rusiju, koja brine o ekspanziji NATO na bivšem komunističkom istoku.

Moskva je, takođe, pokušala da ojača vojne veze sa Beogradom donacijom šest borbenih aviona MiG-29, navodi Rojters i ističe da Srbija delikatno balansira između Rusije i Zapade, odbacujući pozive američkih zvaničnika da izabere stranu.

Najveća država nastala nakon kolapsa Jugoslavije 90-ih godina, pravoslavna i slovenska Srbija prirodno ima afinitet prema Moskvi, ali želi da se pridruži Evropskoj uniji, navodi Rojters, ističući da, iako je EU najvećii trgovinski partner Srbije i investitor, Rusija kontroliše snabdevanje Srbije naftom i gasom.

Izvor: Tanjug/ Blic

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar