POLITIKA

Zbrinuli Srbiju, a i Srbija njih – guverneri NBS. Još Cicu da udomimo…

NAJBOLJI POSAO U SRBIJI Bivši guverneri postali milioneri posle vođenja NBS
Foto/ Oliver Bunić (arhiva ALO), Rade Prelić/ Tanjug(N1), Vesna Anđić/ RFE/RL(Slobodna Evropa)

U medijima se neprestano najavljuje rekonstrukcija Vlade Republike Srbije i čeka se da On odluči, koga će Ona da najuri, a koga da postavi za ministra.

Plašeći se da se Njemu, dok je u gluvo doba, ne plašeći se vampira i kriminalaca šetao njujorškim ulicama i razgledao knjižare, nije rodila ideja da iz nekog razloga smeni i guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković, ponovo postavljamo tekst iz prošle godine, koji smo preneli sa Blica.

Tekst prenosimo i iz razloga, da u narodu mnogoomiljena Jorgovanka, od milošte zvana Cica, pročita i izvuče pouku, kako da se pobrine za svoje čukununuke, pošto verujemo da se do sada za praunuke obezbedila.

Ako joj bude od koristi ovaj tekst, biće nam drago, naša je dužnost i obaveza da brinemo o srpskoj eliti, a posebno o (poput nje) izbeglim siroticama sa Kosova. Cica ako baš insistira da nam se zahvali, broj tekućeg računa ima na kraju teksta.

Posao bivšeg guvernera u Srbiji očigledno je veoma unosan, o čemu svedoči činjenica da su nekadašnji čelnici NBS Mlađan Dinkić, Radovan Jelašić i Dejan Šoškić na visokim i odlično plaćenim pozicijama.

Mlađa zvani „Loše čujem, još gore komponujem, al’ znam da naplatim“, Foto: V Lalić/ RAS Srbija,

Ako se uzme u obzir to da se mesečne zarade članova upravnih odbora ili direktora banaka, kako saznajemo, mere hiljadama evra (idu i do 20.000 evra mesečno), jasno je da su se svi oni više nego odlično udomili.

Poslednji guverner NBS, pre Jorgovanke Tabaković, bio je Dejan Šoškić, koji je nedavno postao nezavisni član UO Kineske banke.

Dejan Šoškić zvani „Da l’ sam poš’o il’ sam doš’o“, Foto: D. Živančević/ RAS Srbija

On je, inače, u avgustu 2012. podneo ostavku na mesto guvernera na kome je bio dve godine. Pre toga bio je predsednik Saveta guvernera centralne banke, a redovni je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Najduže je na poziciji guvernera bio Jelašić, od 2004. do 2010, kada je iznenada podneo ostavku. Pre toga on je takođe bio zaposlen u NBS, od 2000. i to na mestu viceguvernera.

Radovan zvani „Što volim što sam doš’o“, Foto: Đ. Kojadinović/ RAS Srbija,

Jelašić je u junu 2011. imenovan za direktora Erste banke u Mađarskoj. Zanimljivo je da je pre toga, odmah po odlasku iz NBS radio u Unikredit banci u Beču. Nedavno, dobio je još jednu veoma bitnu funkciju, jer je izabran za člana Helenik fajnenšel stabiliti fonda, koji je, između ostalog, zadužen za prodaju grčke državne imovine.

Jelašićev brzi angažman u bankarskom sektoru svojevremeno je izazvao mnogobrojne polemike u javnosti, posebno po pitanju toga da li podleže našim zakonima koji propisuju da javni funkcioneri dve godine nakon toga ne mogu obavljati poslove koji mogu dovesti do sukoba interesa.

Još veću buru izazvao je Mlađan Dinkić, koji je samo nekoliko meseci nakon napuštanja Vlade Srbije, 2014. postao nezavisni član UO Zberbanke. Iako je dobio odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije, upravo takva odluka ove institucije tumačena je kao sporna.

U svakom slučaju, profesori i ekonomski analitičari sa kojima je “Blic” kontaktirao, slažu se da je glavna preporuka za novi posao svakome od njih bilo upravo vođenje centralne banke. Kako kažu, zahvaljujući tome bivši guverneri dobro poznaju materiju i imaju odlične kontakte.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić objašnjava da pozicija guvernera obezbeđuje onome ko je obavlja da dobro upozna bankarsko-finansijski sistem, ali i privredu zemlje u celini.

– To kao znanje i iskustvo može biti od izuzetne koristi za svaku poslovnu banku u čijem radu učestvuju. Uvek je za jednu banku korisno kada se u odborima nalaze oni koji su ranije bili regulatori poslovanja banaka – ističe Hanić.

Prema njegovim rečima, tu su dosta važni odnosi i kontakti koje ti ljudi imaju i koje su stekli dok su bili na čelu NBS.

Ekonomista Boško Mijatović takođe naglašava da je posao guvernera svakako odlična preporuka.

– Sigurno je da treba da postoji neki rok kao svuda u svetu, od recimo dve godine, u kome po prestanku ove funkcije ne mogu da pređu u finansijski sektor. Ali, posle toga apsurdno je braniti tim ljudima da rade ono što najbolje znaju i dalje razvijaju karijeru – kaže Mijatović.

On kaže i da su kontakti i veze koje bivši guverneri imaju vrlo značajni, i da su zato i traženi.

A koliko zarađuju članovi upravnih i izvršnih odbora u srpskim bankama je strogo čuvana tajna. Njihova mesečna primanja nisu manja od nekoliko hiljada evra, ali do tačnih iznosa je jako teško doći. Ipak, kako saznajemo u bankarskim krugovima, plata često zavisi i od toga ko je konkretno u pitanju.

– Generalno se plate članova odbora kreću od 2.000 evra u manjim bankama, pa do 20.000 evra. Kada je u pitanju izvršni odbor, članovi imaju minimum 4.000 evra mesečno, pa naviše. Nema pravila. Ima i onih koji imaju 12.000 evra, mada je to vrlo retko – ističe sagovornik “Blica” zaposlen u jednoj od većih banaka u Srbiji.

On ističe da nezavisni članovi UO dobijaju od 1.000 ili 2.000 evra minimum, a često i mnogo više.

– Posao UO jeste da nadzire rad izvršnog odbora, pa su oni obično vrlo dobro plaćeni. Njihova primanja zavise i od toga ko je u pitanju. Da li je ta osoba zaista toliko stručna ili su u pitanju preporuke, vraćanje usluge i slično. Tako neki zarađuju i do 15.000 evra – kaže naš izvor.

Jedino Kori Udovički nije u bankarskom sektoru

Kori Udovički se kratko zadržala na mestu guvernera, od jula 2003. do februara 2004. U avgustu prošle godine prestao joj je mandat na mestu potpredsednice Vlade i ministarke državne uprave i lokalne samouprave. Ona je, barem za sada, jedini bivši guverner koji nije zaposlen u bankarskom sektoru.

Priredio: Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

 Izvor: Blic/ Slađana Gavrić

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar