POLITIKA VAŠ STAV

Zoran Živković: Praktikovanje politike umom račundžije nas je i dovelo do njene devastacije i pretvaranja u jednu „prljavu stvar“.

Nova stranka i ja lično nikada nismo račundžijski delovali

– Ti principi nisu nikakva novina, postoje odvajkada u političkoj praksi, još od Platona pa naovamo. I to su principi koje je većina političkih organizacija prihvatila kao svoje, kaže Zoran Živković, lider Nove stranke za Danas odgovarajući na pitanje šta misli o 11 principa opozicije za slobodni Beograd, koje je ponudio Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana.

Foto: N1

Piše: M. D. Miljković

„Doduše, većina samo formalno, a neke, poput Nove, i suštinski. Razumem da je gospodin Janković tek zakoračio u svet politike i raduje me da postepeno otkriva osnovne postulate poštene i odgovorne politike“, nastavlja Živković. Povodom četvrtog Jankovićevog predloga da „oni koji izvesno prelaze cenzus treba da prihvate pod svoju kapu srodne manje opozicione grupacije koje bi mogle da imaju problema sa cenzusom, kako se nijedan opozicioni glas ne bi izgubio“, Živković kaže da to nije manir njegove stranke.

„Smatram da se politika ne sme tumačiti u kontekstu bilo kakve računice, pa tako i ove „veliki/mali/saberi/oduzmi“, već je ona isključivo stvar principa, vrednosti i ciljeva koji iz njih proizilaze. Praktikovanje politike umom račundžije nas je i dovelo do njene devastacije i pretvaranja u jednu „prljavu stvar“. Nova stranka i ja lično nikada nismo na taj način politički delovali“, tvrdi lider Nove. „Ne bavim se spekulacijama niti čitanjem između redova maglovitih poruka koje mnogi politički akteri odašilju u javni prostor“, dodaje on na pitanje da li bi se neke grupacije pridružile Jankoviću.

Upitan šta šta je presudilo da profesorka Vesna Rakić Vodinelić bude nosilac liste Nove stranke za predstojeće izbore u Beogradu, Živković odgovara nizom pohvala.

„Njena stručnost, vanserijska čestitost (ljudska i profesionalna), njena nepokolebljiva višedecenijska borba za pravdu i pravo, zbog koje je čak, iako pravnica vrhunska u svetskim okvirima, isterana sa državnog Pravnog fakulteta. Vesna je žena koja je pobedila Slobodana Miloševića i učestvovala u otkrivanju izbornih krađa 1996, 2000. i 2017. Takođe, njena profesionalna stručnost i ekspertski položaj poznati su i u evropskoj i međunarodnoj javnosti, pa će i iz te pozicije ona biti na korist građana Beograda. Napominjem i da je Vesna šefica tima eksperata koje Nova stranka nudi za novu beogradsku vlast.

Sa njom, sa njenim autoritetom na čelu, građani mogu da budu sigurni da nikakvi mali, vesići, lažni doktori i partijske pijavice neće rasprodati grad i poniziti građane Beograda“, tvrdi Zoran Živković.

Kontrolor 

„Prljava kampanja je modus operandi SNS režima i ona se sprovodi u kontinuitetu, a ne samo u predizborno vreme. Odlučio sam da lično na sebe preuzmem odgovornost edukacije i organizacije kontrolora, kao i ceo proces kontrole beogradskih izbora. Biću i kontrolor na biračkom mestu koje bude ocenjeno kao najproblematičnije“, kaže Živković.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar