POLITIKA VESTI

Žurka u Skupštini Srbije: Maja Gojković zvala doktore i isključivala poslanike Dveri

Beograd — Posle opomena Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću iz Dveri na početku, predsednica parlamenta Maja Gojković je izrekla i tri opomene poslanici Mariji Janušević.
Foto: Screenshot/ Twitter
U nastavku sednice izređena je i još jedna opomena Ivanu Kostiću.

Janjuševićeva je potom prišla stolu za predsedavajuće, i pored upozorenja Gojkovićeve da to ne čini jer nema za to dozvolu, u ruci je držala Poslovnik i tako stajala ispred predsednice parlamenata, kojoj je više puta isključivala mikrofon.

“Nemate prava da učestvujete na sednici”, poručila je Gojkovićeva poslanici Dveri koja je u jednom trenutku snimala predsednicu parlamenta mobilnim telefonom.

Gojkovićeva joj je kazala da joj je oprostila to što je pre tri dana u ženskoj tašni u skupštinu unela kamen, koji je kasnije šef njene poslaničke grupe Boško Obradović pokazao u skupštinskoj sali kao dodatni argument za prihvatanje predloga Dveri da se u dnevni red uvrsti rezolucija Dveri o KiM.

„To sam vam oprostila, sklonite se molim vas, uneli ste kamen na prevaru, vi ste dama, mladi ste, nemate iskustva, nemojte da vas zlopotrebljavaju vaše kolege”, rekla je Gojkovićeva poslanici Dveri.

Gojkovićeva je rekla da je Janjuševićeva stala ispred nje jer misli da je na modnoj mosti ili u pozorištu i ima “stendap šou”, a nakon što je Janjuševievać i dalje stajala ispred stola za predsedavajuće i više puta Gojkovićevoj isključila mikrofon.

„Ako vam nije dobro imamo doktora, smirite se, nemojte me gaziti. Smirite se, biće sve u redu, nemojte praviti cirkus. Ja vas iz sale neću izvesti, džaba se trudite“, nasmejavši se poručila je Gojkovićeva poslanici Dveri.

Nakon i daljeg insistiranja Janjuševićeve, Gojkovićeva je rekla “Ako imamo nekog doktora, neka diskretno uđe, znam da je ministar doktor”.

Predsednica parlamenta je u međuvremenu pozvala pojedine poslanike opozicije da ne snimaju mobilnim telefonima.

Prva opomena izrečena je Mariji Janušević, koja je javljajući se po povredi Poslovnika, rekla da je predsednica parlamenta dužna da poštuje Poslovnik ali da, kako kaže, Gojkovićeva sve vreme pokazuje da nije u stanju da predsedava i vodi sednicu.

Gojkovićeva je na to uzvratila da je izlaganje Januševićeve zloupotreba Poslovnika i poručila joj da ne prilazi stolu za predsedavajuće jer za to nije dobila dozvolu, ali bez obzira na upozorenja, Janjuševićeva je stala ispred Gojkovićeve i u ruci držala Poslovnik.

Dok je Janjuševićeva stajala, predsednica parlamenta je davala reč drugim poslanicima, a potom se javio i Dragan Vesović, koji je ustao i rekao da neće da govori nego će da ćuti i tako iskoristi preostalih sedam minuta za poslaničku grupu Dveri.

Gojkovićeva mu je rekla da, po Poslovniku, kada zatraži reč mora i da govori o temi dnevnog reda.

„Mogu ja i da sedim sedam minuta, popiću kafu, ali po Poslovniku morate da govorite o temi”, rekla je Gojkovićeva poslaniku Dveri.

Na to je Vesović uzvratio da ćutanje ponekad govori više od reči, te da ćutanje, kako kaže, predstavlja stav prema onome što se dešava u Skupštini i da će nastaviti da stoji.

„Onda i vi možete da stojite”, dodala je Gojkovićeva.

Ubrzo se javio i poslanik Dveri Ivan Kostić, koji je posle izricanja prve opomene rekao “Nećemo dati da se održi sednica”, da bi poručio predsednici parlamenta da je najbolje da se raspusti Skupština, jer “vam se cela zemlja smeje”, na šta je Gojkovićeva prokomentarisala “Svašta”.

„Vama se cela zemlja smeje, danima pravite cirkus. Šta radite to poslanici (Janjušević) da unosi kamenje, da pravite haos, žena se ovde trese kad govori, čupa mikrofon”, rekla je Gojkovićeva.

Drugu opomenu dobio je jer je rekao da predsednici parlamenta „prilaze kojekakvi ljudi i savetuju je“, na šta je Gojkovievać rekla da ne može tako da naziva poslanike, te da je zloupotrebio Poslovnik, a da je ona krajnje tolerantna.

Poslanik SNS Zvonimir Đokić rekao je da ovo što rade Dveri “anarhizam”

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije tražio da se prekine sednica i održe konsultacije jer je predsednici situacija izmakla kontroli, i podsetio da je on u poslednjih desetak dana nekoliko puta u okviru poslaničkih pitanja ukazivao na tu opasnost, kao posledicu permanentnog kršenja prava opozicije u skupštini.

Za poslanika SNS Mihajla Jokića to što Janjušević stoji ispred stola gde sedi predsednica parlamenta SNS “inspiriše da govori kvalitetnije nego da ona nije tu”.

Janjuševićeva je nastavila da stoji u skupštinskoj sali, dok su pojedini poslanici govorili o zakonskim predlozima.

Maja Gojković je, posle tri izrečene opomene, izrekla i meru udaljenja sa sednice poslanici Dveri Mariji Janjušević, a potom je završena objedinjena načelna rasprava o četiri zakonska predloga i sednica će biti nastavljena u ponedeljak.

Poslanica Dveri je pred kraj rasprave tri puta ponovila, primičući se mikrofonu na stolu za predsedavanje, “predaja”, a potom i ”nasilje nad opozicijom”.

Gojkovićeva joj je rekla da se “ne dernja” i naglasila da je ponašanje Janjuševićeve sramota.

„Teško ćemo voditi sednicu sa ovakvim poslanicima”, kaže Gojkovićeva, koja je zaključujući raspravu zahvalila poslanicima na razumevanju.

Poslanik Dveri Zoran Radojičić rekao je Gojkovićevoj da podnese ostavku, ako nije sposobna da vodi sednicu, na šta je predsednica parlamenta uzvratila da on treba da podnese ostavku, ako nije u stanju da obavlja poslaničku funkciiju.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Marijan Rističević zamolio je predsednicu parlamenta da Janjuševićevoj vrati kamen za kupus.

Ona je 3. oktobra u tašni unela u salu kamen, koji je potom lider Dveri koristio u svom izlaganju.

„Mislili smo da je kamen Boška Obradovića, ali nije“, kaže Rističević.

Sednica će biti nastavljena u ponedeljak 9. oktobra.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar