PROZORI DUŠE - LEPE REČI

Niko više ne kuca na moj prozor, telefon mi ćuti, uzalud ostavljam vrata otključana…

Kada mi je prišla, u njoj sam video samo starost i umor od života koji je bezuspešno pokušala da sakrije tonom šminke.

Tuga jedna kada lepota zauvek napusti telo Žene. Znam, postoje Žene koje i u starosti sačuvaju tu srebrnu nit svoje mladalačke lepote, ali moja poznanica nije bila taj tip. Jednostavno, kao da je skinula masku mladosti i radosti i razgolitila svoju starost.

Šta joj se to dogodilo? Izgubila je sjaj. U očima, u srcu, u duši. A bez sjaja – nema ni lepote. Pričala je nešto, nisam je slušao… Gledao sam joj lice. Lice starice, lice nepoznate žene i… bilo mi je žao što je tako brzo a nečujno – propala.

Hteo sam da je zagrlim, da je utešim, da je ohrabrim, pomilujem po kosi nežno, prijateljski… Nisam sam se usudio… A i kako bih, ona je bila tu ispred mene, a ipak suviše daleko i od sebe, a kamoli mene, njenog dugogodišnjeg prijatelja.

Eh godine, godine, šta nam uradiste…

Slutio sam ono najopasnije, najporaznije – moja prijateljica se predala. Da li se umorila od nade i čekanja? Nisam je pitao, a opet mi je nehotice rekla:

– Niko više ne kuca na moj prozor, telefon mi ćuti, uzalud ostavljam vrata otključana… Odavno, niko nije prešao moj prag. Kao da sam gubava…

Pozdravila me je osmehom tužnog pajaca i otišla korakom starice, korakom tišine jeseni svog života. Nije više osećala miris lipa, nije čula crvkut razigrane dece, nije videla bele oblake na svetloplavom nebu… Njene sve boje, sva čula, bila su siva.

Znao sam, krenula je putem predaje…Onim, sa koga se retko ko vraća.

Ubrzao sam korak da bih što pre došao kući, zagrlio ženu i po stoti put na dan rekao glasno i jasno: VOLIM TE!

Da li od zagrljaja ili pak te dve izgovorene reči, oboje smo sijali. Sijali od sreće, od ljubavi…

Naš život, uprkos brojnim problemima, nikada neće biti SIV…

Ni vi to nemojte dozvoliti… Nikad nemojte prestati da volite i boja vaših godina biće zlatna…

Autor: Rajko. R. Dvizac

 

Foto: Printscreen/ Facebook

 

Ostavite komentar