PROZORI DUŠE - LEPE REČI

Princ romantike Rajko R. Dvizac: Sve što se kupuje novcem je jeftino

Našeg definitivno najboljeg i najčitanijeg pisca one, pre svega ljudske i tople, romantične književnosti,  sreli smo neočekivano u Beču, gde se nalazi na poslovnom putu i iskoristili tu priliku za jedan kraći intervju.
Naravno da smo najpre iskritikovali Rajka što već duže nije ništa napisao za naš portal, i preneli mu pozdrave, prvenstveno od naših čitateljki, koje bekstvo od ove ružne stvarnosti i podsećanje da je ljubav ipak najvažnija, pronalaze u Rajkovim toplim rečima.

Prošlo je dve ipo godine od pojave romana “Utorkom nisam udata” koji je preko noći oduševio ženski svet a oluja romantizma i dalje traje. Sa pojavom austrijskog izdanja famozni “Utorak” je stigao na sve kontinente. U čemu je tajna ovog, naizgled “običnog ženskog ljubića”?!

 -Očigledno je da će me ovaj roman nadživeti – zaključuje njegov autor Rajko R. Dvizac. – Ja sam očekivao njegov uspeh ali ovakav, ipak nisam. Svi pokazatelji govore da on nije doživeo svoj maksimum. Mnoge čitateljke širom Srbije a pogotovo van naših granica, tek sada ga otkrivaju. A kad ga najzad otkriju (pročitaju), odmah ga preporučuju jedna drugoj. To je moja najjača reklama. Uprkos medijskoj blokadi on uspešno nastavlja da živi i pronalazi nove čitaoce.

 * Šta se još može uraditi da bi se medijska blokada probila i krug ljubitelja “Utorka” proširio?

 -Pre svega promocije kako u inostranstvu, tako i u Srbiji. Drugi, mnogo jači adut je da se roman najzad prevede na nemački, engleski, ruski, španski, italijanski… E, kada se to dogodi, onda nije daleko ni njegova filmska verzija.

* Da li ste imali kontakte sa filmskim stvaraocima?

– Jesam, imao sam ali to baš nije tako jednostavno. Postoje određena pravila koja se moraju ispoštovati. Na prvom mestu to je prevod na strani jezik.

* U međuvremenu pojavio se i vaš novi roman “Šta da kažem anđelima”. Utisak je da se on pomalo nalazi u senci “Utorka”.

 – To je tačno. Mada su “Anđeli”, to kao pisac govorim, mnogo književno jači od “Utorka”, ta senka još uvek postoji. Pogotovo kod onih čitalaca koji tek treba da pročitaju obe knjige. Pre nekoliko dana pitala me je jedna čitateljka iz Engleske kojim redom da čita moje knjige. Logično bi bilo da ih čita redosledom kako su one nastale, od “Boje ljubavi”, preko “Utorkom nisam udata”, pa do “Šta da kažem anđelima”. Ja sam joj ipak preporučio da čita od sredine. Prvo “Utorak”, pa “Anđeli” i na kraju “Boja ljubavi”. Mislim da će tako jednostavnije i lakše doći do poruke cele Romantične trilogije.

* A ta poruka je…

– Da je ljubav najvažnija u životu svakog čoveka. Sve ostale, pogotovo materijalne stvari na kojima danas insistira novo potrošačko društvo su u poređenju sa ljubavlju potpuno beznačajne i bezvredne. Nažalost, to mnogi danas shvate tek kada zakorače u jesen života. A onda je za mnoge od njih prekasno.

Najskuplje je čisto srce! 
A ono traži odricanje na koje mnogi nisu spremni.
 * Zašto?

 – Zato što su toliko u međuvremenu zaraženi virusom matrijalnog blagostanja, da iako su svesni da su nesrećni u svom, često otetom i na silu stvorenom luksuzu, neće da ga se odreknu. Radije će da kukaju kako eto imaju sve ali ipak nisu voljeni, kako “bogati plaču”, ali ništa neće uraditi da se pokaju, da žrtvuju bar mrvicu svog bogatstva za isto toliko ljubavi. Al one prave, iskonske, čiste i bezvremnske… Ne, oni će i tada ići lakšim putem. Jeftinijim, jer sve što se kupuje samo novcem je – jeftino! Najskuplje je čisto srce! A ono traži odricanje na koje mnogi nisu spremni. Traže davanje a ne samo uzimanje i otimanje. Pokušaće da kupe ljubav. Kupovina ljubavi je danas masovna pojava, od Njujorka do Moskve. A sve je, u stvari, jedna velika laž, obmana…Tu nema ni zrno romantike. Čista gluma. Koliko para daš – toliko te i volim. Zato se danas prave veliki i skupi svatovi a umesto hepienda finale su skupi razvodi. Ljubav je novac a novac je ljubav. Naravno, tu i tamo pojave se izuzetci koji ruše lakomislenost.

* U romanu “Šta da kažem anđelima” vi pričate o jednom takvom izuzetku.

 – Da. Tu priču sam prvi put čuo pre 24 godine od jednog paora. Reč je o izuzetnom bogatom čoveku koji je od rođenja imao sve što veliki novac može da kupi, čak i prelepu ženu – ali nije imao ono najvažnije. Nije imao iskrenu ljubav. Nikad nije osetio šta znači kada ti srce zatreperi. Nije znao šta je to čežnja, ljubavna patnja, nije osetio radost dok žuri kući da vidi voljenu osobu. Do tada nikad od jednog običnog dodira ruku, pogleda, nije zadrhtao… I onda je jednog dana odlučio da se odrekne svog velikog bogatstva i blagostanja i otkrije tajnu prave ljubavi. Sumnjam da mu je bilo lako to da uradi, ali ipak je poslušao glas srca i svojevoljno otišao u neizvesnost. Nije čak znao ni da li će uspeti da je nađe, da li ju je uopšte zaslužio.

 * Ipak je pronašao ljubav svog života u poznim godinama.

 – Jeste, uspeo je. Valjda su njegova odricanja toliko bila očigledna a želja velika da su mu se anđeli smilovali i uputili ga ka ženi, koja će ga voleti više nego što je volela samu sebe. Da bih te emotivne slike pojačao ja u romanu paraleno govorim i o još jednom traganju za ljubavlju. Ovde je reč o jednom mladom paru. Nije mi bila namera da ih poredim, već samo da potvrdim činjenicu da je ljubav podjednako važna kako mladoj, tako i generaciji koja je zašla u pozne godine.

* Priča o mladom paru je vaša autobiografska priča?

– Tako je. To je još jedan dodatni kvalitet ovog romana. Kada pišete roman zasnovan na istinitim događajima, pogotovo u ovom vremenu punom laži, onda ste sigurni da to čitaoce romana neće ostaviti ravnodušnim. Kroz moje junake, oni pronalaze deliće sopstvene neprežaljene ljubavi. Lažna priča nema tu snagu. Zato  verujem da će roman “Šta da kažem anđelima” tek doživeti svoj vrhunac i u budućem vremenu ostaviti pečat prepoznatljivosti – da je ljubav temelj svakog trajnog odnosa između žene i muškarca.

 * Vaše romane čitaoci mogu da nabave samo kod vašeg austrijskog izdavača. Nema ih u srpskim bibilotekama, niti knjižarama.

 – Tako je za sada. Zainteresovani čitaoci mogu da se jave izdavaču Cyberpublishing Verlag GmbH Wien Austria ili da posete njihov sajt www.cyberpublishing.at.

M. A. M.

Ostavite komentar